BORBA NAD KARCINOMOM

Životna drama nekoć najbrže Hrvatice: ''Plakala sam kao kišna godina''

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Atletičarka Maja Fijačko proživljavala je pravu životnu dramu. U posljednjim tjednima trudnoće dijagnosticiran joj je Hodgkinov limfom.

To je trebalo biti najljepše razdoblje u njezinu životu, iščekivala je dolazak kćerkice i sanjala nove pobjede na atletskoj stazi, no život je za Maju Fijačko imao neke nove planove i izazove. U 28 tjednu trudnoće, preko noći, na vratu joj se pojavila izraslina veličine muške šake. ''Punktirali su mi to i trebalo je osam dana da dođu nalazi i nalaz je došao, maligne stanice, Hodgkinov limfom i uslijedio je hitan carski da mogu što prije krenuti s liječenjem'', otkrila je Maja Fijačko za IN Magazin. Slijedila je bespoštedna borba za goli život, kako bi Ria uz sebe imala mamu. ''To mi je bilo najteže, najodvratnije. Idu tate i mame doma s djecom, a ja sam imala direktan prijevoz na Rebro u sobu za izolaciju. Tamo sam se osjećala k'o u nekom space shuttleu svi ulaze na gumbe, svi su zamaskirani jer nedajbože da sam dobila infekciju neku, bilo bi teže liječiti'', kazala je Maja.

Pogledaj i ovo Marko Orešković - 2 Ali sreća ga nije dugo pratila Simpatičnom Zagrepčaninu je pitanje o bosanskoj obitelji iz popularne serije donijelo početničku sreću, znate li vi odgovor oko kojeg on nije dvojio?

Na svu sreću, otkriven na vrijeme karcinom su počeli liječiti kemoterapijama. ''Svaki drugi tjedan po šest sati infuzijama'', priznala je Maja i dodala. ''Svaki taj lijek koji dobivaš, a dobivala sam četiri lijeka odjednom, ima svoje nuspojave. Od jednog imaš strašne mučnine, čak su me uspavljivali za vrijeme davanja, od drugog dobiješ temperaturu, imala sam 41 i pol, nisam mogla vjerovati'', priznala je. U borbi s "gadom", kako kaže, nije bilo mjesta za slabost, a sportski duh odigrao je veliku ulogu. ''Kako me sport očvrsnuo, jer mi sportaši imamo nečeg zvjerskog i borbenog u sebi, rekla sam ako si trenirala za vrhunske rezultate, 'ajmo sad za vrhunsko ozdravljenje isto trenirati'', rekla je Maja. Kao prava lavica borila se sa svakom teškom situacijom.

''Najveći problem meni kao ženi je bila ćelavost'', priznala je. ''Taj trenutak ti je teško i plačeš, ja sam ćelava, ali znaš da nije to zauvijek. To je trenutno situacija. I onda sam si nakupovala dvije-tri perike, pa sam furala malo dugu kosu, malo kratku, pa sam ju rezuckala, pa sam stavljala ukosnice'', otkrila je. Okolina i mentalna snaga bile su presudne u liječenju. ''Na svaku kemo sam se sređivala. Imala sam ruž, maskaru, još su me sestre tamo gledale, ja sam im govorila, ja se super sad osjećam, ali znam da ću poslije biti koma. Takva sam osoba, lakše prebrodim nešto gdje se normalno ponašam, neću glumiti još većeg bolesnika nego što jesam'', otkrila je borbena Maja. I doma sam ih odmah postrojila, nemojte me gledati kao da sam umrla, nemojte me stalno tetošiti, ponašajmo se kao da nije ništa'', rekla je.

Njezini prijatelji atletičari organizirali su humanitarnu akciju i utrke, kako bi Maji pomogli u kupnji alternativnih lijekova.''To me se baš dojmilo jer sam tad vidjela tko mi je pravi prijatelj u tako teškim trenucima i to me stvarno još više motiviralo da se još više borim''. Nekoliko mjeseci nakon posljednje kemoterapije stigle su lijepe vijesti, Maja je izliječena. ''Pet godina se bolest može vratiti, sve ostalo su sekundarni karcinomi koji nemaju veze s ovim, tako da meni će sad u petom mjesecu biti peta godina. Upitnik je meni nad glavom cijelo vrijeme, ali o tome ne razmišljam'', priznala je. Čim je karcinom nokautiran, naša rekorderka na 100 metara vratila se na staze. ''Prije liječenja sam si rekla da ću se vratiti sportu kad se izliječim i napravila sam si izazov da pobijedim na nekakvom mitingu, natjecanju i da stotku trčim ispod 12 sekundi''. Na međunarodnom atletskom meetingu to je i ostvarila. ''Ušla sam u cilj i kad sam pogledala na semafor, ja sam plakala kao kišna godina'', priznla nam je Maja. Iako se nije profesionalno vratila sportu, pokrenula je svoj Youtube kanal za vježbanje Speedy Maja, kako bi svima pomogla da vježbaju sami, kod kuće.

Što nam je još otkrila ova sportska lavica, provjerite u videu IN magazina.

IN magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

 

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene