455838
455838
455838
455838
455838

ZASUKALI RUKAVE Maslina više nije neobrana

  • , 05.11.2016., 17:20
  • Autor:
  • komentara

Umjesto da pjevaju popularnu pjesmu, klapa Sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice, zasukala je rukave i obrala maslinik bratovštine čiji su članovi.

 
 
 
 
Klapa Sv.Jurja HRM-a (VIDEO: IN Magazin)
Klapa Sv.Jurja HRM-a (VIDEO: IN Magazin)

Idilični maslinik oko ranosrednjovjekovne crkvice svetog Jurja u Radunu iznad Kaštel Starog pravo je mjesto za odmoriti dušu u prirodi. Zna to klapa sveti Juraj koja je nakon niza proslava 15.-e obljetnice svojeg postojanja došla brati masline. Za stoljetni maslinik oko crkvice stare gotovo tisuću godina brine se bratovština svetog Jurja, čiji su dio i članovi klape. Uvijek se okupljaju u ovo vrijeme, a kažu nam kako su vrijedni i dobro potegnu svake godine.

''Po statutu je da se moramo jednom godišnje skupiti i mi smo odabrali dan kad se bere maslinik da napravimo objed zajednički u kaštelanskom polju'', rekao je Ivica Radun iz Bratovštine sv.Jurja. A prošli vikend i većina Dalmatinaca provela je u svojim maslinicima. Uz spizu, vino i dobru pismu. Ovo je prilika da se susretnu obitelji i prijatelji, i zajedno odaju počast ovom stablu, koje je othranilo naraštaje. Pjesmu  ''Maslina je neobrana''  koja na melankolični način opjevava Dalmaciju, izvela je klapa na svojem prvom javnom nastupu, u Lourdesu 2001. godine. Petnaest godina nakon, još su uvijek zajedno.

Branje maslina (Screnshoot: IN Magazin)

''Klapa je od skupine priajtelja se pretvorila u još veće prijatelje, rodbina, ljudi koji se poznaju na pogled, pjesma nas je zbližila i druženje i učestali koncerti po svim meridijanima i paralelama svita'', rekao je Marko Bralić iz klape Sv.Jurja HRM-a. Od svih mjesta na kojima su bili tijekom desetljeća i pol, posebno im se urezao posjet Kini i kineskom zidu.

''Evo ja sad sjedim ovde nas zidu starom i asocira me na putovanje klape na kineski zid, ali strašni Kinezi i njihova kultura, nijednu skalinu nisu izmirili, a Hrvati, gledate, svaka skalina u centimetar ista i ja se ponosim svojim porijeklom i mojim starim hrvatima'', rekao je Hrvoslav Kužić iz klape Sv.Jurja HRM-a. A mi se ponosimo našom klapom i želimo joj da zvuke dalmatinske pisme pronosi po svijetu barem još tri puta ovoliko.

Branje maslina (Screnshoot: IN Magazin)

Više pogledajte u prilogu IN magazina. IN Magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se