Slavna astronautkinja

Progovorila o filmu koji je uništio sve na čemu je radila cijelog života!

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

55 dana provela je u Zemljinoj orbiti, pet puta letjela u svemir i sudjelovala u montaži dijela Međunarodne svemirske postaje MIR!

Umirovljena NASA-ina astronautkinja Marsha Ivins nedavno je boravila u Zagrebu, u kojem je i našoj ekipi podijelila svoja, doslovno, svemirska iskustva. U prilogu koji slijedi doznat ćete kakav je osjećaj otići s planeta.

Pogledaj i ovo showbuzz Oscar 2014 Istinite priče koje su postale pravi filmski hitovi

Ovakav pogled na Zemlju većina nas može doživjeti tek gledajući fotografije. No zato je ova žena spektakularnim prizorima svjedočila iz prve ruke. Marsha Ivins, umirovljena NASA-ina astronautkinja, o iskustvu leta u svemir govorila je i pred zagrebačkom publikom, no, priznaje, teško je opisati odlazak s planeta.

'Vidjela sam sve slike iz svemira, razgovarala sam s ljudima koji su već putovali u svemir, ali kada to vidite svojim očima i shvatite da niste na planeti, to je osjećaj koji ne možete opisati', rekla je Marsha Ivins

Čak pet letova u svemir, od kojih su neki uključivali i odlazak na Međunarodnu svemirsku postaju, i ukupno 55 dana provedenih u Zemljinoj orbiti, za Marshu su bili ostvarenje sna.
Kroz njezine živopisne opise života u bestežinskom stanju, koji katkad izgleda zaista zabavno, pomislili biste kako je posao astronauta prava igra. Ipak, aero-inženjerka, zaslužna za montažu dijela svemirske postaje MIR, koja teži 22 tone, priznaje kako se s takvom odgovornošću nije lako nositi.

'Mislim da morate do određene mjere biti strpljivi, morate biti u stanju dobro reagirati pod stresom na stvari koje ne idu prema planu. Trebate biti sposobni slagati se s ljudima čak i ako vam se ne sviđaju, reagirati na stvari koje se događaju jako brzo u veoma skučenom prostoru', objašnjava.

Strah od pogibije na misiji Marsha ne poznaje, ali zato se najviše bojala pomisli da bi u povijesti mogla biti zapisana kao ona koja je pogriješila.

Dok provode godine pripremajući se za let, pred astronautkinjama i astronautima nije samo izazov posla.
Impresionirati Marshu nikako nije uspio Alfonso Cuaron, svojim hollywoodskim hitom Gravitacija. Oscar mu je u ruke, smatra ona, otišao sasvim nezasluženo.

Najbolji film je '12 godina ropstva', a najviše Oscara dobila je 'Gravitacija'

'Nemam ništa protiv Hollywooda, mislim da postoje odlični filmovi o svemiru i SF filmovi, koji vas uvjere da je sve moguće. Taj specifičan film uništio je sve čemu sam posvetila život. To je kao da liječnik gleda film o medicini, ili odvjetnik o pravu, gledaju ih i misle, pa to ne izgleda tako. Za mene je bilo tako, jer trudili su se biti realistični, a u puno toga je fizika bila sasvim pogrešna', kaže Marsha.

Možda sada, kada u mirovini vrijeme provodi obilazeći svijet i dijeleći svoja iskustva, Marsha popravi štetu nanijetu holivudskim pričama. Nakon 37 godina rada za NASA-u, rijetko koji san ostaje neispunjen, osim onoga da se dosegnu još neistražene visine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene