Obavijesti Video Pretražite Navigacija

VIDEO: Dugački redovi zadnjeg dana ranog glasovanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posljednjeg dana ranog glasovanja u predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama, odaziv birača bio je rekordan, što pokazuju i snimke dugačkih redova ispred biračkih mjesta u nekoliko saveznih država.

Redovi nestrpljivih glasača jučer su bili najduži u Georgiji, Tekasu i Missouriju, a protezali su se nekoliko stotina metara od pojedinih biračkih mjesta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rekordan odaziv na rano glasovanje Slika nije dostupna DIP: U 52 države 263 biračka mjesta

Iako je jučer i službeno bio zadnji dan ranog glasovanja u SAD-u, demokrati su samouvjereno, državne službenike zadužene za izborni sektor, pozvali da biračka mjesta ostave otvorenima, kako bi se smanjile gužve, a oni koji 4. studenog neće biti u svojoj izbornoj zoni mogu glasovati sve do odlučujućeg utorka. Suprotno demokratima, američki su republikanci negodovali glede opcije ranog glasovanja, argumentirajući to podatkom da predsjednička kampanja nije završila te tako birači ne mogu steći potpunu sliku o svojim kandidatima.

>> Rekordan odaziv na rano glasovanje

>> Rano glasovanje u sedam država

U Georgiji službene brojke pokazuju da je 35 posto birača koji su izašli na rano glasovanje afroamerčkog porijekla, a najduži su redovi bili sastavljeni većinom od simpatizera demokrata, prenosi AP.

Zbog velikog broja onih koji su svoj glas željeli dati što prije, u nekim je biračkim mjestima došlo do tehničkih problema uslijed preopterećenosti kompjutera, najviše u gusto naseljenim dijelovima Atlante, izvjestio je AP. Iz istog su razloga stotine glasača jugozapadne Atlante u četvrtak čekale u redu do gotovo 22:30 sati po lokalnom vremenu. 

U Indijani mogućnost ranog glasovanja iskoristilo je 10 posto registriranih birača. Do jučer ujutro svoj glas kandidatima za predsjednika SAD-a dalo je 1,77 milijuna stanovnika Georgije, odnosno 31 posto od 6,6 milijuna registriranih birača u toj saveznoj državi.

Ohio, jedna od zemlja u kojoj se vodi nemilosrdna bitka za neodlučne glasove, također je bila puna redova za glasovanje. Dva najizglednija kandidata, demokrat Barack Obama i republikanac John McCain, uistinu su se potrudili da ondje pridobiju glasače.

Još jedna država u kojoj bi bilo profitabilno dobiti prednost je i Missouri. Ali, ondje rano glasovanje nije dopušteno. Dozvoljeno je glasovanje poštom, pa je broj osoba koje su iskoristile to pravo potukao svaki rekord prijašnjih predsjedničkih izbora.

Statistika kojom raspolaže AP pokazuje da je demokratski kandidat u prednosti u Iowi, Sjevernoj Karolini, Floridi, Coloradu, New Mexicu i Nevadi.

U priloženom videu pogledajte redove za glasovanje u predsjedničkim izborima u SAD-u.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene