Otvoreno za sve

Filmom 'Zoran, moj nećak idiot' otvoren je 11. Zagreb Film Festival

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Zagreb Film Festival (ZFF), čija konkurencija tradicionalno donosi najnovije prve i druge uratke autora iz cijeloga svijeta, a u svom ovogodišnjem izdanju prikazat će ukupno stotinjak filmova u devet programa, otvoren je sinoć u zagrebačkom Kinu Europa i to projekcijom filma "Zoran, moj nećak idiot".

U idućih osam dana filmovi jedanaestog festivalskog izdanja prikazivat će se, što je novina, u osuvremenjenim digitaliziranim kinima - Europa, Tuškanac i u Muzeju suvremene umjetnosti. Dio programa održavat će se u Zagrebačkom plesnom centru i Zagrebačkom kazalištu lutaka.

Direktor ZFF-a Boris T. Matić izrazio je zadovoljstvo što je za festival osigurano dosta filmova kojima je Zagreb prva stanica na njihovom svjetskom putu, a mnogi od njih tek su nedavno imali i svoje premijerne projekcije.

Pogledaj i ovo showbuzz Kino Europa Otvoren 14. Zagreb Film Festival!

>> OVDJE OSVOJITE KARTE ZA FILMSKE PROJEKCIJE

Otvarajući festival, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ocijenio je da povećanjem programa ZFF povećava i interes za filmsku umjetnost u Zagrebu, "gradu umjetnosti i kulture", a pohvalio je i što će se dio programa prikazati u Rijeci, Puli, Varaždinu i Čakovcu.

Na otvorenju je uručena i nagrada Albert Kapović Hrvatske udruge producenata za izniman produkcijski doprinos hrvatskom filmu, a dobila ju je Ankica Jurić Tilić. Ona je u proteklih dvadesetak godina producirala više od deset dugometražnih filmova, nekoliko televizijskih serija, dokumentaraca i kratkih filmova. Vlastitu producentsku tvrtku "Kinorama" pokrenula je prije deset godina.

Primivši nagradu, producentica filmova "Zagonetni dječak", "Koko i duhovi", "Majka asfalta", "Ćaća", "Crnci", "Kino Lika" i drugih, ustvrdila je da joj je to jedno od najdražih priznanja u profesionalnoj karijeri, osobito zato što nosi ime Alberta Kapovića, "pionira, vizionara i nesebičnog čovjeka koji je interese drugih stavljao ispred svojih".

Raznolikost filmova i gostiju

Glavni dugometražni program ZFF-a obuhvatit će dvanaest tematskih raznolikih filmova, od onih koji se bave otuđenošću i nasiljem među mladima do uradaka kojima su u fokusu zabranjene ljubavi, slučajni susreti ili komični odnosi među ljudima.

Potonje se proteže kroz radnju prvog festivalskog filma, talijansko-slovenskog "Zoran, moj nećak idiot". Taj je crnohumorni dugometražni prvijenac Mattea Oleotta osvojio četiri nagrade na ovogodišnjoj Mostri, a pred zagrebačkom publikom sinoć se predstavio redatelj i ekipa tog filma.

Mnogi od filmova konkurencije već su nagrađivani na svjetskim festivalima, a za nagrade zagrebačkog natjecat će se, među ostalima, talijanski "Salvo" Antonia Piazze i Fabia Grassadonie, britansko-talijanski "Miran život" Uberta Pasolinija, indijski "Pogrešna dostava" Ritesha Batre, francuski "Centrala" Rebecce Zlotowski, kazahstanski "Poduke iz harmonije" Emira Baigazina, meksički "Nakon Lucije" Michela Franca, grčki "Miss Violence" Alexandrosa Avranasa te hrvatski "Vis-a-Vis" Nevia Marasovića.

U borbi za "Zlatna kolica" bit će tradicionalno i dokumentarci, kratki igrani filmovi te domaći radovi u programu "Kockice".



Popratni program ima sedam sekcija, od kojih i četiri nove - "Inspirirano stvarnim događajem", "Istočnoeuropski SF", "Re-kreacija Queera" i "Dan LUX filma"

Gosti festivala idućih će dana biti stotinjak redatelja i redateljica, glumaca, producenata i filmskih profesionalaca, od indijske glumice Nimrat Kaur iz filma "Pogrešna dostava" i talijanske Elene Cotta iz filma "Ulica u Palermu" do grčkog redatelja Alexandrosa Avranasa, autora drame "Miss Violence", i ekipe filma "Krugovi" na čelu s redateljem Srdanom Golubovićem.

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene