Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Insider

10 razloga zašto Englezi ponovno imaju prvaka u Formuli 1

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lewis Hamilton postao je prvak Formule 1 po četvrti puta. Dokaza kako se prvaci stvaraju a ne rađaju je puno. Jedan je svakako mjesto za usavršavanje vozačkih vrlina – staza. Ujedinjeno Kraljevstvo ih ima stotinjak a mi imamo samo Grobnik...

Brands Hatch (2,6 milja – 4,18 km)
Ova legendardna staza izgrađena je davne 1926. godine i otada se smatra domom britanskog autosporta. Tu se redovno održavaju utrke DTM-a, FIA-inog prvenstva Formule 2 i utrke britanskog Superbike prvenstva, a održane su i nedavne paraolimpijske cestovne biciklističke utrke u kojima je Alex Zanardi osvojio dvije zlatne medalje. Rekord staze drži Scott Mansell, koji nije u rodbinskoj vezi s poznatijim prezimenjakom Nigelom, u Benettonovu bolidu B197.

Bedford Autodrome (4,1 milja – 6,6 km)
Bedford Autodrome dizajnirao je Jonathan Palmer, bivši vozač Formule 1, a sastoji se od četiri staze različitih konfiguracija. Ovdje se ne održavaju automobilska natjecanja, stoga nema zaštitnih ograda ili betonskih zidova, što za goste track dayeva znači da nema straha sudara s nepomičnom preprekom - tek bezopasni izlet po prostranim livadama koje služe kao izletne zone.

Silverstone (3,66 milja – 5,89 km)
Sama činjenica da se ovdje održava Velika Nagrada Britanije stazu čini neodoljivom za redovne posjetitelje track dayeva koji se ovdje održavaju nekoliko puta mjesečno. Poput velikog broja britanskih autodromova, Silverstone se sastoji od nekoliko staza različitih namjena koje se, osim za utrke, koriste za razna vozačka školovanja.

Oulton Park (2,76 milja – 4,44 km)
Smješten usred ogromnog parka okruga Cheshire, staza nudi prekrasne vizure dok na track dayevima suludim brzinama jurite pored šuma i zelenih livada. Zavoj Knickerbrook dobio je ime po ženskim gaćicama pronađenih pored potočića, a koje su pripadale djevojci koja je s momkom pobjegla iz jednog grma tijekom miniranja provedenog u sklopu obnove staze.

Pročitajte i ovo Bernie Ecclestone porezna istraga Bernie Ecclestone priznao krivnju za prijevaru Slika nije dostupna INSIDER Ovo morate poslušati - zvukovi motora Ferrarijevih F1 bolida od 1994. do danas

Anglesey (2,1 milja – 3,38 km)
Staza Anglesey nalazi se tik uz more na zapadnoj obali istoimenog poluotoka u Walesu. Orijentirana na motociklistička nego automobilistička natjecanja, no održava i brojne track dayeve i svi se zaljube u tu prekrasnu stazu tik uz more.

Castle Combe (1,85 milja – 2,97 km)
Na prvi pogled se ne doima impresivnom ili teškom, no već prvi krug otkriva zahtjevniju stranu ove prilično kratke, ali vrlo brze i uzbudljive staze. Castle Combe je poznat kao najbolja britanska staza za klupska automobilska natjecanja, a često se održavaju i one motociklističke. Ayrton Senna je 1982. ovdje osvojio jednu u nizu utrka prvenstva Formule Ford 2000.

Rockingham (2,56 milja – 4,12 km)
Osim što nosi titulu najbrže staze u Velikoj Britaniji, Rockingham u sklopu kompleksa nudi čak 13 različitih konfiguracija staza, što ju među brojnim britanskim automobilskim magazinima čini omiljenom za testiranja i usporedne testove sportskih automobila. Velika se pažnja posvećuje i ljubiteljima track dayeva. Od 2001. do 2007. na Rockinghamovu ovalu održavale su se američke stockcar utrke, poznate kao ASCAR.

Croft (2,1 milja – 3,38 km)
Kao jedan od domaćina BTCC-a i britanskog Superbike prvenstva, staza Croft naglasak stavlja na natjecateljske discipline, dok se track dayevi, iako se povremeno održavaju, drže u drugom planu. Posjetiteljima se, s druge strane, nudi velik izbor “driving experience” paketa koji im omogućuju vožnje u najboljim sportskim i superautomobilima današnjice.

Cadwell Park (2,17 milja – 3,49 km)
Iako prvenstveno namijenjen vozačima motocikala, Cadwell Park nudi respektabilan broj track dayeva za automobile. Zbog prirodnog smještaja sličnom onome poznatijem “Zelenom Paklu”, ali i velikih uspona i spuštanja, ova je staza poznata i kao mali Nurburgring. Na dijelu nazvanom Mountain automobili, a pogotovo motocikli nerijetko “polete”.

Goodwood (2,38 milja – 3,83 km)
Jedna od najslavnijih staza u Velikoj Britaniji ponajprije je poznata po kultnom Festivalu brzine koji se ovdje održava jednom godišnje, ali i po bogatoj povijesti koju je stvarao i legendarni Stirling Moss, pobijedivši, među ostalim, u slavnoj Tourist Trophy utrci 1961. godine. Goodwood najočitiji izbor za track dayeve, ali takvi eventi, kao i oni u kojima možete isprobati klasike i moderne superautomobile, uglavnom se redovno održavaju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene