koja vam je najdraža?

Izazivaju suze, ponos i veselje: Prisjetite se pjesama koje bude najveće emocije

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Mnogi domaći glazbenici u ratno su vrijeme ispisali i opjevali najljepše stihove kroz domoljubne pjesme. Podsjećamo vas na one koje su u to vrijeme budile najveće emocije.

Ovog će se vikenda, diljem Hrvatske, slaviti Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja, odnosno, obljetnica Oluje. Iako je Jasenko Houra 1989. jednu od najpoznatijih pjesama Prljavog kazališta posvetio svojoj majci, ona je neplanirano postala simbol domoljublja.

Pogledaj i ovo showbuzz 'Moja domovina' Pjesme koje su hrabrile narod i jačale ponos: 'Najvažnija je bila ta poruka, taj inat'

„Ruža je dvije godine praktički od kad sam je ja napisao nije uopće se pomaknula. Nitko nije uopće obraćao pažnju na to“, kaže Houra.

Sličnu sudbinu je doživjela pjesma Miroslava Škore "Ne dirajte mi ravnicu" koju je, poput Houre, napisao '89. u Americi i posvetio je svojoj pokojnoj majci, a kasnije su je prepjevali i Zlatni dukati. „Vrijeme u kojem je ta pjesma dobila značenje koje ima je bilo jedno ružno vrijeme, dakle vrijeme najtežih dana rata i nažalost ta lijepa pjesma je legla baš u te ružne dane“, otkriva Stanko Šarić iz Zlatnih Dukata.

S početkom rata, mnogi su glazbenici pjesmama iskazivali ljubav prema domovini, a neki su upozoravali svijet na strahote koje su se događale u Lijepoj našoj. Jednu od najpoznatijih domoljubnih pjesama "Moja domovina napisali su Rajko Dujmić i Zrinko Tutić, a otpjevala ju je plejada hrvatskih glazbenika.„Mi još moramo naučiti cijeniti svoju kulturu i svoje običaje jer je to osnova po kojoj se održava kvaliteta i etička i moralna u svakom narodu na svijetu“, kazao je Dujmić.

Mnogima najljepša pjesma posvećena hrvatskom gradu heroju Vukovaru je ona Vladimira Kočiša-Zeca.„Teško mi je da Vam sad govorim emocije koje me uvijek prođu. Jednostavno ću se poslužiti tuđim sloganom - ne ponovilo se! Ponosan što mnogi tu pjesmu stavljaju u deset najdomoljubnijih, antiratnih pjesmama“, ističe Kočić-Zec.

Nekadašnji satnik hrvatske vojske Đuka Čaić je svoj obol u ratu podjednako davao na fronti, ali i u glazbenom studiju. „Ponosan sam kad sam došao s prve crte i sreo Marija Mihaljevića i rekao sam: Mario, mi smo na prvoj crti, mi nemamo ni jednu pjesmu, idemo napraviti jednu pjesmu, nastale su tako "Hrvatine", prisjeća se Đuka Čaić.

Neke od najljepših melodija posvećenih Hrvatskoj otpjevali su Doris Dragović, Đani Maršan, Daleka obala i Dražen Žanko. Glazbenici su i nakon završetka rata nastavili izražavati ljubav prema Lijepoj našoj, a ove su se pjesme duboko ukorijenile u narodu. Jedna od njih je i „Croatio iz duše te ljubim“.
„Ja na svakom koncertu kažem hvala vam što volite dalmatinsku, hrvatsku pjesmu, što ne slušate cajke i onda zapivamo pismu "Ne damo te, pismo naša", kaže Bralić.

U godini kada su Vatreni osvojili treće mjesto na Svjetskom nogometnom prvenstvu, Thompson je objavio jedan od svojih najvećih hitova, koji je s vremenom postao i neslužbena himna reprezentacije. Riječ je o pjesmi „Lijepa li si“.

„Pisanje domoljubnih pjesama je važno i one postaju, ako su dobre i kvalitetne i ako ih narod prepozna, i naša jedna velika vrijednost“, kaže Thompson. Neke od ovih pjesama orit će se u subotu Kninom na proslavi 22. obljetnice Oluje, a Prljavo kazalište je dobilo čast da uveliča proslavu koncertom na Trgu dr. Ante Starčevića. „Sigurno će nas radovati da možemo tamo prisustvovati proslavi tako jednog značajnog, velikog blagdana“, zaključio je Bodalec.

Više pogledajte u prilogu IN magazina. IN magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

Koja vam je najdraža od ovih pjesama? Svoje mišljenje izrazite u našoj anketi.

Koja vam je najdraža domoljubna pjesma?

  • Prljavo Kazalište - Ruža Hrvatska
  • Thompson - Lijepa Li si
  • Miroslav Škoro - Ne dirajte mi ravnicu
  • Band Aid - Moja domovina
  • Vladimir Kočiš-Zec - Gospodine generale
  • Đuka Čaić - Hrvatine
  • Tomislav Bralić - Croatio iz duše te ljubim

Ukupno glasova:

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene