Ako ste se ikad pitali

Evo zašto Hrvati vole turske serije!

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Iako nas Osmanlijsko carstvo prije više od 400 godina nije uspjelo teritorijalno pokoriti, nema sumnje kako su nas Turci danas osvojili dramskim serijama.

Prozujite s nama kroz sve showbizz vijesti dana – Lajkajte Showbuzz!

Pogledaj i ovo Mia Negovetić, TLZP Velika je obožavateljica Mia Negovetić podigla ljestvicu TLZP-a transformacijom u zgodnog Damiana: "Zapravo uopće nije arogantan nego suprotno"

Ako se pitate zbog čega su turske serije stekle toliku popularnost i čime svake večeri iznova osvajaju gledatelje pred malim ekranima, pripremite se za orijentalno putovanje na koje vas vodi In magazin.

Već nekoliko godina turske dramske serije apsolutni su hit, i ne samo u Hrvatskoj. Gledatelji Nove TV do sad su uživali u nekoliko turskih TV uspješnica.

>> Sila srušila sve rekorde!

Poistovjetili su se s prelijepom Asi, sanjarili o šarmantnom Demiru Doganu i s napetošću iščekivali nastavke obiteljske sage "Kad lišće pada". Trenutno na Novoj TV prate i sudbine članova obitelji kapetana Alija u seriji 'Kako vrijeme prolazi', a nastavci serije 'Sila' svaku večer obraraju rekorde gledanosti.

Turske uspješnice svoje poklonike imaju i među poznatim licima. Mnogi se ne libe reći kako su se na njih "navukli".

Ivica Skoko: Moram reći da se ljudi jednostavno u tim trenucima baš lijepo opuste, ako ništa drugo bar gledaju lijepe ljude koji glume u tim serijama.

Petra Dugandžić: A gle, davno su nas poharali, pa nam to sad opet rade televizijski, hahahaha, možda je to ljudima na neki način egzotično. Možda ta glazba, nekakva malo egzotika, povijest.

Nenad Korkut: Vidite mi smo cijelo vrijeme bježali od te Turske. I meni je ustvari fenomenalna sad ta stvar da smo poludili za tim turskim serijama. Nekako se sve svede na to da vas kulturom pokore ako vas već nisu vojno pokorili.

Sličnosti i razlike u tradiciji i kulturi jednostavno su prikovale gledatelje pred malim ekranima.

'U Turskoj vidite onaj život koji mi živimo, sjedne se pa se jede, pa se voli kuhati, pa se jedu fina jela. Sarme, baklave, razne pite, bureci, štrudle, sve to ima porijeklo najviše odozdola. Istu kavu pijemo doma. Vrlo slični običaji, vrlo sličan način razmišljanja, još onog patrijahlnog ima u glavi, a oni to pokazuju i ne skrivaju dok se kod nas još uvijek trudi da se malo prekrije. Vrlo jedna danas razvijena zemlja, a opet je ostalo tih nekih starih običaja, tradicija, stvari koje su kod nas ipak nestale', tvrdi turkolog Domagoj Borošak.

'Možda je to nekakva suprotnost ovoj tehnologiji koja je obuzela ljude i svi se bave tim gadgetima i svi traže neku komunikaciju, a komunikacije nema. I možda je ovo na suprotno, s jedne strane bešćutnost tehnološka, a s druge strane tradicija, pa se možda čovjek negdje traži između tradicionalnog i bešćutnog tehnološkog. Možda je to suvremena Ana Karenjina ili na prihvatljiv način prikazan Dostojevski, možda je došlo takvo vrijeme da se više knjige ne čitaju', tvrdi psihoterapeut Milan Košuta.

Turski glumci su u kratkom roku i u Hrvatskoj postali omiljene TV zvijezde.

Sve o ovom 'turskom trendu' koji je zahvatio Hrvatsku doznajte u priloženom videu In magazina.

Gledate li turske serije?

  • Da, obožavam ih
  • 'Sila' mi je najbolja turska serija
  • Ne gledam

Ukupno glasova:

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene