Sjajan program

Novi programi pojačali su selekciju 'prvaških' filmova ZFF-a

showbuzz showbuzz Foto: DNEVNIK.hr

Film otvaranja “Zoran, moj nećak idiot” talijanskog redatelja Mattea Oleotta osvojio je čak četiri priznanja u Veneciji.

Ljubitelji filma već odavno znaju da je kraj listopada rezerviran za Zagreb film festival, jedan od naših najvećih i najuspješnijih međunarodnih festivala, programom posvećen debitantskim filmovima iz cijeloga svijeta.Ove godine festival će se održati od 20. do 27. listopada na pet zagrebačkih lokacija – u kinima Europa, Tuškanac i MSU te Zagrebačkom plesnom centru i Zagrebačkom kazalištu lutaka.

>> Počinje Zagreb film festival!

Kad se radi o filmovima koji koncepcijski ovise o manjem segmentu filmske produkcije, kao što je slučaj sa ZFF-om koji u glavnom programu prikazuje samo prve i druge filmove mladih redatelja, uvijek postoji mogućnost da loša sezona naruši kvalitetu čitavog programa. Toga su u ZFF-u očito svjesni jer brojnim popratnim programima, poput uvijek izvrsnog Velikih pet, “pojačavaju” svoju ponudu nezavisnih filmskih delicija.

Četiri nova programa

Ove godine uveli su čak četiri nova programa. U selekciji “Inspirirano stvarnim događajem” iznimno je zanimljiva “Postaja Fruitvale” Ryana Cooglera o ubojstvu mladog crnca Oscara Granta, kojeg je na Novu godinu 2009. nenaoružanog ustrijelio policajac Johannes Mehserle. Film je osvojio dvije nagrade na Sundanceu i jednu u Cannesu i smatra se jednim od najvećih američkih hitova ove godine. Inspirirani stvarnim događajem su i “Krugovi” Srđana Golubovića, koprodukcija Propeler filma (organizatora ZFF-a) koja je osvojila nagrade u Berlinu, Sarajevu i Sundanceu, a govori o slučaj slučaju Srđana Aleksića, bosansko-srpskog vojnika koji je za vrijeme rata u BiH poginuo braneći svog prijatelja Bošnjaka od suboraca.

Ovaj film ipak se prikazuje u glavnom programu, ali izvan konkurencije, za razliku od 11 dugometražnih filmova koji se natječu za Zlatna kolica, glavnu nagradu festivala. Među njima posebno su zanimljivi dvostruki canneski laureat “Salvo”, zatim prošlogodišnji laureat Cannesa i San Sebastiana “Nakon Lucije” te “Poduke iz harmonije” s nagradom iz Berlina.

Istočnoeuropski SF


Najveća atrakcija ipak je “Zoran, moj nećak idiot” talijanskog redatelja Mattea Oleotta, koji je osvojio čak četiri priznanja u Veneciji, a bit će prikazan na otvaranju festivala. Iz dokumentarne selekcije izdvajamo iznimno duhoviti “Manor” o američkoj obitelji koja vodi istoimeni striptiz-klub, zatim “Razbij i drpi: Priča o Pink Panterima” o srpskim kradljivcima dragulja te “Goranov Wimbledon” o našem poznatom tenisaču, zanimljiv prije svega zbog protagonista.

U kratkometražnoj igranoj konkurenciji ove godine igra deset filmova, a u kultnim “Kockicama”, najpopularnijem programu ZFF-a, devet novih kratkih filmova mladih autora.
Ako tome pribrojimo još 16 filmova u novim programima Istočnoeuropski SF, Re-Kreacija Queera i Dan LUX filma, te četiri programa posebnih projekcija, jasno je da će na ZFF-u ponovno najveći problem gledatelja biti – kako gledati sve što nas zanima.

 

Pogledaj i ovo Naomi Campbell Zgodna! Naomi Campbell dugo nismo vidjeli, a u haljini kojom je jedva prekrila grudi bila je glavna atrakcija

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene