Nepoznate zanimljivosti

Ovo sigurno niste znali o Grammy nagradama!

showbuzz showbuzz Foto: DNEVNIK.hr

Ususret dodjeli Grammyja prisjetimo se nekih zanimljivosti sakupljenih u dugogodišnjoj povijesti te pretižne nagrade

Grammy Award, nagrada za izuzetne doprinose u glazbenoj umjetnosti i diskografiji, utemeljena je 1959., a svake je godine dodjeljuje američka Akademija za diskografsku umjetnost i znanost.

Pogledaj i ovo Michael Jackson (Foto: Getty Images) zazire od medija Zbog ovih prizora Michaela Jacksona i sina na balkonu tada je izbio veliki skandal, a evo u kakvog je muškarca izrastao ovaj dječačić sa slike!

Grammy: Najskuplji video spotovi svih vremena

Sama svečanost dodjele nagrada jedan je od najgledanijih svjetskih TV događaja, a svake godine dodjeljuju se 4 glavne, 6 posebnih nagrada, te nagrade najboljima za 30 glazbenih žanrova u 108 kategorija.

Jeste li znali...?

... da je Grammy Award zapravo s vremenom skraćeni prvotni naziv nagrade koji je glasio 'Gramophone Awards'.

... da je komičar Robin Williams osvojio četiri Grammyja. Ujedno je autor jedne od smiješnijih šala izrečenih na ceremoniji. Godine 2003. svoje je uho prislonio legendarnoj statui u obliku starinskog gramofona i rekao: 'Poslušajte ... gotovo da možete čuti kako završava jedna karijera'.

... da je Elmo, popularni lutak iz Muppet showa, osvojio tri Grammyja. Jedan od njih dodijeljen mu je 1998. za najbolji glazbeni album za djecu - 'Elmopalooza!'

... da najgori govor na dodjeli potiče iz 1998. Naime, reper Ol' Dirty Bastard poludio je kada je grupa Wu Tang Clan izgubila od Puff Daddyja u kategoriji za najbolji hip-hop album. Želeći uvrijediti Puffyja, navodno drogirani reper je zabunom uzviknuo: 'Wu Tang je za djecu!'

... da je najbezvezniji protest izveden tijekom zahvale grupe Evanescence's koji su 2004. dobili nagradu za najboljeg novog izvođača. U znak protesta što je rap zanemaren kao glazbeni žanr, 50 Cent se prošetao po sceni... Pih!

... da je 1976. domaćin showa Andy Williams izvalio totalnu glupost. Naime, kada je prijenos uživo zakazao, obratio se Stevieu Wonderu riječima: 'Stevie, vidiš li nas?"

... da je ovacijama popraćeno primanje nagrade Yoko Ono koja je, sa sinom Seanom Lennonom, došla 1982. po svoj Grammy za 'Double Fantasy', album s Johnom Lennonom snimljenim netom prije njegove smrti.

 

 ... da je gotovo nevjerojatno, ali istinito da je grupa Baha Men osvojila Grammyja 2001. za pjesmu 'Who Let The Dogs Out?'

... da se najboljim duetom na ceremoniji dodjele smatra onaj 2001. u izvedbi Eltona Johna i Eminema kada su hit otpjevali skupa unatoč tome što je Eminem u tom razdoblju intenzivno optuživan za homofobiju.

... da je Will Smith prvi izvođač koji je osvojio nagradu za najbolju rap izvedbu 1989, i to za pjesmu 'Parents Just Don't Understand'.

 ... da je dvojcu Milli Vanilli oduzeta nagrada za najboljeg novog izvođača 1990. kada se otkrilo da je njihove vokale otpjevao netko drugi.

... da je uz Sheryl Crow i Christophera Crossa, pjevačica Norah Jones jedini izvođač koji je iste godine osvojio nagradu za najboljeg novog izvođača i album godine.

... da se najboljom Grammy izvedbom smatra performans Michaela Jacksona 1988. s pjesmom 'Man In The Mirror'. No, u utrci za najbolju pjesmu izgubio je od Bobbyja McFerrina i njegovog pjesmuljka 'Don'y Worry, Be Happy', čiju je melodiju George Bush Sr pokušao iskoristiti u svojoj kampanji.

... da grupa U2 ima najviše Grammy nagrada. Stevie Wonder pak drži rekord kao solo izvođač s najviše osvojenih Grammyja – ukupno 28, plus nagrada za životno djelo.

... da rekord za najviše nominacija u jednoj godini drže Michael Jackson (12 nominacija 1983.) i Babyface (12 nominacija 1992).

... da je 1990. Sinead O'Connor odbila Grammyja dobivenog za najbolju alternativnu izvedbu za album 'I Do Not Want What I Haven't Got'.

Vjerujemo da će i na ovogodišnjoj dodjeli biti zanimljivo, a ako bude sreće, bit će tu i koji nezaboravni trenutak za povijest!

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene