Počelo je prije 10 godina

Britanci hvale hrvatsku obalu: Ozbiljni konkurent Miamiju i Ibizi!

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

U današnjem online izdanju britanski list The Guardian objavio je članak pod naslovom 'Is Croatia Europe's Best Festival Destanation?', u kojem je nahvalio hrvatsku ljetnu festivalsku scenu.

'Garantirano sunce. Opuštena ekipa. Različiti DJ-i. Zabave na brodovima. Jeftina cuga. Hrvatski festivali imaju mnogo očitih prednosti u usporedbi s britanskim, a ovih je dana mnogo izbora', tako počinje članak kojim Britanci hvale hrvatsku obalu.

'Gotovo da i nema vikenda ovo ljeto, a da se negdje na hrvatskoj obali ne održava festival', piše Guardian. U članku spominju i Fresh Island Festival kao jedan od rijetkih hrvatskih festivala u domaćoj produkciji.

Pogledaj i ovo showbuzz Ne propustite U Hrvatsku stiže najveća hip-hop zvijezda

>> Hrvatska kao jedna od najpoželjnijih destinacija u 2013.!

U moru stranih festivala koji će ovo ljeto zapljusnuti obale Jadranskog mora, Fresh Island je tako stao uz bok festivalskim velikanima kao što su Hideout, Outlook, Ultra, Dimension, The Garden, Uknown i drugi.

Podsjetimo, Fresh Island Festival održat će se od 10. do 13. srpnja na plaži Zrće, u sklopu četiri pozornice klubova Papaya & Aquarius.

To je ujedno i prvi europski hip hop festival na plaži, a organizatori najavljuju nastupe hip hop super zvijezda kao što su Snoop Dogg, A$AP Rocky, Tony Touch, Statik Selektah te preko 30 drugih izvođača, DJ-eva, MC-ijeva, plesača i grafitti umjetnika.

Mladi obožavaju Zrće!

A da se posjetitelji vraćaju iz godine u godinu potvrđuju i podaci kako su veoma zadovoljni ponudom na Zrću, a posebno klubom Papaya koji je progašen 25. najboljim klubom na svijetu prema glasovima čitatelja prestižnog glazbenog magazina DJ MAG, što je veliki napredak prema prošlogodišnjem 30. mjestu.

Koliko je prestižno ovo priznanje govori i podatak da su iza Papaye ostali brojni razvikani klubovi svijeta, a naša je ljepotica pohvaljena kao mjesto koje jednostavno morate posjetiti.

A kako je sve počelo...

Zanimljivo je kako tijekom ovog ljeta gotovo neće biti vikenda bez festivalskog događanja u Hrvatskoj. Većina od njih nalazi se u britanskoj organizaciji no prisutni su i promotori iz Italije (Barrakud), ali i Hrvatske (Fresh Island, Terraneo). Tu je i najveći svjetski dance festival Ultra koji će se održati u Splitu u mjesecu srpnju.

Guardianov novinar se pita kako je moguće da se Hrvatska pretvorila iz post-ratne zemlje u ozbiljnog konkurenta Miamiju i Ibizi... I pronalazi odgovor!

Ova regeneracija je počela prije 10 godina kad je promotor Nick Colgan došao na odmor na dalmatinsku obalu.

'Zaljubio sam se u to mjesto. Tamo se ništa nije događalo no imao sam osjećaj kako je sve spremno za nešto veliko', izjavio je Nick koji je za 10 dana kupio noćni klub u Zadru, a uskoro mu se pridružio promotor Eddie O'Callaghan s obitelji.

Ovaj poslovni par trebao je neki event kako bi doveo ljude u to mjesto. I tako je počeo Garden Festival u Petrčanima pokraj Zadra. 2006. godine došlo je 300 ljudi, no već za dvije godine broj je narastao na tri tisuće.

Glazba pod zvijezdama

Potencijal hrvatske obale ubrzo su uočili i ostali promotori koji su u kombinaciji niskobudžetnih avionskih letova i jeftinih cijena noćenja, hrane i pića od naše zemlje stvorili party destinaciju.

'Ne možete slušati glazbu vani pod zvijezdama nakon 23 sata na Ibizi', rekao je Mark Newton, osnivač Hideout i Unknown festivala. 'Ibiza je i veoma spora po pitanju izvođača. Uvijek se vrte ista imena. U Hrvatskoj rade maleni promotori koji brzo uočavaju promjene na tržištu i brzo im se prilagođavaju te dovode zanimljive izvođače', tvrdi Mark.

Nick Colgan tvrdi i kako je važno usko surađivati s lokalnom zajednicom. A snjim se slaže i gradonačelnik Novalje Ivan Dabo.

'U dobrim smo odnosima sa svim trenutnim promotorima', tvrdi Dabo. 'Mladi ljudi koji ovdje dolaze su izvrsni gosti i mi iskreno vjerujemo kako će posjetitelji prepoznati novaljsku ponudu i vratiti se još nekoliko puta sa svojim obiteljima', izjavio je Dabo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene