'Gubitak je golem'

Zvijezde oplakuju legendarnog glumca

showbuzz showbuzz Foto: DNEVNIK.hr

Smrt egipatskoga glumca oplakuju mnogi njegovi kolege ističući njegove profesionalne, ali i ljudske kvalitete.

Smrt egipatskoga glumca Omara Sharifa, koji je postao filmska legenda zahvaljujući ulogama u filmu "Lawrence od Arabije" i "Doktor Živago", oplakuju mnogi njegovi filmski kolege ističući njegove profesionalne, ali i ljudske kvalitete.

Pogledaj i ovo showbuzz 'A' lista Ovo tijelo u bikiniju dugo nismo vidjeli... 55 joj je godina!

Omar Sharif je "umro poslije podne od srčanog udara u Kairu. Bio je u specijaliziranoj bolnici za oboljele od Alzheimera", izjavio je njegov londonski agent Steve Kenis.

Smrt je potvrdio i ugledni egiptolog Zahi Hawas, koji je Sharifu bio blizak prijatelj.

"Psihološko stanje mu se pogoršalo, nije više ni jeo ni pio", rekao je Hawas o Sharifu i najavio da će pogreb biti u nedjelju.

Odlazak zvijezde filma 'Doktor Živago' - Srčani udar presudio

Bolest je primorala Sharifa da 2012. napusti filmski set nakon što je snimio zadnji svoj film "Rock The Casbah" u režiji Laile Marrakchi čime je završio bogatu karijeru s više od 70 snimljenih naslova.

Filmski put počeo je zahvaljujući egipatskom redatelju Youssefu Chahinu 1954., u filmu "Pakleno nebo". Međunarodna zvijezda postao je ulogom u "Lawrenceu od Arabije" (1962.), s kojom je osvojio Zlatni globus za najbolju sporednu ulogu.

Sharif se rodio kao Michel Chalhoub 10. travnja 1932. u Aleksandriji u sirijsko-libanonskoj obitelji trgovaca drvom i odgojen je kao grkokatolik (Melkiti), a na islam se preobratio da bi se mogao oženiti ikonom arapskog filma, egipatskom glumicom Faten Hamama, koja je umrla u siječnju i s kojom je imao sina Tarika.

Par je postao najglamurozniji u egipatskom filmu, a razveo se 1974., kada je glumac već izgradio karijeru u Hollywoodu. No Omar Sharif je uporno govorio da je ona jedina ljubav njegova života i opovrgavao sve ljubavne afere koje su mu pripisivali.

Za glumcem elegantnog brka i promukla glasa žale mnogi iz svijeta filma ističući njegovu eleganciju i stil.

'Bio je jedan od najboljih'

Slavnu talijansku glumicu Claudiu Cardinale "gubitak njezina prvog filmskog partnera teško je pogodio i oživjela je emocije njihova prvog susreta". Riječ o snimanju filma "Goha" Jacquesa Baratiera iz 1958.

"Bio je velik pripovjedač, odan prijatelj i mudar duh", napisao je na Twitteru španjolski glumac Antonio Banderas i dodao "bio je jedan od najboljih".

"Blagoslovljen sam jer sam mogao raditi s takvom legendom", napisao je redatelj Roland Emmerich.

"Momak iz snova, stvaratelj snova... u svijetu najpoznatiji arapski umjetnik", napisala je tuniška glumica Hend Sabry.

Ministar egipatske kulture Abdel Wahed el-Nabawy napisao je da je Omar Sharif stvorio "filmska remek djela koja su obogatila arapski film" i dodao "naš gubitak je golem".

Sharif je 2003. primio Zlatnog lava na Venecijanskom filmskom festivalu za životno djelo, a 2004. francusku filmsku nagradu Cezar za najboljeg glumca koju je stekao ulogu u filmu "Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran" (Gospodin Ibrahim i cvijeće Kurana) Francoisa Dupeyrona.

Izvan filmskih krugova Sharif je briljirao u bridgeu, bio je vlasnik ergele trkačih konja, zalazio je u kockarnice, ali je 2006. prekinuo "kako ne bi robovao strasti", osim "filmskoj".

Poliglot, Omar Sharif je živio u Francuskoj, Italiji i Sjedinjenim Državama, a na zalazu života, obolio od Alzheimera, zbližio se sa svojom obitelji u Egiptu. Godine 2011., podupro je arapsku revoluciju u svrgavanju predsjednika Hosnija Mubaraka s vlasti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene