OTVORENO PRIZNALA

''David Bowie i ja smo se družili u vrijeme kad je on imao svoju zaručnicu Angie''

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Hrvatska pjevačka diva Radojka Šverko obilježava 50 godina bogate karijere u kojoj je nastupala na brojnim festivalima u zemlji i svijetu. Svoju će obljetnicu proslaviti velikim koncertom u dvorani Lisinski.

Zbog svog raskošnog glasa Radojka Šverko je nadaleko poznata. Tako je bilo od samih početaka kad je njezina boja glasa malo koga ostavljala ravnodušnim, a svoj prvi nastup imala je u Buzetu, gdje je rasla."Bili smo jako muzikalni i postati članom školskog zbora je već bila jedna privilegija, ali kad je profesor Branko Jirasek odlučio da ja budem solistica ispred tog zbora, to je bilo kao pobjeda na svjetskom festivalu", izjavila je Radojka Šverko za IN Magazin.

Pogledaj i ovo In Magazin: Vinko Čemeraš - 6 Već ima i svoj mural! Godinama je izbjegavao Doru, a onda se prijavio i postao njezino najveće iznenađenje: "Bilo je u tom trenutku nestvarno''

Pobjede na svjetskim festivalima uslijedile su kasnije. Uspjeh na festivalu na Kanarskim otocima otvorio joj je vrata za nastupe na televiziji, donio ekskluzivni ugovor za diskografsku kuću iz Barcelone, koja je tada okupljala sve najbolje što je Španjolska tada imala."Meni je to bilo obično, susretati se sa poznatim ljudima. Znate, izgovorit ću nešto, ja ne znam kako će to biti primljeno kod slušatelja ili možda kod mladih ako naiđu na ovo što ću reći. Ali nikad nisam smatrala da netko tko je rođen u Americi ili Britaniji, u Španjolskoj ili Japanu, bilo gdje na svijetu vredniji od mene koja sam rođena u Hrvatskoj", dodaje Šverko.

Jedan joj je festival posebno ostao u sjećanju. Onaj u Rio de Janeiru 1970. godine. Njoj i skladatelju Alfiju Kabilju tad je uskraćena prva nagrada, iako su je, prema ocjenama žirija, dobili. No Radojka Šverko je tad proglašena najboljom pjevačicom na svijetu. Paparazzi su je tada pratili u stopu. Nalazila se na naslovnicama svjetskih časopisa, često su je proglašavali i najlegantnijom damom. U to vrijeme prijatelji su joj bili i Shirely Bassy te Joan Collins."Ja sam bila s njima u društvu privatno i to su najnormalniji ljudi, jednostavni, pitomi, razgovorljivi. Povjeravali smo se jedni drugima. Međutim, nisam zlorabila detalje iz njihovog privatnog života, puno sam toga znala, ali i učila kroz ono što su mi povjeravali", dodaje slavna pjevačica.

Davida Bowieja pobjeđivala je na festivalima. A kružile su glasine i da je Bowie prema pjevačici gajio posebne simpatije."David Bowie i ja smo se družili u vrijeme kad je on imao svoju zaručnicu Angie koja je uredno bila s njim. Bože sveti, pa ja se ipak ne bih petljala u tuđe veze", poručuje. Iako je u karijeri imala uspona i padova, uvijek je ostala samouvjerena. A dio onoga što je stvarala 50 godina predstavit će na velikom koncertu u Lisinskom.

"Htjeli smo napravit nešto drugačije od onog uobičajenog što zapravo prati koncerte pjevača zabavne glazbe. Ja možda nisam najtipičniji primjer s obzirom da sam djelovala na velikim pozornicama i zbog potreba opstanka i ostvarivanja nekakvog kontinuiteta u svojoj karijeri, posezala sam za raznim gradovima", dodaje Šverko.

"Jako sam zapravo počašćena sa mnoštvom glazbenika iza sebe, sa zagrebačkom filharmonijom, akademskim zborom Ivan Goran Kovačić. Tu su zatim moji anđeli, koji me često prate na mojim koncertima", poručuje pjevačica.

Pripreme su u punom jeku, a najveća potpora su joj kćeri Sanda i Ana, koje ipak nisu odabrale glazbu. "I jedna i druga su jako muzikalne, išle su u glazbenu školu. Ali ja ih nisam forsirala, nisam imala ambicija kao mama da one sad moraju biti nekakve glazbenice", zaključuje Radojka.

Više pogledajte u prilogu IN magazina. IN magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.


 

 

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene