Virtuoz na gitari

"Treba ga držati na oku": Svojim talentom Mak je osvojio i Amerikance!

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Mak Grgić uskoro u Zagreb dovodi "Zagreb Guitar festival" - najznačajniji festival gitare u regiji na kojem će nastupiti brojna svjetski poznata imena.

Mak Grgić, umjetnički ravnatelj Zagreb Guitar festivala, proglašen je u New York Timesu kao "maštovit, nadaren i izražajan, a u Washington postu i "gitarist kojeg treba držati na oku". Inovativni je glazbenik čije šaroliko djelovanje u glazbi obuhvaća radove iz avangarde, kao i filmske glazbe velikih gitarskih klasičnih repertoara.U sezoni 2016./17. Mak će objaviti nove radove za izdavačku kuću Micro Fest Records, inače dobitnicu prestižne nagrade Grammy.

Mak Grgić je rođen u Ljubljani, a gitaru je studirao u Zagrebu pod mentorstvom uvaženog profesora Ante Čagalja na Elly Bašić konzervatoriju, te je diplomirao u klasi Alvara Pierrija na Universitat fur Musik und darstellende Kunst u Beču.

Nedavno je završio doktorat na USC Thornton School of Music pod vodstvom Williama Kanengisera i Scotta Tennanta iz Los Angeles Guitar Quarteta. Trenutno predaje na fakultetu Mount St. Mary Sveučilišta u Los Angelesu i umjetnički je direktor M.A.R.S. Interdisciplinarnog Umjetničkog Festivala te Zagreb Guitar Festivala.

Kako biste najkraće predstavili Zagreb Guitar festival, a da svojom porukom privučete pažnju javnosti na događaj?

Zagreb Guitar Fest je gitarističko-turistički događaj u ovom dijelu Europe potvrđuje koji potvrđuje kako gitara kao instrument i te kako pobuđuje zanimanje javnosti. Gitara je instrument kojemu je mjesto u klasičnoj glazbi jednako kao i jazzu, rocku, country glazbi, world glazbi i slično… Festivalski paket koji je pred nama od 26.ožujka do 1.travnja ove godine nudi događaje u različitim stilovima glazbe, sa svjetskim majstorima gitare poput Johna Scofielda, Pepe Romera ( ZGF all starts), a pažnju posvećuje i mladim nadama (ZGF young stars), uz neizostavne festivalske aktivnosti poput međunarodnog natjecanja, raznolikih predavanja, majstorskih radionica, izložbe instrumenata i još puno toga. Naravno, zahvaljujući izvanrednom djelovanju turizma u ovom predivnom gradu, oni koji dolaze na festival dolaze i zbog same turističke note. Nije slučajno da uz proglašenje Zagreba kao najljepšeg grada u Adventu i ostale aktivnosti u tom gradu postaju sve izražajnije i bolje, pa tako i Zagreb Guitar Festival.

Je li to najznačajniji festivalski događaj ove vrste u regiji?

Bez dvojbe. Naravno, Zagreb Guitar Festival ne samo da okuplja kvalitetne pozvane izvođače, nego svaka spomenuta aktivnost donosi jednu pozitivnu notu toj cjelokupnoj zagrebačkoj gitarističkoj simfoniji. Svaki festivalski dan ima priču za sebe, vođenu zajedništvom i izvrsnošću kroz cijeli festival.

U kojim disciplinama se održavaju natjecanja?

ZGF međunarodno natjecanje vodi se u 9 različitih kategorija, ponajviše za soliste različite starosne dobi, dok su dvije kategorije posvećene mješovitim ansamblima koji uključuju gitaru. Mješoviti ansambli su naša ideja s ciljem da se zvučna slika gitare istražuje kao ideja cjelokupnog festivala, na širem muzičkom spektru, a ne samo unutar jednog instrumenta.

Tko su sudionici? Osim natjecanja i koncerata što još možemo očekivati?

Sudionici su gitaristi mladi i stari, studenti, đaci i osmoškolci, ljubitelji gitare te šira publika. Svi koji vole gitaru u bilo kojem obliku su dobrodošli, pozivao ih da nam se pridruže na izvrsnim večernjim koncertima ZGF All Stars, koji će se održavati po zagrebačkim eminentnim dvoranama, na koncertima ZGF Young Stars, koji će izdvajati mlade gitarističke nade u sklopu suradnje sa Studentskim Centrom u Zagrebu. Održat će se brojna predavanja na temu nasljeđa, znanja, inovacija, uspjeha i izuma, gdje ćemo kroz prizmu glazbe u globalnom smislu diskutirati i prezentirati novitete i provjerene modele za globalnu glazbeno-gitarističku integraciju. Ali ni to nije sve, na festival dolaze i svjetski izlagači gitara, nota, žica te raznorazne opreme, što je atraktivno za svakog profesionalnog i amaterskog glazbenika.

Dolaze nam najveći svjetski gitaristi? Koga biste izdvojili?

Izdvajati je teško, jer svatko od pozvanih donosi svoju svjetsku priču. Ono što bih izdvojio jest da su svi majstori birani po konceptu stilske različitosti. John Scofield je legenda jazza i protagonist tog stila zadnjih 40 godina. Također će nam se pridružit i Pepe Romero, član tzv. kraljevske gitarističke obitelji Los Romeros, Dušan Bogdanović, majstor improvizacije te različitih World Music stilova, a na kraju dolazi nam i nezamjenljiva diva Ana Vidović koja je jedna od prvih hrvatskih gitaristica, koji su uspješno opstali na širom svjetskom tržištu klasične gitare. Sve to i više pod nazivom ZGF All Stars.

Stižu i top gitaristi mlađe generacije, tzv. young stars? Riječ je o mladim gitaristima koji iza sebe već imaju zavidne rezultate? Možda i tu imate nekog za izdvojiti?

ZGF Young Stars je toliko i koncertna koliko i edukativna platforma. Svi koji nastupaju mladi su i uspješni - Damien Lancelle, Srđan Bulat, Artis Guitar Duo i sl. - te pozvani da budu inspiracija onim najmlađima na festivalu. Uspjeti znaci žrtvovati se, ulagati i biti snalažljiv, a ponajviše i vrijedan. Svi ZGF Young Stars su slika te vrijednosti i izvrsnosti, a dovoljno su mladi da se i oni malo mlađi i više mlađi od njih mogu poistovjetiti s njima. Biti pristupačan mladima je ključ, a u svakom slučaju svako od ovih mladih zvijezda imat će i svoja predavanja te majstorske radionice, bit će na raspolaganju sudionicima festivala za inspiraciju i praktične savjete. Vjerujem da su snovi samo dok se ne razmotri pravi put ka uspjehu, a tome služi i edukacijska platforma ZGF Young Stars.

Nit vodilja festivala je poruka „gitara za sve“. Možete li nam to pobliže predstaviti?

Gitara za sve je poslovica, koju smo odlučili poštivati jer nam je cilj oko tog voljenog instrumenta okupiti što više ljudi. Ne samo struku, ne samo ljubitelje vezane usko za određeni stil glazbe, u kojoj se gitara pojavljuje, nego i javnost, koja voli gitaru zbog toga što je to „ljudski instrument“. Činjenica jest da je gitara instrument koji je najviše prisutan u bilo kojem obliku u svačijem dnevnom boravku i zašto ne ponuditi javnosti to što želi - zabavu kroz šest žica! Naravno, nekad može biti i više, a i manje žica, ali u principu svi mi volimo gitaru, samo se nismo nužno odredili za jedan stil. Stoga, dovodimo izvrsne glazbenike, majstore različitih stilova da prezentiraju našoj javnosti kvalitetu u različitim oblicima, a da se ne uskraćuje zabava u dobrom društvu.

Sudjeluju djeca i studenti na festivalu pa me zanima Vaše viđenje - što ovakav festival u našoj sredini znači perspektivnim mladim gitaristima?

Ovakav festival je mladima inspiracija u edukativnom smislu jer sat s omiljenim profesorom, koji je inače tisuću kilometara udaljen, nije više nemoguć. Inspiracija je to i u materijalnom smislu jer noviteti iz svijeta gitare dolaze k nama i postaju dostupni, na dohvatu ruke. Inspiracija je to i u profesionalnom smislu jer se oni koji žive svoj san približavaju onima koji ga tek počinju sanjati. Naravno, inspiracija je to u smislu zabave, druženja, upoznavanja te stvaranju prijateljstava. Jer što je glazba drugo nego jedna lijepa zajednička priča koja prelazi granice starosne dobi, boje kože, političkih nazora te geografske udaljenosti.

Što festival znači za turističku promidžbu Zagreba i Hrvatske?

Dobra glazba je dobra zabava. Dobra zabava pridonosi dobrom društvu. Dobro društvo znači zbrajanje mase, a masa odličnih pojedinaca donosi pozitivnu notu turizmu. Jasno je da je Hrvatska, pa tako i Zagreb kao glavni grad, jedna od turistički najtraženijih zemlja, pa zašto ne i pokazati širem svijetu da kod nas ne buja samo prirodna ljepota, nego i talent, kreativnost i dobar rad. Na kraju,ono što ostaje kao pečat naroda u povijesti je ponajviše kultura i zašto ne iskoristiti idealnu priliku sad da se grad Zagreb i Hrvatska pokažu kao centar kulture kroz izvrsnu gitarističku glazbu zbog koje su Hrvati u svijetu struke već ionako priznati.

Hoćete li nastaviti s organizacijom festivala i ubuduće? Koji su Vam planovi?

Svakako. Ideja je da se festival gradi dalje i da postaje sve prisutniji i u nadolazećim godinama. Računamo na potporu javnosti u našoj misiji, prepoznatljivost u svijetu, želimo postati jedan od vodećih gitarističkih festivala u kojemu će se svjetski majstori rado vraćati na naše pozornice i koji će pronositi priču o lijepom gradu, dobrom provodu i odličnoj glazbi sa sobom po svijetu. ZGF je festival za sve i pretvorit će Zagreb u svjetsku prijestolnicu gitare!
 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene