Ako se potvrdi analiza

Odvjetnik tvrdi: Matavulj bi mogao u zatvor i do 12 godina zbog smrti Dolores

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Ako se potvrdi analiza krvi po kojoj je Stojan Matavulj imao 0,66 promila alkohola u krvi, moglo bi ga se teretiti za neizravnu namjeru za počinjenje kaznenog dijela zbog smrti Dolores Lambaše.

Je li izmjerena količina promila mogla utjecati na glumčeve vozačke sposobnosti te kako će se toksikološki nalaz odraziti na suđenje, pokušala je doznati ekipa inMagazina.

Pogledaj i ovo showbuzz Tragični događaj Glumac koji je bio s Dolores u autu: 'Ovo je najgori dan u mom životu'

Naime, varaždinski glumac Stojan Matavulj sa 0,66 promila alkohola u krvi, u smrt je odvezao glumicu Dolores Lambašu - neslužbeni su rezultati toksikološke analize.

>> Matavulj u trenutku nesreće imao 0,66 promila alkohola u krvi

'To znači dva do tri puta veća vjerojatnost pogibanja u prometu nego da je čovjek trijezan. Zato se i dalje smanjuje dozvoljena količina alkohola u krvi u prometu. U Rusiji sad 0,3 , a u Europi se već godinama natežu i sigurno da će smanjiti na 0,2 promila', rekao je Doc. dr.sc. Darko Breitenfeld, neuropsihijatar i alkoholog.

Neslužbeni rezultati istrage pokazuju da je glumac u urinu imao 0,83 , u krvi 0,41, a na alkotest je napuhao 0,61 promila alkohola u krvi. U konačnici se to tretira da je u trenutku nesreće imao spomenutih 0,66 promila.

'Zašto se mjeri na dva načina? Zbog toga da se fazom eliminacije, iz urina se sporije eliminira koncentrcija alkohola, a iz krvi se to događa ranije. Onda se komparacijom analize, dođe do razultata kolika je bila koncentrtacija kad se dogodila ta nesreća!', rekao je odvjetnik Nenad Škare.

Ova se koncentracija alkohola u krvi službeno smatra pripitošću. 'Već kod 0,2 do 0, 3 grampromila se naglo počinje smanjivati koncentriranost u vožnji, širina vidnog polja, suzuje se vidno polje, smanjuje se oštrina vida i smanjuju se refleksi, dakle sporije se reagira na potrebu brzog kočenja', rekao je doktor Breitenfeld.

Važno je, ističe liječnik, da se alkotestiranje učini na vrijeme. Naime, s protokom vremena koncentracija alkohola u krvi se smanjuje. 'Čisto običajno i stručno smatra se svakih jedan sat po prilici za 0, 10 do 0,15 smanjuje koncentracija alkohola u krvi. Znači, može se pretpostaviti koliko je imao nakon Iločke veselice ', kaže doktor Breitnefled.

Svaki čovjek različito reagira na alkohol. U konkretnom slučaju važno je nekoliko faktora: kad, što i koliko je Matavulj pio i jeo, je li bio pod stresom, da li je i koliko prije nesreće spavao. Poznati alkoholog objašnjava što znače izmjereni promili.

 Razina od 0,66 kod odraslih iskusnih mušakaraca u dobroj formi je oko 2 velika hrvatska pića ili više. 'U Hrvatskoj se jednim pićem smatra pola litre pića , 0.5 žestice ili dva deci vina', kaže.

Ukoliko rezultati toksikološke analize budu i službeno potvrđeni, bitno se mijenja i sudski proces u slučaju Matavulj. Naime glumca se do sad, objašnjava odvjetnik, moglo teretiti za izazivanje prometne nesreće iz nehaja.

'Može se smatrati da je riječ o neizravnoj namjeri za počinjenje kaznenog dijela, čime je zaprijećena kazna do 12 godina zatvora, dakle od 3 do 12 godina', kaže odvjetnik Škare te dodaje: 'Najmanja kazna je godinu dana, a ukoliko se uzmu u obzir sve olakotne okolnosti'.

I prije no što su u javnosti objavljeni neslužbeni rezultati toksikološke analize, otac pokojne glumice je rekao da ga isti ni najmanje ne zanimaju. Stojana Matavulja ne osuđuje jer smatra da se takva nesreća mogla dogoditi bilo kome. No, ova će tragična priča dobiti sudski epilog.

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene