Predsjednik Ivo Josipović dao potporu 'Legendi o lopudskoj sirotici'

showbuzz showbuzz Foto: DNEVNIK.hr

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je vodstvo produkcijskog tima dugometražnog animiranog filma "Legenda o lopudskoj sirotici" na čelu s autorom Rolandom Peharcem.

Tijekom prijema predsjedniku je predstavljen filmski projekt kojim se želi očuvati i u širokoj javnosti popularizirati istinski biser hrvatske povijesne i kulturne baštine.

Pogledaj i ovo Mara Bratoš i Nikša Kušelj Jako su slatki! Domaći par zaljubio se nakon dugogodišnjeg prijateljstva, a u rijetkom javnom pojavljivanju pokazali su da njihova ljubav cvjeta kao na početku!

>> Održana je premijera hrvatskog filma 'Nije sve u lovi'

Predsjednik Josipović ekipi produkcije uručio je pismo potpore. "Nedavno sam u Dubrovniku prisustvovao obljetnici obilježavanja UNESCO–ve Konvencije o nematerijalnoj baštini gdje se raspravljalo upravo o tome kako očuvati i upravljati nematerijalnom baštinom na suvremen način. Predstavljanje legende animiranim filmom upravo je jedan od takvih primjera, način da se suvremenim medijem i jezikom ispripovijeda priča i njome u mladim ljudima probudi želja za upoznavanjem vlastitog nasljeđa. Vjerujem da će ovaj film naći put do ne samo domaće publike, nego i izvan granica naše zemlje, a time ujedno postati i ambasador hrvatske kulturne baštine", poručio je predsjednik.

Film "Legenda o lopudskoj sirotici" priča je o tragičnim ljubavnicima koja ima nedvojbenu potvrdu u arhivima grada Dubrovnika u dokumentu iz 1483. godine. Neovisno o činjenici da se motiv temelji na stvarnom događaju, priča o Lopuđanki Mari ili lopudskoj sirotici tijekom vremena postala je narodnom predajom, a potom prerasla u legendu, čiju su ljepotu prepoznali velikani riječi poput Gundulića, Preradovića, Botića, Šegvića i Ročića.

Filmom se želi upozoriti na činjenicu da u hrvatskoj kulturnoj baštini postoji mnoštvo priča poput ove kojima prijeti istinska opasnost od padanja u potpuni zaborav prije nego što budu na pravi način ispričane i predstavljene široj javnosti.

Posebnu pozornost autori filma, u kojem je nositelj glavnog muškog lika Nikša Kušelj, posvetit će vjernoj rekonstrukciji vremena u kojem se odvija priča o lopudskoj sirotici, uz puno poštovanje faktografije, povijesne i arhivske građe u tretmanu arhitekture, mizanscena, folklora, kostimografije, jezika (govora) i ostalih autentičnih karakteristika toga razdoblja.
 

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene