Malo drugačija klapa

Klapa Kaše osvaja publiku - stari snimci u novom izdanju za album 'Tragom republike'

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Studentska klapa Kaše upravo je objavila nosač zvuka 'Tragom Republike', gdje su po prvi put na jednom mjestu okupljene pjesme dubrovačkog kraja, koje su ili izvučene iz arhiva ili sa snimaka starih 70tih i 80tih godina.

Klapa Kaše jedna je od najuspješnija hrvatska klapa posljednjih par godina u Hrvatskoj. Dvostruki su i aktualni pobjednici najprestižnijeg Omiškog festivala, te pobjednici gotovo svih hrvatski klapskih festivala, i sa i bez instrumenata. Dok većina svih klapa snima i izvodi hitove i poznate pjesme, a cappella ili s instrumentima, Klapa Kaše predstavlja glazbeno blago koje krije Hrvatska. Kako je i UNESCO zaštitio klapsko pjevanje, klapa smatra kako doprinosi toj svjetskoj posebnosti.

Pogledaj i ovo showbuzz Hrvatski dragulj Poslušajte kako zvuči klapska pjesma kad je izvode Gruzinke

Hari Rončević: 'Ne pokazujem svoju nježniju stranu, ipak sam macho Dalmatinac!'

Uz to, klapa je dugo prikupljala novac i sašila autentične i izvorne nošnje; a cover albuma je rađen prema materijalima koji su sam pronađeni u dubrovačkim muzejima, od karti iz 17. stoljeća.

'Album 'Tragom Republike', koji je izašao u izdanju Scardone, naša je osobna iskaznica i naš obraz. U stvaranje ovog nosača zvuka uložili smo preko 6 godina, prikupljajući materijale, zvučne zapise, stare karte i potrebnu literaturu; sve s razlogom kako bi našem cilju – slušatelju predočili jednu glazbenu povijest juga Hrvatske, odnosno nekadašnje Dubrovačke republike. Album (koji je gotovo u potpunosti sačinjen od napjeva koje su prvi puta obrađeni i prezentirani na ovakav način) snimljen je u samostanu sv.Vinka Fererskog u Župi Dubrovačkoj iz 1613., a urešen je i starim tekstovima dubrovačkih pjesnika, praćenih ljericom i gitarom. Na taj način slušatelj, kada pokrene nosač zvuka, zapravo kreće u jednu šetnju dubrovačkim lokalitetima, od Konavala, Cavtata i Dubrovnika, sve do Dubrovačkog primorja, Pelješca ili Lastova. S ponosom možemo naglasiti da je ovakav proizvod jedinstven na hrvatskoj glazbenoj (klapskoj i/li etno) sceni, a posebno ga treba gledati u svjetlu UNESCO-ve zaštite klapskog pjevanja: s ovim albumom hrvatska diskografija (konačno) ima materijal koji se slobodno može poslati čitavom svijetu, od festivala do najvažnijih glazbenih stručnjaka, na ponos hrvatske baštine i kulture', rekao je član klape Kaše, Vicko Dragojević.
 

 

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene