451136
451136
451136
451136
451136

ZABRANJENO IME ANGELINA Zašto ga nisu smjeli koristiti?

  • , 23.09.2016., 11:03
  • Autor:
  • komentara

Islandska prezimena razlikuju se od tradicionalnoga zapadnjačkog prenošenja prezimena s oca na sina i ovise o osobnom imenu.

 
 
 
 
Angelina Jolie (FOTO: Getty)
Angelina Jolie (FOTO: Getty)

Island će ubuduće dopustiti roditeljima da svojim kćerima nadjenu ime Angelina, kakvo nosi slavna američka glumica, koje je, poput mnogih drugih, dosad bilo zabranjeno u ime lingvističke kohezije.

Island ima ograničen popis odobrenih imena koji regulira ovlašteno nacionalno povjerenstvo. A ono je u srijedu na popis dodalo 11 novih, uključujući Angelinu s naglaskom na "i", u skladu s pravilima islandske gramatike.

Nova imena su, među ostalima i Luna i Eilif za djevojčice te Eyar i Kiran za dječake.

Povjerenstvo je zaduženo za to da ime bude u najboljem interesu djeteta, a istovremeno u skladu s islandskom tradicijom i jezikom.

Mnogi Islanđani, osobito oni mlađi, takva pravila smatraju arhaičnim.

Islandska prezimena razlikuju se od tradicionalnoga zapadnjačkog prenošenja prezimena s oca na sina i ovise o osobnom imenu. Tako će dječak čiji se otac zove Jon dobiti prezime Jonson (Jonov sin), a njegova kći Jonsdottir (Jonova kći).

Angelina Jolie (FOTO: Getty)

Rezultat toga je, primjerice, da je islandski telefonski imenik složen po abecedi osobnih imena, a ne prezimena.

No dani nacionalnog povjerenstva za imena možda su odbrojani. U lipnju je vlada predstavila zakon koji će stanovništvu dati slobodne ruke u nadijevanju imena. Pošto Islandu predstoje parlamentarni izbori 29. listopada, nacrt zakona će pričekati novi saziv parlamenta. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se