441154
441154
441154
441154
441154

Potvrđen velik utjecaj tjelesne aktivnosti na uspjeh djece u školi

  • , 23.06.2016., 08:30
  • Autor:
  • komentara

Djeca u Hrvatskoj nisu dovoljno tjelesno aktivna. Tjelesnom aktivnošću neće pozitivno utjecati samo na svoje zdravlje, već mogu poboljšati i svoje ocjene u školi.

 
 
 
 
Aktivna Hrvatska (Foto: PR)
Aktivna Hrvatska (Foto: PR)

Najnovija istraživanja skupine znanstvenika s nekoliko sveučilišta ukazuju pozitivan utjecaj tjelesne aktivnosti na kognitivne sposobnosti djece i mladih. Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Pittsburghu pokazalo je da su tjelesno aktivna djeca superiornija u kognitivnim sposobnostima i školskom uspjehu u odnosu na djecu koja nisu tjelesno aktivna. Poruka je ovo i Kineziološkog fakulteta u Zagrebu, a upravo razdoblje nakon završetka škole idealno je za početak jače tjelesne aktivnosti kod djece.

Studija grupe istraživača s nekoliko međunarodnih sveučilišta predvođenih znanstvenicima sa Sveučilišta sporta i pokreta u Rimu, u kojoj je određeni broj djece sudjelovao u naprednom programu nastave tjelesne i zdravstvene kulture, pokazala je značajan napredak istih u motoričkim znanjima i koordinaciji u odnosu na djecu koja su sudjelovala u 'običnom' programu TZK. Rezultati su pokazali da ovako obogaćena nastava TZK doprinosi kognitivnom razvoju djece kroz poboljšanje koordinacije, posebice manipulativnih znanja s loptom, a koji su povezani s navikama tjelesne aktivnosti kasnije u životu.

Aktivna Hrvatska (Foto: PR)

Sljedeća studija, koju su proveli znanstvenici na Sveučilištu u Montrealu u Kanadi, pokazala je da intenzivna aerobna tjelesna aktivnost kod djece, bez obzira na njihovu dob, nema negativnih posljedica na procese pažnje, dok su istraživači s nekoliko američkih sveučilišta dokazali da tjelesno spremnija djeca imaju drukčiju strukturu pojedinih regija mozga, te da su uspješnija u školskim postignućima, pogotovo u matematici.

Nedovoljna tjelesna aktivnost kao posljedica modernog vremena pokazala se kao negativan čimbenik koji utječe na sve sfere života uključujući sve dobne skupine, a posebno od najranijeg djetinjstva. Kao odgovor na negativne trendove uzrokovane nedovoljnom tjelesnom aktivnošću pojavila se potreba za propitivanjem i istraživanjem učinkovitosti tjelovježbe kod svih dobnih skupina.

U konačnici, veseli činjenica da podaci ukazuju da redovita tjelesna aktivnost umjerenog intenziteta pozitivno utječe na plastičnost mozga što nadalje rezultira poboljšanim kognitivnim sposobnostima i boljim školskim uspjehom. Navedene činjenice su potvrdile i brojne druge studije. Nedavno je predstavljeno istraživanje prema kojem je čak 75 do 88 % adolescenata u Hrvatskoj nedovoljno aktivno. Isti podatak indicira kako bi povećanjem svoje tjelesne aktivnosti mogli utjecati i na druge sfere razvoja te vlastita akademska postignuća.

Djeci treba omogućiti više kretanja tijekom dana, manje sjedenja, bogatu i motivirajuću nastavu TZK, ali i različite izvannastavne i izvanškolske aktivnosti koje uključuju kretanje i vježbanje pod stručnim vodstvom.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se