Prekrasna večer

Prštale emocije: Koncert za pamćenje ansambla Lado u Boki kotorskoj

Lado (Foto: Filip Popović) Lado (Foto: Filip Popović) Filip Popovi? 1/4 >> Pogledaji ovu galeriju Lado (Foto: Filip Popović) Lado (Foto: Filip Popović) Lado (Foto: Filip Popović) +0 Lado (Foto: Filip Popović) Galerija

Kulturno-edukativni projekt ''Putevima bokeljskih Hrvata'' otvoren je na najljepši mogući način. Ansambl LADO u više od sat vremena svog emocijama ispunjenog vokalno-instrumentalnog koncerta izveo je neke od najljepših hrvatskih narodnih pjesama.

Započela je jedna lijepa međunacionalna priča Hrvatske i Crne Gore ispunjena emocijama i međusobnim razumijevanjem. Čuvari hrvatske kulturne baštine, ansambl LADO održao je koncert pred više od šest stotina posjetitelja u do posljednjeg mjesta ispunjenom Domu vojske u Porto Montenegru u Tivtu.

Pogledaj i ovo Neda Ukraden luksuzna oaza mira Ovo je vikendica Nede Ukraden u Crnoj Gori, za nju je dobivala primamljive ponude: ''Kakve su tu fešte bile...''

Kulturno-edukativni projekt ''Putevima bokeljskih Hrvata'' otvoren je na najljepši mogući način. Ansambl LADO u više od sat vremena svog emocijama ispunjenog vokalno-instrumentalnog koncerta izveo je neke od najljepših hrvatskih narodnih pjesama kao što su "Dobar večer, dobri ljudi" u obradi Bože Potočnika, "Grad se beli" u obradi Zlatka Potočnika, "Ladarke" autora Emila Cossetta te četiri glazbene teme iz Boke kotorske, standardne postave koreografije "Kolovođo, diko naša" u obradi Marijana Makara.

Lado (Foto: Filip Popović) Lado (Foto: Filip Popović) Foto: Filip Popovi?

"Večer je bila prekrasna. Ansambl je doživio ovacije publike, ponosni smo i ispunjeni emocijama. Drago nam je i velika nam je čast da smo bili u Boki kotorskoj te se nadam da će ovo postati tradicija. Ovime smo započeli projekt 'Putevima bokeljskih Hrvata', doći ćemo i sljedeće godine s cjelovečernjim koncertom!" izjavio je ravnatelj ansambla LADO Krešimir Dabo.

Projekt "Putevima bokeljskih Hrvata" održava se pod supokroviteljstvom predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića i Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović. Njih su predstavljali Sonja Tomović Šundić, kao izaslanica Predsjednika Crne Gore, dok je Predsjednicu RH predstavljala osobna izaslanica, zastupnica u Hrvatskom Saboru Sanja Putica.

Lado (Foto: Filip Popović) Lado (Foto: Filip Popović) Foto: Filip Popovi?

"Po dojmom sam ovog predivnog koncerta LADA, njihovih napjeva iz cijele Hrvatske, primjećuje se oduševljenost Hrvata iz Boke kotorske. Želim da ovakvih koncerata bude što više. Potiču sve nas na razmišljanje koliko je bogata hrvatska kulturna baština. Ovo je nešto čime se ponosimo!" izjavila je nakon koncertu u Kotoru Sanja Putica.

Lado (Foto: Filip Popović) Lado (Foto: Filip Popović) Foto: Filip Popovi?

U jednosatnom koncertu koji će dugo ostati u pamćenju uživali su i Marija Vučinović, ministrica u Vladi Crne Gore iz Hrvatske građanske inicijative, veleposlanik RH u Crnoj Gori Veselko Grubišić, zastupnik u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović, zastupnik RH u EU parlamentu Tonino Picula, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Zvonimir Deković, dekan Kineziološkog fakulteta iz Zagreba Tomislav Krističević, bivši sportaš i PR stručnjak Ranko Vučinić te predstavnici lokalnih vlasti i gospodarstvenici.

Lado (Foto: Filip Popović) Lado (Foto: Filip Popović) Foto: Filip Popovi?

"Impresionirana sam koncertom LADA. Hvala vam što ste došli u Tivat i našoj divnoj publici priredili ovakav doživljaj. Ovo je moj drugi mandat u Vladi Crne Gore, položaj Hrvata se mijenja nabolje. Od 2006. godine imamo i zastupnika u parlamentu i političko djelovanje daje rezultate", izjavila je ministrica u Vladi Crne Gore Marija Vučinović.

Projekt "Putevima bokeljskih Hrvata" održava se u suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem Crne Gore i Hrvatskom bratovštinom "Bokeljska mornarica 809" kao nositeljem fenomena Kolo svetog Tripuna, tradicije bokeljskih Hrvata, uvrštenog na listu nematerijalne baštine Republike Hrvatske. Generalni partner projekta je HEP, a partneri su Ministarstvo kulture RH, Hotel Regent čiji su međunarodni standardi i usluge uz domaći štih dobitna kombinacija koja osvaja, Porto Montenegro, grad Korčula i Dubrovačko-neretvanska županija. Nastavak ovog projekta bit će izložba mladih umjetnika iz Crne Gore u Hrvatskoj.

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene