444481
444481
444481
444481
444481

Završio je 14. Seasplash!

  • , 25.07.2016., 18:51
  • Autor:
  • komentara

Na tvrđavi Punta Christo pored Pule sinoć je s uspjehom završio 14. Seasplash festival, prvi put u posebnom izdanju, posvećenom soundsystem kulturi.

 
 
 
 
Seasplash (Foto: Tomislava Sporiša)
Seasplash (Foto: Tomislava Sporiša)

Seasplash festival jedno je od prvih događanja koji se svojim pokretanjem istovremeno počeo baviti promocijom soundsystema te je ovim izdanjem odao posebnu počast toj kulturi koja je potekla s Jamajke, te se putem doseljenika najprije implementirala i popularizirala 90-tih godina prošlog stoljeća na području Velike Britanije.

Uz ovaj poseban koncept, dobru glazbu, idealno ljetno vrijeme, more, te impozantnu tvrđavu uživali su istinski ljubitelji ove glazbene kulture koji su u Pulu stigli iz cijele Europe. Seasplash, kao jedan od najdugovječnijih domaćih festivala još se jednom pokazao i kao najopušteniji glazbeni događaj u regiji.

Tijekom četiri festivalska dana tijekom predstavila se većina domaćih soundsystema, prisutnih i aktivnih na sceni, kao i međunarodni gosti.Pet pozornica na tvrđavi “ozvučilo” je 10 soundsystema, a među njima treba istaći 16 kilovatni Abassi High Power, projekt Neila Percha iz grupe Zion Train.

Seasplash (Foto: Tomislava Sporiša)

Glavni gost festivala bio je Don Letts, legendarni DJ, radijski voditelj i glazbenik, koji je s članom The Clasha, Mickom Jonesom, sredinom 80-ih bio suosnivač grupe Big Audio Dynamite. Uz to snimio je preko 400 videospotova, među kojima je "Summer in Siam" za Pogues te "London Calling" za The Clash. Osim dva DJ nastupa, na festivalu su prikazivani njegovi filmovi, a organizatori DORF-a, festivala dokumentarnog rock filma su mu na tvrđavi uručili nagradu za životno djelo.

Na LiveSpalshu, pozornici za žive nastupe, publiku je na noge sinoć digao izuzetno dobro raspoloženi Edo Maajka, a dane prije nastupili su ABOP, Bamwise, Filip Motovunski, Wicked Dub Division, Venom, The Misty Morning i mnogi drugi. Kalbata, Aries i Seven samo su neki od poznatih međunarodnih DJ-a koje je publika mogla čuti na ElectroSplash i MainSplash pozornicama.

Seasplash (Foto: Tomislava Sporiša)

Preko dana publika se opuštala na BeachSplash pozornici uz more, uz kupanje i sunčanje Greenpeacea su im nudili besplatno punjenje mobilnih uređaja, korištenje interneta te led za rashlađivanje pića, a sve to napajano isključivo pomoću energije sunca. Posjetitelji su se na plaži mogli likovno izraziti te su stvorili zajednički festivalski mural u sklopu ART/SPLASH zone, na kojoj su predstavljeni street art umjetnici, graffiti writer-i, ilustratori, multimedijalni umjetnici.

 

U dnevnim satima na tvrđavi su polaznici radionica učili kako napraviti vlastiti soundsystem, kako fotografirati i snimiti festivalski video, osnove DJ-inga. Svaki dan u predvečerje na zidinama tvrđave odvijala se radionica dub yoge. U predahu između nastupa u prirodno klimatiziranim tunelima tvrđave Punta Christo posjetitelji su mogli pogledati neki od filmova na FilmSplash zoni koja je organizirana zajedno s DORF-om.

Seasplash (Foto: Tomislava Sporiša)

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se