Takva su pravila

Nakon 15 godina Hrvati ponovno u konkurenciji!

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Nakon dugih 15 godina hrvatski film je uvršten u program Filmskog festivala u Veneciji.

'Takva su pravila', u režiji Ognjena Sviličića, večeras će doživjeti svjetsku premijeru. Zbog ovog probijanja inozemnih granica uzbuđen je i sam redatelj, kao i glavni glumci Emir Hadžihafizbegović i Jasna Žalica. U razgovoru s našom Ivanom Nanut povjerili su nam da ipak ne očekuju navalu paparaza i kako će premijera proteći u opuštenom raspoloženju.

Pogledaj i ovo Tom Cruise (Foto: Profimedia) panika na setu Velika holivudska zvijezda "zatočena" u hotelu zbog koronavirusa, ne smije izaći još nekoliko dana

Duh Sarajeva ponovno u Zagrebu

Nakon što je prije točno deset godina svojim filmom 'Oprosti za Kung fu' po prvi put ušao u program Berlinskog filmskog festivala, redatelju Ognjenu Sviličiću večeras se smiješi najveći uspjeh u dosadašnjoj karijeri. Svjetska premijera filma 'Takva su pravila' na Venecija film festivalu :

'Odijelo koje sam mislio da ću nosit za prošli film u Veneciji i Berlinu, ali pošto nije ušao na Festival sad ću ga iskoristit da ga iznosim', rekao je Ognjen Sviličić.

Ovaj hrvatski film inozemne granice probit će u sklopu Horizonti programa. Od pojavljivanja hrvatskog filmskog uratka na ovom Festivalu prošlo je dugih 15 godina. Stoga je sasvim logično pitanje je li napokon usvojena formula za svjetski uspjeh hrvatskog filma.

'Siguran sam da formula ne postoji. Stvar je u sljedećem. Mislim da smo kao društvo navikli da se netkog podmiti, preskoči dio posla. U izradi filma ne postoji takav način. On se mora radit sustavno i dugo. Mi smo ga radili tri godine', dodajte Ognjen.

'Takva su pravila' progovara o obitelji koja se nosi sa stradanjem sina, žrtve uličnog nasilja. Za Sviličićev film mnogi kažu kako je inspiriran slučajem Luke Ritza. No, ipak postoji jedna ogromna razlika. Njegovi likovi nisu aktivni sudionici društva te se nikad nisu pobunili protiv sustava.

Unatoč iznimno teškoj i mračnoj temi, glumci kažu kako su uživali snimajući ovaj film. Na Festival su došli bez treme i nervoze. Ne očekuju navalu paparaza, a film će tek pogledati na večerašnjoj premijeri :

'Mislim da će film ovdje ostaviti veliki trag. Film smo radili jako naporno. To je najteži film u mom opusu. Snimio sam 46 filmova, ali ovaj je bio mentalno najteži', priznaje Emir.

Upravo ovaj dvojac , Sviličić je za glavne junake izabrao zbog njihove uvjerljivosti i prisnosti koju nose u sebi. Uostalom, oni su najviše odgovarali slici likova koju si je sam stvorio u glavi :

Originalnost uvijek nađe put do publike i Festivala, a da hrvatska kinematografija pokazuje iznimnu energiju i znakove živosti složio se i , među ostalim, cijenjeni francuski list Le Monde.

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene