TKO JE KRIV?

ZASUKALI RUKAVE Maslina više nije neobrana

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Umjesto da pjevaju popularnu pjesmu, klapa Sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice, zasukala je rukave i obrala maslinik bratovštine čiji su članovi.

Idilični maslinik oko ranosrednjovjekovne crkvice svetog Jurja u Radunu iznad Kaštel Starog pravo je mjesto za odmoriti dušu u prirodi. Zna to klapa sveti Juraj koja je nakon niza proslava 15.-e obljetnice svojeg postojanja došla brati masline. Za stoljetni maslinik oko crkvice stare gotovo tisuću godina brine se bratovština svetog Jurja, čiji su dio i članovi klape. Uvijek se okupljaju u ovo vrijeme, a kažu nam kako su vrijedni i dobro potegnu svake godine.

Pogledaj i ovo In Magazin: Željko Bebek - 5 Nezaboravno iskustvo Željko Bebek otkrio kako mu je bilo na audijenciji kod Pape Franje: "Ako netko misli da mu se neke stvari u životu neće desiti, neka bude strpljiv"

''Po statutu je da se moramo jednom godišnje skupiti i mi smo odabrali dan kad se bere maslinik da napravimo objed zajednički u kaštelanskom polju'', rekao je Ivica Radun iz Bratovštine sv.Jurja. A prošli vikend i većina Dalmatinaca provela je u svojim maslinicima. Uz spizu, vino i dobru pismu. Ovo je prilika da se susretnu obitelji i prijatelji, i zajedno odaju počast ovom stablu, koje je othranilo naraštaje. Pjesmu  ''Maslina je neobrana''  koja na melankolični način opjevava Dalmaciju, izvela je klapa na svojem prvom javnom nastupu, u Lourdesu 2001. godine. Petnaest godina nakon, još su uvijek zajedno.

''Klapa je od skupine priajtelja se pretvorila u još veće prijatelje, rodbina, ljudi koji se poznaju na pogled, pjesma nas je zbližila i druženje i učestali koncerti po svim meridijanima i paralelama svita'', rekao je Marko Bralić iz klape Sv.Jurja HRM-a. Od svih mjesta na kojima su bili tijekom desetljeća i pol, posebno im se urezao posjet Kini i kineskom zidu.

''Evo ja sad sjedim ovde nas zidu starom i asocira me na putovanje klape na kineski zid, ali strašni Kinezi i njihova kultura, nijednu skalinu nisu izmirili, a Hrvati, gledate, svaka skalina u centimetar ista i ja se ponosim svojim porijeklom i mojim starim hrvatima'', rekao je Hrvoslav Kužić iz klape Sv.Jurja HRM-a. A mi se ponosimo našom klapom i želimo joj da zvuke dalmatinske pisme pronosi po svijetu barem još tri puta ovoliko.

Više pogledajte u prilogu IN magazina. IN Magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.
 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene