Ugrožena vrsta

Otkrivamo zašto je jadranski crveni koralj tako cijenjen u svijetu?

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Jadranski crveni koralj ugrožena je vrsta, a može doseći vrijednost i tisuću eura po gramu!

Kaže se da je nakit ženin najbolji prijatelj, a to zna i mladi bračni par Anja Mučić i Vittorio Kečarini. Veliku pozornost u Dubrovniku privlače svojim nakitom od crvenog koralja ili, kako mu tepaju, crvenog zlata. Zanimljivo je to kako u njihovoj radionici turisti mogu gledati sve faze obrade jadranskog koralja, IZvađenog sa stotinjak metara dubine. Talijanski dizajner kaže kako su turisti zaista fascinirani:

'Moraju shvatiti jadranski crveni koralj. Moraju ga dotaknuti, pa čak i pomirisati', kaže Vittorio Ceccarini, dizajner nakita.

Pogledaj i ovo Meghan Markle (Foto: Profimedia) Samo raskoš Vojvotkinja "iz naroda"? Meghan Markle u samo 18 mjeseci nosila je nakit vrijedan 5 milijuna kuna

Dizajnerica nakita Iva Viljevac predstavila je novu kolekciju nakita, a u njezinoj je kampanji sudjelovala i mlada, uspješna manekenka!

'Obrada koralja nikad nije zaživjela u Hrvatskoj. Jadransko more je poznato po crvenom koralju, zapravo stotinama godina su ga vadili Zlarinjani. Međutim od kraja 2.svjetskog rata taj je zanat skoro zamro', kaže Anja Mučinić, dizajnerica nakita.

No, taj su zanat odlučili oživjeti. Vittoriju je izrada nakita, možemo reci, u genima. Njegova se majka već 40 godina bavi dizajniranjem nakita.

Zbog prirodno crvene boje crveni je koralj vrlo dragocjen. Još u prošlosti bio je statusni simbol i rezerviran za elitu. U radionici obrade koralja najzanimljivije je gledati kako se od grančice naposljetku dobije sjajni nakit.

Nažalost, crven je koralj kod nas gotovo nestao iz plićih područja pa se smatra ugroženom vrstom. Samo određeni broj ronilaca ima povlasticu vaditi crveni koralj.

Jedan od razloga zašto su koralji skupocjeni je taj što se koralji vade na dubini od 50 do 100 metara, što nije uvijek bezopasno za ronioce. A i pronaći savršene komade nije uvijek lako.

Vittorio i Anja svoju su priču o nakitu obogatili i humanitarnim djelovanjem. Turistički vodič Ivan Vuković s ostalim volonterima, koji redovito posjećuju Afriku, zainteresirao ih je za humanitarnu akciju da se pomogne sirotištu Mali dom u Keniji.

Tako se uz dizajniranje nakita nađe vremena i pomoći Malom domu - utočištu za ostavljenu i djecu s teškoćama u razvoju, a vodi ga fra Miro Babić. Volonteri koji su tamo više puta bili, odnijet će djeci ono najpotrebnije.

Zašto je jadranski koralj cijenjen u svijetu, po čemu je poseban te kako su ovim jedinstvenim nakitom pomogli sirotištu ''Mali dom'' u Keniji, pogledajte u prilogu In Magazina.

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene