Prijateljstvo dvije zemlje

Ruski veleposlanik o Hrvatskoj: 'Zavolio sam vašu zemlju, zavolio sam vaš narod'

showbuzz showbuzz Foto: DNEVNIK.hr

Anvar Azimov u Hrvatsku je došao prije deset mjeseci, a život ovdje ga je osvojio.

Proteklog vikenda obilježen je dan Rusije. Proslava nije izostala ni u Lijepoj našoj, a tim povodom ekipa IN magazina razgovarala je s ruskim veleposlanikom gospodinom Anvarom Azimovim.

Pogledaj i ovo In Magazin: Martina Kojić Reiter Suze se ne mogu ZAUSTAVITI In magazin donosi nevjerojatnu priču o Hrvatici koja je spasila više od tri tisuće djece i žena iz Ukrajine!

Radni dan ruskog veleposlanika u Hrvatskoj počinje zaista rano. Budi se prije svitanja.

'Moj dan počinje rano, u 4 ujutro. Počinjem čitanjem i pregledom elektroničke pošte, a poslije čitam novine počevši od Indije, gdje sam radio 15 godina, onda novine iz Bosne i Hercegovine, novine iz Zambije, gdje sam bio veleposlanik, onda čitam austrijski tisak jer sam tri godine obnašao dužnost stalnog predstavnika Rusije pri OSCE-u u Beču i zatim čitam hrvatske novine', kaže Anvar Azimov, ruski veleposlanik.

Kako kaže, u Ministarstvu vanjskih poslova je pravi veteran jer radi pune 44 godine. Govori 12 jezika, od toga četiri indijska jer je 15 godina proveo u Ruskom veleposlanstvu u Delhiju.

'Zatim mi se posrećilo, radio sam na prekrasnom otoku Mauriciusu u našem veleposlanstvu. Usput, na Mauriciusu mi se rodio i sin. U Indiji su mi se rodili sin i kći, a ukupno imam šestero djece. Onda sam radio kao veleposlanika u Zambiji. To je divna afrička zemlja, jako prijateljski raspoložena prema Rusiji. Nakon Zambije sam radio u Beču', objašnjava.

U Hrvatsku je došao prije deset mjeseci, a život ovdje ga je osvojio:

'Reći ću otvoreno - zavolio sam vašu zemlju, zavolio sam vaš narod, narod se veoma iskreno odnosi prema Rusiji, osjeća se slavenska duša, slavensko korijenje. Sviđa mi se što je vaš narod tako ponosan, čestit, pošten, dobronamjeran .', kaže.

Po tome smo, kako kaže, prilično slični Rusima.

'Mi imamo puno toga zajedničkog. Puno nam je toga zajedničkog u jeziku, u kulturi, u tradicijama, u hrani. Ali najvažnije što mi se čini da ujedinjuje Ruse i Hrvate jest slavenska duša. To je iskren, dobronamjeran prijateljski odnos. I još jedanput želim reći da na svim razinama osjećam upravo prijateljski dobar odnos prema Rusiji', objašnjava.

Pitate li pak Hrvate što ih asocira na Rusiju mnogi će se sjetiti babuški koje se zapravo zovu Matrjoške.

Ponose se Rusi i svojom bogatom kulturom. A ruske narodne pjesme mogli smo čuti i na prijmu koji je održan povodom Dana Ruske federacije, a koji se obilježava 12. lipnja.

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene