Kino Europa

Otvoren 14. Zagreb Film Festival!

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Svečano otvaranje ZFF-a uveličala je i službena dodjela nagrade mreže Europa Cinemas kinu Europa.

U svečanoj atmosferi u najboljem europskom kinu, zagrebačkom kinu Europa, u subotu 12. studenog otvoreno je četrnaesto izdanje Zagreb Film Festivala. Uoči projekcije filma čijim je prikazivanjem započeo festivalski filmski program, finskog kandidata za Oscara Najsretniji dan u životu Ollija Mäkija, direktor Festivala Boris T. Matić i izvršni direktor Hrvoje Laurenta pozdravili su ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek i pomoćnicu gradonačelnika Grada Zagreba Vesnu Kusin, predstavnike Grada Zagreba i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, predstavnike Hrvatskog audiovizualnog centra, brojne uzvanike i goste.

Pogledaj i ovo showbuzz ZFF Hrvatskoj premijeri filma Itsi Bitsi prisustovao i danski kraljevski par

Uz gromoglasni pljesak pozdravljena je i riječka publika koja je po prvi put pratila live streaming prijenos otvaranja Zagreb Film Festivala u riječkom Art-kinu Croatia.

Svečano otvaranje ZFF-a uveličala je i službena dodjela nagrade mreže Europa Cinemas kinu Europa. Nina Peče Grilc, članica Upravnog odbora Europa Cinemas i direktorica ljubljanskog Kinodvora, uručila je spomenutu nagradu upravi kina – direktoru Borisu T. Matiću, izvršnom direktoru Hrvoju Laurenti, programskoj koordinatorici Selmi Mehadžić i producentici Lani Ujdur. Ovo prestižno priznanje, najviše koje jedno kino može dobiti na europskoj razini popularno je zagrebačko kino u Varšavskoj 3 odnijelo u žestokoj konkurenciji koju je činilo više od 1000 kinoprikazivača. Nakon što je pomoćnica gradonačelnika Vesna Kusin svečanim govorom proglasila festival službeno otvorenim, upriličena je još jedna dodjela nagrada: već tradicionalno Nagrada Albert Kapović, koju svake godine dodjeljuje Hrvatska udruga producenata, uručena je dobitniku prve festivalske večeri. Ovogodišnji je dobitnik Ivan Maloča, producent s više od četvrt stoljeća profesionalnog iskustva te preko trideset igranih filmova i više od deset televizijskih serija čiju produkciju potpisuje.

Prvoga službenog festivalskog dana, u nedjelju u 19 sati u kinu Europa očekuje nas projekcija filma Ime: Dobrica, Prezime: Nepoznato u kojem glumi i čiji scenarij potpisuje jedna od najvećih glumačkih zvijezdi ovih prostora, Slavko Štimac. On će nakon projekcije, zajedno s redateljem Srđom Penezićem, glumcem Bogdanom Diklićem te ostatkom filmske ekipe, pozdraviti publiku. Ova prekrasna i originalna priča o junaku čiji vječito pozitivni pogled na svijet ne mogu odvratiti ni brojne životne nedaće, svojevrsna bajka za odrasle s čak tri sretna kraja, pobrinut će se za feelgood efekt. U 21:30 na programu je film o zastrašujućem žrvnju birokracije temeljen na seriji istinitih slučajeva iz kineske crne kronike, Miran čovjek kinesko-kandaskog redatelja Johnnyja Maa.

U Tuškancu starta program Ponovno s nama uz hrvatske premijere filmova Samo je kraj svijeta Xaviera Dolana (s početkom u 16 sati) te crnohumorne komedije Sieranevada (u 18 sati), rumunjskog filma u kojem je ulogu manjinskog koproducenta odigrala i hrvatska tvrtka Spiritus Movens. Publiku će nakon projekcije pozdraviti autor filma, poznati rumunjski redatelj Cristi Puiu koji je film javnosti predstavio proljetos na festivalu u Cannesu.
 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene