Klape osvajaju

Hit s Novog Zelanda: Kao rođeni Dalmatinci - trebaju li se domaći zabrinuti?

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Nakon što su klapskom pismom osvojili Zagrepčane, klapa Samoana kreće na turneju jadranskom obalom.

Sedam simpatičnih Samoanaca, od kojih nijedan ne vuče korijene iz Hrvatske, zaljubljeno je u klapsko pjevanje.Ovi momci kao da su rođeni Dalmatinci. Iako su odrasli tisućama kilometara od naše obale, šestorica mladih Samoanaca s Novog Zelanda zaljubljenici su u našu klapsku pjesmu, s kojom su se susreli sasvim slučajno, a ovoga ljeta imaju pravu malu turneju po našoj obali.

Pogledaj i ovo showbuzz Pogledajte prilog Evolucija klape - ovako zvuči Dalmatian lounge

Klapa Rišpet snimila spot za pjesmu 'Kad se svome domu vratin' za sve ljude u dijaspori: 'Ljudi su se zaista potrudili'

'Imao sam profesora Hrvata u srednjoj školi, zvao se Antun Poljanić iz Dubrovnika i on me naučio jednu pjesmu Croatio iz duše te ljubim. Došao sam ovdje 2011. sa FA Kralj Tomislav i čuo klapsku pjesmu te sam se oduševio i rekao možemo i mi to pjevati, Okupio sam svoje prijatelje i tako se rodila Klapa Samoana', rekao je Christian Malietoa-Brown.

Dalmatinska tradicionalna pjesma pravi je hit među stanovnicima Novog Zelanda, iako ne razumiju riječi pjesama. 'Za mene je to jednostavnost ne samo glazbe već i tema poput ljubavi, obitelji, domovine, tradicije, dakle stvari koje ponekad izgubimo u našim modernim kulturama', rekoa je Brown. Dok na hrvatskom jeziku pjevaju kao rođeni Hrvati, s govorom se još malo bore. 

Ne znaju hrvatski, no pjevaju klapsku pjesmu! Poslušajte!

Kao egzotičan prizor na zagrebačkom asfaltu, ne čudi što su vrlo brzo postali prava senzacija, a za sve koji se pitaju kakav su uopće Samoanci narod, evo odgovora: 'Mi smo orijentirani na obitelj, najvažnija nam je briga za roditelje i obitelj, ali naravno i za našu zemlju. K tome mi Samoanci stalno pjevamo, ne prođe ni par minuta u tišini bez pjesme i to nam je pomoglo naučiti klapsku pjesmu jer pjevamo od kad smo se rodili. Tko god želi doći na Samou, mi smo jako druželjubivi ali pripremite glasnice', rekao je Brown.

Iako Zagreb, zbog obveza, nisu uspjeli doživjeti kako bi htjeli, dobro su proučili ovdašnje djevojke, koje se po jednoj važnoj karakteristici razlikuju od Samoanki.

'Ima jedna pjesma 'All about that bass' i to je najbolji način da vam objasnim razliku. Samoanske žene imaju teške kosti, tako da imaju zamamne obline, dok Hrvatice barem koje smo mi susreli, djevojke do određene dobi izgledaju kao kandidatkinje za Miss Universe, sve su jako tanašne, ali znate na kraju, sve je u tim oblinama', rekao je Brown.

Više o ovoj neobičnoj klapi saznajde u prilogu inMagazina.

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene