uskoro premijera

Marko Juraga o mjuziklu Orašar: 'To je prekrasna priču o odrastanju, obitelji i snovima'

showbuzz showbuzz Foto: DNEVNIK.hr

'Orašar' je jedna od omiljenih božićnih predstava, a uskoro ćemo ga gledati u formi mjuzikla. Zato samo porazgovarali s alfom projekta čija se premijera s nestrpljenjem iščekuje.

1. Teatar Aplauz ove godine obilježava 5 godina rada - kako ste došli na ideju da osnujete privatno kazalište i koji su bili najveći izazovi tijekom pet godina?

Pogledaj i ovo showbuzz Božićna bajka Raskošna izvedba mjuzikla Orašar oduševila djecu i odrasle

Iskreno, krenuli smo raditi mjuzikl “Tuđe pjesme moji snovi” i kako su se stvari oko tog mjuzikla odvijale dovele su nas do osnutka umjetničke organizacije Produkcija kulture Aplauz. Malo po malo ideja nam se svidjela i krenuli smo ju razvijati kao privatno kazalište ozbiljnije i ambicioznije.

Aplauz Teatar ima drugačiju viziju svojeg rasta i poslovanja u budućnosti. Jedna od značajki naše vizije je stvaranje ansambla koji bi osiguravao nesmetanu repertoarnu produkciju i smanjio rizike od neodržavanja predstava. Druga značajka je i profiliranje gore spomenutog osnovnog ansambla, kao i njihova kontinuirana edukacija za zahtjeve koje pred njih postavlja svaka nova produkcija. To se prvenstveno odnosi na vještine mjuzikla

Mjuzikl Orašar: Božićna bajka na sceni Aplauz Teatra

2. Teatar Aplauz osvojio je i neke nagrade?

Da, možemo se pohvaliti Nagradom Hrvatskog Glumišta koju je osvojio 2013.g. Romano Nikolić za ulogu u predstavi “Djevojčica sa žigicama”, no i s ostalim nominacijama. Iste godine “Djevojčica sa žigicama” imala je još dvije iznimno važne nominacije; Lana Blaće za glavnu ulogu, te predstava u cjelini.

Slavko Juraga je 2012.g. osvojio nagradu za najboljeg glumca na festivalu “Glumište pod murvom” i to s za ulogu Marca u predstavi “Art”. Vrijedno je spomenuti da je i naša prva produkcija bila nagrađena nominacijom; Danijela Pintarić bila je nominirana za ulogu Veronike u mjuziklu “Tuđe pjesme moji snovi”.

3. Kako odabirete predstave za svoj repertoar?

S jedne strane odabirem naslove koji su meni kao redatelju rade. Uvijek nađeš temu koja te provocira ili koja je aktualna pa se s njome pozabaviš, a obično su to teme koje me zanimaju i kao umjetnika i kao producenta.

Vizija Aplauz Teatra je privatno kazalište koje s jednakim uspjehom postavlja mjuzikle i dramske hit naslove kao i djela klasika, uz naglasak na izvođače. Što vrijedi dobar naslov ako ga nema tko igrati. Također kroz Aplauz Teatar želimo raditi u skladu sa svojom vizijom kazališta i produkcije pa se i tu ponekad dogodi da se neko dramsko ili glazbeno djelo nametne, kao što je to bio duhoviti i aktualni Ravnatelj Kazališta ili mjuzikl Orašar koji ocrtava sve smjernice Aplauz Teatra.

4. Trenutačno radite na mjuziklu Orašar, poznatijem kao baletnoj izvedbi, zašto bar Orašar u formi mjuzikla?

Na Orašaru marljivo radi ansambl od oko trideset izvođača što je respektabilan broj sudionika. Premijera je 30. studenoga u 18 sati u Produkciji kulture Aplauz, Zvonimirova 63.

Mjuzikl je glazbeno-scenska forma koja često kao predloške uzima djela proslavljena u nekoj drugoj formi; opera, balet, drama, a ujedno je izuzetno draga publici i izvođačima jer se na najčarobniji mogući način; vještinom pjevanja, plesa i glume obraća svima. Mjuzikl je forma koja na vrlo slobodan način dopušta da se u njoj mašta.

Naš je izbor baš Orašar jer je to bajka koja od svog nastanka ima čvrstu vezu s Božićnim blagdanima i proglašena je jednom od najpopularnijih priča koje dočaravaju duh obitelji i blagdana. Priča E.T.A. Hoffmanna, koja je poslužila kao predložak za ovaj mjuzikl, a i za popularni balet, izuzetno je topla i krije prekrasnu priču o odrastanju, obitelji i snovima.

5. Koliko je veliki ansambl mjuzikla i tko je napisao glazbu i stihove?

Ansambl broji tridesetak izvođača. Libreto mjuzikla Orašar napisali su Lana Blaće i Marko Juraga, kao i stihove pjesama. Glazbu je napisala Lana Blaće, a aranžmane Marko Juraga. Tako da često kažemo da su autori cijelog mjuzikla Lana Blaće i Marko Juraga. Dugogodišnjim radom na samom “Mjuziklu Orašar” umjetničko / likovno autorstvo predstave pripisuje se Lani Blaće i Marku Juragi. Od scenografije, kostima preko vizualnih riješenja. Moglo bi se reći da je kostimograf predstave Lana Blaće, jer su prema njezinim zamislima izvedeni kostimi za ovu produkciju.

 

6. Znamo da često jabuka ne pada daleko od stabla, vas dvoje ste očita potvrda, kako je to rasti uz poznate roditelje u kazališnim obiteljima?

Zasigurno su naše obitelji zaslužne za našu ljubav prema kazalištu. Neminovno je stjecati ogromno znanje od takvih priznatih umjetnika. Ujedno su i roditelji i učitelji. Mislim da je to najviše utjecalo na kriterije koje smo si postavili u svojim predstavama. Od malih nogu odgajani smo na stvarno osebujan način tako da su nam i jednom i drugom kazališta bila i dadilja i škola.

Lana je nebrojene sate provela po baletnoj dvorani gledajući mamu, primabalerinu Vesnu Butorac Blaće, kako radi s najvećim baletnim umjetnicima. Marko je do te mjere zavolio kazalište da se nije dao u vrtić, U kazalištu Trešnji napravio je i svoje prve prave korake i one glumačke. A kad bi ga netko ipak odveo u vrtić natjerao bi cijelu grupu, uključujući i tete, da glume u njegovoj predstavi. Branko Blaće osim što je vrhunski interpret mnogih zapamćenih uloga i vrstan je vokalni pedagog što je razvilo i pjevačicu i glumicu Lanu. Ta povezanost roditelja i nas toliko je isprepletena u svim našim sferama da ih je gotovo nemoguće odvojiti. Odrastanje je tek jedan vid predivnog ulaska u svijet kazališta uz njih. No i njihova podrška u našim projektima je i pedagoška i roditeljska i suradnička, jer prvak Hrvatskog Narodnog kazališta, Slavko Juraga, sudjeluje kao glumac u već trećem projektu Aplauz Teatra.

15. Kome je Orašar namijenjen?

Moglo bi se reći da je namijenjen svima jer osim univerzalne priče,vrhunski ansambl bit će doživljaj za sve uzraste. Nešto poput Disneyevih crtića.

Naša se predstava više naslanja na priču E.T.A. Hoffmana nego na balet za kojeg je Čajkovski pisao. Libreto “Mjuzikla Orašar” napisali su Lana Blaće i Marko Juraga, kao i stihove pjesama. Glazbu je napisala Lana Blaće a aranžmane Marko Juraga. Tako da često kažemo da su autori cijelog mjuzikla Lana Blaće i Marko Juraga.

17. Kada se očekuje premijera ?

Premijerna izvedba je 30.11.u 18h. No pretpremijere su već 26,27, 28. i 29. studenog.

 

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene