Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vodič kroz američke izbore

Kako funkcionira elektorski sustav, što su to "swing" države i zašto pobjednika možda nećemo znati odmah

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako funkcionira američki izborni sustav, što su to "swing države" i zašto pobjednika možda nećemo saznati odmah nakon izbora, saznajte u našem malom vodiču za američke izbore 2020.

Američki predsjednički izbori održavaju se svake četiri godine u utorak poslije prvog ponedjeljka u studenome. Glasa se u jednom krugu, zasebno u svakoj od 50 američkih saveznih država i gradu Washingtonu (District of Columbia).

Pobjeda u pojedinoj državi određuje kako će glasati članovi izbornog kolegija, tijela koje zapravo bira predsjednika SAD-a.

Izborni kolegij ima 538 članova. Savezne su države u izbornom kolegiju zastupljene razmjerno broju stanovnika. Kalifornija kao najmnogoljudnija američka država ima najviše elektora (55), a slijede je Teksas (38) te New York i Florida (po 29).

Na drugom kraju spektra, slabo naseljene države poput Aljaske, Vermonta, Delawarea, Wyominga ili Montane imaju samo po tri elektora. Pobjeđuje onaj kandidat koji osvoji 270 elektora, apsolutnu većinu od 538.

 

 
US mapa izbori 2020
Infogram

Uz dvije iznimke u saveznim državama vlada načelo "pobjednik nosi sve" - kandidat koji u toj državi osvoji većinu glasova birača, neovisno kojom razlikom, osvaja sve njezine elektore.

Iznimke su Nebraska i Maine, koji elektore dijele razmjerno broju osvojenih glasova.

Što su "swing" države

Većina država tradicionalno je sklonija demokratima ili republikancima, pa su u fokusu kandidata najčešće nalaze one savezne države u kojima bi pobjedu mogao odnijeti bilo koji kandidat. (tzv. swing states). Među njima su između ostalog Florida, Colorado, Iowa,  Minnesota, Nevada, New Hampshire, North Carolina, Ohio...

Iako je sva pozornost usmjerena na bitku Trumpa i Bidena, glasači na ovim izborima također biraju i članove Kongresa.

Demokrati trenutačno imaju većinu u Zastupničkom domu (House of Representatives), a ako osvoje većinu i u Senatu, moći će blokirati ili odgoditi Trumpove planove, u slučaju da ponovno bude izabran.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izbori 3. studenog Biden i Trump sukobili se u odvojenoj "debati" oko odgovora na koronakrizu: "Ja sam predsjednik, ne mogu biti zatvoren u podrumu"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ključne za pobjedu u studenom Nova anketa Reutersa: Biden u važnim saveznim državama povećava prednost pred Trumpom

Amerikanci tako uz predsjednika, odlučuju i o 435 članova Zastupničkog doma te o 33 mjesta u Senatu.

Kad ćemo znati pobjednika izbora?

Iako je inače potrebno nekoliko dana nakon izbora da bi se svi glasovi prebrojili, obično je jasno tko je pobjednik već u jutarnjim satima nakon izbora. Tako je 2016. godine Trump svoj pobjednički govor održao u New Yorku, u 3 sata ujutro po lokalnom vremenom.

Zbog pandemije koronavirusa i velikog broja onih koji su glasali poštom, kao i onih koji su iskoristili mogućnost ranijeg glasanja, moguće je da budućeg predsjednika SAD-a nećemo saznati odmah ujutro.

Ako Joe Biden pobijedi na izborima, on neće odmah zamijeniti Trumpa jer postoji tranzicijsko razdoblje u kojem se novom vođi daje dovoljno vremena da imenuje ministre.

Novi predsjednik službenu prisegu polaže 20. siječnja na svečanosti inauguracije u Washingtonu.

U srijedu, 4. studenog, Dnevnik Nove TV donosi sveobuhvatnu analizu rezultata američkih izbora te njihovog utjecaja na Hrvatsku, Europsku uniju i međunarodnu zajednicu. Uz Ivanu Petrović, novinarku, komentatoricu i urednicu vanjske politike informativnog programa Nove TV, u studiju će o ovoj temi govoriti i Marijana Grbeša Zenzerović s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu i Srgjan Kerim, bivši predsjedatelj Opće skupštine UN-a.

Dnevnik Nove TV donosi i reakcije na rezultate izbora iz Hrvatske i svijeta te razgovor s Hrvatima koji žive u SAD-u o dojmovima i atmosferi u zemlji koja je odabrala novog predsjednika.

  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene