Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi 'Quattro' u malom gradskom automobilu

Audi A1 s pogonom na 'sva četiri'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Audija je stigla potvrda da testiraju svoj Quattro pogon na sva četiri kotača na najmanjem modelu u ponudi, Audiju A1, koji bi se uskoro mogao naći na cesti.

Iako je novi Audi A1 quattro predstavljen kao prototip na eventu 'Fascination of quattro' u kanadskom Montrealu, kojim Audi slavi 30 godina postojanja svog pogona na sva četiri kotača, proizvođač automobila iz Ingolstadta je na prošlogodišnjem auto salonu u Parizu potvrdio da se spremaju na serijsku proizvodnju A1 Quattra.

Pročitajte i ovo Ogrebali mu auto i ukrali tablice "treba te biti sram" VIDEO Amerikanac koji je zavolio Balkan u Zagrebu doživio šok: "Vjerovao sam da je Hrvatska bolja od toga" Slika nije dostupna Vrhunski sportaš iz Španjolske VIDEO: GTA Spano

Audi A1 Quattro prototip po prvi puta donosi pogon na sva četiri kotača u segment malih gradskih hatchbacka, a u ovom trenutku upravo prolazi vatreno krštenje u ledenim uvjetima kanadskih snijegom prekrivenih cesta.

A1 Quattro će poput modela A3 i TT dobiti Haldex sustav prijenosa na prednju i stražnju osovinu, za razliku od većih Quattro modela koji koriste mehanički Torsen diferencijal. Razlika je u tome što tijekom normalne vožnje, spojka prenosi većinu snage motora na prednje kotače. U slučaju da prednja osovina počne gubiti kontakt s podlogom, spojka trenutačno prenosi okretni moment i na stražnju osovinu.

Quattro pogon više nije iznimka već pravilo za Audi koji očigledno planira uvesti quattro u svaki model iz svoje ponude. U ovom trenutku već postoji više od 120 varijanti raznih Audijevih modela sa slavnim quattro pogonom, od A3 hatchbacka do R8 superautomobila.

Audi trenutno nudi 10 modela A1 s prednjim pogonom od 1.2-litrenog TFSI modela do 1.6-litrenog TDI-a. A1 modeli s Quattro pogonom u salone bi trebali stići tijekom 2012. godine.

Postoje indicije da će se A1 linija uskoro proširiti i za papreni RS1 i Q1 off-road varijantu, naravno s Quattro pogonom... ali to čemo još malo pričekati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene