Obavijesti Video Pretražite Navigacija
APB

Individualni ili timski pristup poslu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posao čini izuzetno važan dio svačijeg života, i zbog činjenice da više od pola svojeg životnog vijeka ljudi provode na poslu, ali i zbog toga što dobivena plaća tj. sve primljene kompenzacije i radna atmosfera značajno utječu na kvalitetu života pojedinca i obitelji.

U sagledavanju pojedinog posla, kako bi bilo jasno definirano, potrebno je utvrditi:

 

Vertikalne aspekte
 
Hijerarhijski položaj i obuhvat posla (ovlasti i odgovornosti, obilježja uloga, ključna zaduženja i zadaci, značajnost posla, cjelovitost posla, povratna veza s poslom, kontrola)
 
Horizontalne aspekte Međuzavisnost posla i društvena interakcija (stupanj autonomije i timskog rada, položaj međuzavisnosti, inicirana i primljena međuzavisnost, interakcija s kolegama, interakcija s kupcima i vanjskim partnerima, vrsta i način komunikacije)
Prostorne aspekte Mjesto i radni uvjeti obavljanja posla (distribuiranost posla, razmještaj radnog mjesta, ergonomija, klimatski i fizički uvjeti rada)
Vremenske aspekte Vremenski redoslijed obavljanja posla i njegova promjenjivost radnih zadataka i uloga kroz vrijeme (dinamičnost posla, promjenjivost posla, rad u smjenama, slobodno vrijeme)
Kognitivne aspekte Intelektualna složenost posla (kognitivna složenost posla, raznolikost zadataka, raznolikost vještina, iskorištenost vještina, specijalizacija posla, učenje i razvoj, rješavanje problema, procesuiranje informacija)
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prof. Gabriele Troilo Potpredsjednik Europske marketinške akademije govori o marketing imagination Slika nije dostupna Prof. AJAY K. KOHLI Profesor koji je doveo marketing na stratešku razinu

 

Jasno definiranje posla je ključno jer zaposlenici predstavljaju ključni čimbenik uspješnosti poduzeća. Problem predstavljaju sve složeniji zadaci koji su međuovisni te sve kraće vrijeme za njihovo obavljanje. Rezultat je pojava i grupnih radnih zadataka pojedincima s raznolikim vještinama, znanjima i kompetencijama. Navedeno se pokazuje i u Hrvatskoj gdje se, temeljem istraživanja dr. sc. Hernausa provedenog 2010. godine na 1288 zaposlenika iz 51 velikog hrvatskog poduzeća, znatno češće posao radi u timskom okruženju uz potrebu koordinacije s članovima tima (67,54% ispitanika) nego pojedinačno (7,36% ispitanika). Osim toga, istraživanje pokazuje da zapravo je vrlo malo tipiziranih poslova, a sve češće poslovi postaju jedinstveni, tj. kombiniraju specifičnu kombinaciju zadataka i uloga. Ovakav pristup definiranju posla zahtijeva i potrebu prilagodbe motivacijskih shema kako bi reflektirale i individualnu i timsku uspješnost.

Dr. sc. Tomislav Hernaus zaposlen je kao viši asistent na Katedri za organizaciju i management Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu gdje predaje na kolegijima preddiplomskog (Organizacija, Metodika projektiranja organizacije), diplomskog (Dizajniranje organizacije, Upravljanje poslovnim procesima) i poslijediplomskog studija (Menadžment poslovnih procesa). Završio je EDAMBA doktorski studij iz poslovne ekonomije pri Ekonomskom fakultetu u sklopu kojeg je i doktorirao u srpnju 2010. godine pod mentorstvom prof. dr. sc. Pere Sikavice na temu integracije organizacijskog dizajna i dizajna posla u velikim poduzećima. Sudjelovao je u programima znanstvenog usavršavanja u zemlji i u inozemstvu kao i u izradbi većeg broja znanstveno-istraživačkih i stručnih projekata. Autor je sveučilišnog udžbenika „Upravljanje poslovnim procesima: organizacijski i informacijski pristup“ i većeg broja znanstvenih radova iz područja organizacije i organizacijskog dizajna. Za svoja znanstvena dostignuća dobitnik je brojnih priznanja između kojih treba istaknuti Državnu nagradu za znanost za 2008. godinu Hrvatskog sabora i nagradu Mijo Mirković za objavljeni znanstveni rad koji predstavlja izvorni znanstveni doprinos. Posjeduje Certificate in Organization Design uglednog američkog Centra za efektivne organizacije iz Los Angelesa, a primarno područje njegova zanimanja je praksa dizajniranja organizacijskih rješenja na razini struktura, procesa i poslova.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene