Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Poruka šefova diplomacija EU novom predsjedniku SAD-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šefovi diplomacija EU-a pozvali su sa sastanka u Marseillesu budućeg predsjednika SAD-a da razmotri temelje euroatlanskog partnerstva kako bi se uzela u obzir sve značajnija uloga EU-a u rješavanju globalnih problema.

Ministri vanjskih poslova 27 članica EU-a, u prisustvu visokog predstavnika za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javiera Solane, održali su neformalni sastanak uoči predsjedničkih izbora u SAD-a, s ciljem da formuliraju zajedničku poruku novome predsjedniku.

Pročitajte i ovo Domagoj Ivanković i Domagoj Janković - 1 O Zokiju i Plenkiju Dva glumca došla na Markov trg pa najavili "Tvrdu kohabitaciju": Glavne uloge imaju predsjednik i premijer Zoran Milanović Predsjednik RH Milanović se još jednom javio na društvenim mrežama, evo koga je ovaj put spomenuo

'Ovo je vrlo važna poruka koju ćemo, nakon objave rezultata izbora, uputiti novom američkom predsjedniku', rekao je francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner.

Dodao je da se 'svijet promijenio, zato što smo vidjeli da velika zemlja nije jedina koju se tiču svjetski problemi'. 'EU je ipak osnažila', rekao je Kouchner misleći na način na koji se Francuska kao predsjedateljica EU-om nosi sa svjetskom financijskom krizom i rusko-gruzijskim sukobom.

Šef britanske diplomacije David Miliband rekao je da se ne radi samo o tome da se 'nešto traži od SAD-a', nego da 'Europa zauzme svoje mjesto i dade jasan i snažan doprinos na Bliskom istoku, u Afganistanu i Pakistanu te u rješavanju svjetske krize'.

Nakon neformalnog sastanka u Marseillesu održat će se ministarski sastanak o Mediteranskoj uniji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene