443755
443755
443755
443755
443755

Isusovac pater Ike oduševio svojom porukom nakon što je bio na Ultri

  • , 19.07.2016., 08:51
  • Autor:
  • komentara

Poznati Isusovac, pater Ike Mandurić bio je na splitskoj Ultri. Donosimo njegov komentar i dojam s popularne Ultre koji je objavio na Facebooku, a koji je zbog svoje poruke razumijevanja, ljubavi i poštivanja u kratkom roku postao hit.

 
 
 
 
Pater Ike viđen na Ultra Europe Festivalu (Foto: Laudato Facebook)
Pater Ike viđen na Ultra Europe Festivalu (Foto: Laudato Facebook)

Pater Ike Mandurić oduševio je svojim komentarom na Facebooku nakon što su mu se slegli dojmovi s Ultra Europe Festivala u Splitu. Njegovu poruku, u trenutku pisanja ovog teksta, na Facebooku je podijelilo više od 320 ljudi, a prikupila je više od 3.000 lajkova.  'Osim preizazovnog i čudnog stila odijevanja, zapravo je to jedan pristojan svijet. Više pijanih ima na svakoj utakmici ili nekom drugom koncertu. Nisam puno vidio ni prepoznatljivo nadrogiranih. A agresivnih uopće nema', napisao je pater Ike.

Naglasio je da su kršćani prečesto skloni druge sotonizirati. 'Nikad ne smijemo olako pristajati na loše mišljenje o drugima, tim više ako nismo ni provirili nosom u njihov svijet', kaže pater Ike.

'Kršćanima navijestiti kako je svaki čovjek u naravi dobar - kako bi onda to znali navijestiti i drugima. I pokazati im vlastitu dobrotu, kako bi i oni povjerovali nama. Drugima poručiti "mi u vas vjerujemo" je najpotrebnija riječ ovog vremena', poručio je poznati Isusovac putem Facebooka.

Ovdje pročitajte njegovu poruku u cijelosti:

'Ponovno se pokazalo da previše sotoniziramo one druge. Eto bio sam na Ultri i vidio taj svijet. Najprije, glazbeni program kojem se ondje mladi predaju, i cijeli taj spektakl, je jedna vrhunska iluzija. Kod mladih budi silne nade i čežnju za Apsolutnim, ali On ondje nije i ne vodi ih k njemu, nego ih, nakon velike uzburkanosti ostavlja prazne. Stoga je to jedno veliko jeftino trgovanje ljudskim idealizmom - koji postoji u svakom od nas. To mora imati štetne posljedice.

Ali, što se tiče javnog ne/morala, ništa posebno.

Osim preizazovnog i čudnog stila odijevanja, zapravo je to jedan pristojan svijet. Više pijanih ima na svakoj utakmici ili nekom drugom koncertu. Nisam puno vidio ni prepoznatljivo nadrogiranih. A agresivnih uopće nema.

Prečesto smo mi skloni one druge sotonizirati. Ako je igdje nedvojbeno sotonsko djelo, onda je u tome da se kršćane uvjeri da su oni drugi živa razvrat i samo zlo. Ne, nisu! Nego su ljudi kao ja i ti. Da nisam vjernik, da nismo vjernici, ja bih bio daleko gori. Stoga zavoljeh te ljude. Često su vrlo otvoreni za govor o Bogu i blagoslov svećenika.

Ako sotona negdje uspijeva, onda uspijeva u tome da druge i drugačije prikazuje zlom i vragovima. Vjernicima nevjernike, nevjernicima Crkvu i popove - onako kako to, primjerice, čini portal Index.hr. Ali opet bi bilo krivo zaključiti da su oni koji u njemu onako pišu, gori od mene. Tko zna tko je gori?

Ma kako to nepopularno bilo, nikad ne smijemo olako pristajati na loše mišljenje u drugima, tim više ako nismo ni provirili nosom u njihov svijet. Kršćanstvo je zahtjevno, teško je. Uvijek je križ. Nepopularno. Ali jedino nas mogu spasiti njegova načela povjerenja i opravdanja.

Jasno je: nema odustajanja ni slovca od Evanđelja, nauka Crkve, ni jednog načela morala. Ni od ocjene ovog događaja kao takvog: da je vrlo zavodljivo i opasno. Ali, kad je riječ o evangelizaciji, od svih najteža i najvažnija je ova: kršćanima navijestiti kako je svaki čovjek u naravi dobar - kako bi onda to znali navijestiti i drugima. I pokazati im vlastitu dobrotu, kako bi i oni povjerovali nama.

Drugima poručiti "mi u vas vjerujemo" je najpotrebnija riječ ovog vremena.

Upravo to se ovih dana događalo na Ultra evangelizaciji u Splitu. To je tako potrebno.", napisao je pater Ike.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se