Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Peking ćemo najviše pamtiti po Phelpsu i Boltu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Olimpijske igre u Pekingu najviše ćemo pamtiti po američkom plivaču Michaelu Phelpsu i jamajćanskom atletičaru Usainu Boltu.

23-godišnji Michael Phelps osvojio je osam zlatnih medalja na Igrama u Pekingu, te je tako srušio rekord sunarodnjaka Marka Spitza koji u Munchenu 1972. godine osvojio sedam zlata. Također, sa ukupno 14 zlatnih i dvije brončane medalje postao je najuspješniji sportaš u povijesti olimpijskih igara.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bolt s novim sprintericama u pohodu na drugo zlato Slika nije dostupna Tajna Phelpsove olimpijske nepobjedivosti

U Pekingu je osvojio zlatne medalje na 400 mješovito, 200 slobodno, 200 leptir, 200 mješovito, 100 leptir, te u štafetama 4x100 slobodno, 4x200 slobodno, te 4x100 mješovito, te je sudjelovao u rušenju sedam svjetskih rekorda.

No, na putu do besmrtnosti dva je puta bio na rubu ponora. U štafeti 4x100 slobodno spasio ga je Jason Lezak, a u finalu na 100m leptir bio je samo stotinku brži od Srbina Čavića.

Nakon ovog pothvata očekuje se da će u budućim godinama njegova zarada od sponzorskih ugovora doseći 100 milijuna dolara.

I dok je Phelps svoj cilj za Peking objavio prije više od godinu dana, Jamajćanin Usain Bolt je došao pod svjetlo reflektora tek u svibnju ove godine kada je u New Yorku istrčao novi svjetski rekord na 100m (9,72 sekunde). U Pekingu Bolt je uzeo tri zlata i sudejelovao je u rušenju tri svjetska rekorda. U finalu 'stotke' pomeo je suparnike, istrčavši novi svjetski rekord 9,69 sekundi. Mogao istrčati i još bolje vrijeme da deset metara prije cilja nije počeo slaviti. Nakon toga je oborio i svjetski rekord na 200m s rezultatom 19,30 sekundi, te je za dvije stotinke popravio rekord kojeg je Michael Johnson postavio na OI u Atlanti 1996. Šlag na tortu bila je utrka štafeta na 4x100m, u kojoj je Jamajka uzela zlato u vremenu novoga svjetskog rekorda. Štafeta u sastavu Nesta Carter, Michael Frater, Usain Bolt i Asafa Powell ciljem je prošla u vremenu od 37.10 sekundi, što je za čak 30 stotinki brže od staroga rekorda kojega je držala reprezentacija SAD-a postavljenog u finalu Igara u Barceloni 1992.

Za čovjeka koji doručkuje kolačiće i kikiriki doista fascinantno.

Iako je su mediji najviše pažnje posvetili Phelpsu i Boltu, nikako ne smijemo zaboraviti etiopskog atletičara Kenenisu Bekelea i njegovu sunarodnjakinju atletičarku Tirunesh Dibabu.

Kenenisa Bekele (26), koji je svjetski rekorder na 5.000 i 10.000 m, došao je do dvostruke krune u dugoprugaškim disciplinama, bio je zlatni na 10.000m i 5000m.

Isto je ostvarila i Tirunesh Dibaba (23), koja je postala prva atletičarka u povijesti olimpijskih igara koja je osvojila zlato na 5.000 i 10.000 metara na jednim olimpijskim igrama.

Na kraju vrijedi se sjetiti i američke plivačice 41-godišnje Dare Torres, koja je postala inspiracija za ljude srednjih godina. Dara Torres osvojila tri srebra na Igrama u Pekingu (na 50m slobodno, te u štafetama 4x100m slobodno i 4x100m mješovito). Osim što je postala najstarija plivačica u povijesti olimpijskih igara koja je osvojila medalju, Torres je tijekom karijere osvojila ukupno 12 olimpijskih medalja, čime je izjednačila rekord Jenny Thompson. Torres je prvi puta na OI nastupila u Los Angelesu 1984.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene