Novi projekt

Slavlje biciklizma na Korzu

showbuzz showbuzz Foto: DNEVNIK.hr

Danas je na Korzu predstavljen udruženi projekt turističkih zajednica Rijeke i Riječkog prstena i Kreativne agencije Molekula pod nazivom 'Biciklistička transverzala Riječkog prstena'.

Predstavljanje se poklopilo i sa startom humanitarnog poduhvata 'Biciklom od Rijeke do Dubrovnika' biciklista Mate Vodanovića, koji je svečano ispraćen na svoj 580 km dug put.

Projekt Biciklističke transverzale Riječkog prstena, brošuru i aplikaciju predstavili su Jasmina Hatežić i Ivan Pletenac iz Kreativne agencije Molekula. Pokrenut s ciljem kvalitetnije promocije destinacije Riječkog prstena, ovaj projekt objedinjava postojeće biciklističke staze, ali i novoosmišljenu stazu koja povezuje sve gradove i općine Riječkog prstena – biciklističku transverzalu.

Pogledaj i ovo Let 3 u Rijeci - 4 Mama ŠČ! Let 3 na prvom nastupu nakon Dore: Mrle i Prlja za Dnevnik Nove TV otkrili zašto ih više - nitko ne zove

Prvi dio projekta čine dvojezična brošura i karta. One prikazuju transverzalu dugu 63 km koja se proteže kroz 8 gradova i općina riječkog prstena: počinje u Kastvu te preko Klane, Viškova, Rijeke, Jelenja, Čavli, Kostrene završava u Bakru, odnosno na Hreljinskoj gradini. Na transverzalu se nadovezuje više od 100 km poveznica kako bi se biciklistima ponudila mogućnost izbora i kreiranja vlastitih ruta, dužih ili kraćih, ovisno o raspoloženju. Uz same staze, u brošuri je prikazano i 68 najvažnijih atrakcija koje se može pogledati uz staze, a priložena je i velika karta za lakše snalaženje i planiranje.

Ideja o mobilnoj aplikaciji s GPS navigacijom nazvana Bike Rijeka, proizašla je kao nastavak projekta pripreme brošure i želje da se dodatno olakša snalaženje biciklistima u prirodi. Aplikacija uključuje 40 postojećih biciklističkih staza i najveća je pažnja posvećena prikazu staza i navigacija po njima. Staze se mogu birati po težini ili jednostavno prema lokaciji na karti. Navigacija stazom, osim same putanje, prikazuje i statistiku vožnje, vrijeme vožnje, prijeđenu udaljenost i brzinu. Tijekom vožnje, na Google karti prikazane su i atrakcije uz koje se prolazi, moguće je pronaći kontakt informacije o ugostiteljskim objektima, smještaju te ostale pomoćne servise.

Paralelno su se razvijale dvije aplikacije, za Android i iOS (iPhone) platforme. Android verzija je dostupna u Google Play storeu, dok će aplikacija za iOS platforme biti uskoro puštena u upotrebu.
Uz kreativnu agenciju Molekula, u realizaciji projekta sudjelovale su turističke zajednice grada Rijeke i Riječkog prstena – Grada Bakra, Općine Čavli, Općine Viškovo, grada Kastva, općine Kostrena, Grada Kraljevice, općine Jelenje te Općina Klana.

Stižu bicikli koje će lopovi teško ukrasti

Projektom Biciklističke transverzale prate se trendovi i potrebe gostiju koji borave na destinacijama što je prepoznala i Hrvatska turistička zajednica te podržala ovaj projekt koji je bio zajednički kandidiran od strane uključenih turističkih zajednica.

Uz Biciklističku transverzalu, zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Marko Filipović, izrazio je zadovoljstvo s zajedničkim aktivnostima riječkog prstena i unapređenja ponude destinacija u sklopu kojih se provode i aktivnosti Grada Rijeke na projektu Riječkih šetnica i parkova. Projekt "Riječke šetnice" pokrenut je u sklopu aktivnosti "Rijeka – Zdravi grad" u svrhu rekreacije, pogodne za edukaciju, upoznavanje s florom i učenje snalaženja u prostoru, ali i kao nadopuna turističke ponude grada Rijeke.

Nadovezujući se na projekt Biciklističke transverzale Riječkog prstena najavljene su i dvije nadolazeće biciklijade – Bakar bike i Proljetna biciklijada Grobnik.

Sonja Jelušić, direktorica Turističke zajednice Grada Bakra najavila je rekreativnu biciklističku manifestaciju Bakar bike koju Turistička zajednica Grada Bakra organizira u suradnji s agencijom za promociju turizma Promotiv. Biciklijada će se održati u nedjelju 18. svibnja na području grada Bakra i osim odabira između dvije rute, kraće od 20 km i duže od 35 km, sudionici će moći izabrati hoće li voziti individualno ili u timu. Uz upoznavanja ljepota bakarskog kraja, sudionici biciklijade će imati priliku okusiti i neke od bakarskih delicija.

Gordana Gržetić, direktorica Turističke zajednice Općine Čavle, pozvala je sve na Proljetnu biciklijadu Grobnik 2014. u nedjelju 11. svibnja, kojom se slavi povratak sunca, dužih i toplijih dana. Grobnička biciklijada također nudi dvije rute – rekreativnu za one koji preferiraju ležerniji tempo i sportsku za jače rekreativce koji vole adrenalin i malo jurnjave. Start i cilj, satnica i kotizacija su za obje rute isti, a najavljene su i neke atrakcije i posebno iznenađenje na Aerodromu Grobnik.

Kraj ovog slavlja biciklizma na Korzu prigodno je pripao Mati Vodanoviću, makarskom biciklistu koji je krenuo na svoj humanitarni poduhvat „Biciklom od Rijeke do Dubrovnika“. Vodanović, kojemu ovo nije prvi ovakav poduhvat, provodi ga za željom da prikupi donacije za Dom za djecu i mlađe punoljetne osobe „Maslina“ iz Dubrovnika. Cilj poduhvata je biciklom proći put u dužini od 580 km od Rijeke do Dubrovnika, a dionicu bi trebao odvoziti za 30 sati vozeći bez prestanka. Na putu će imati pratnju vozila HGSS Makarska i snimatelja i fotografa Tonija Katića te će cijeli pothvat biti zabilježen video materijalom i fotografijama. Dolazak u Dubrovnik predviđen je 11. svibnja oko 17 sati, a zadnji dio puta pratit će ga i ekipa BK Pedala - Snježana Ninković, Boris Mađor i Dražen Kurte.

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene