442343
442343
442343
442343
442343

RADE ŠERBEDŽIJA 'Opuštaju me moji studenti, moja djeca i moja Lenka'

  • , 05.07.2016., 14:46
  • Autor:
  • komentara

Rade Šerbedžija i Miroslav Tadić udružit će zajedničke snage i 13. srpnja publici pružit glazbenu čaroliju na tvrđavi Sv. Mihovila.

 
 
 
 
Rade Šerbedžija i Miroslav Tadić (Foto: PR)
Rade Šerbedžija i Miroslav Tadić (Foto: PR)

Iako iza sebe imaju brojne zajedničke nastupe, Šerbedžija i Tadić sastaju se u Šibeniku nakon četverogodišnje pauze. Šibenčane i njihove goste 13. srpnja čeka uistinu čarobna večer. Dvojica umjetnika izvest će pjesme sa svoja dva albuma, među ostalima i neke Arsenove, njima posebno drage, ali i nekoliko makedonskih koje Rade i Miroslav izvode s posebnim žarom.

Pred nama je prvi zajednički koncert vas i prijatelja te velemajstora na gitari, Miroslava Tadića, nakon četverogodišnje pauze. Radujete li se ponovnim nastupima?

Da. Uistinu se radujem što ću ponovo s Miroslavom Tadićem nastupati. Mi smo na neki način ,zbog njegovih obaveza u Americi, prorijedili naše nastupe. U zadnje četiri godine, samo smo par puta zajedno svirali. Suradnja s Miroslavom nije samo profesionalni posao. To je uvijek i susret s dragim prijateljem. On je tako poseban i plemenit da je prava sreća družiti se s takvim čovjekom. Naše prijateljstvo traje već godinama i on je nezaobilazni član naše cijele obitelji.

Šibenska publika nije vas vidjela nekoliko godina. Što ih očekuje 13.7. na Tvrđavi Sv. Mihovila?

Uzbuđen sam što ću nakon toliko godina ponovo biti u Šibeniku. Uz taj grad vežu me lijepe uspomene. Snimio sam tamo nekoliko, za mene, važnih filmova, a često sam i odlazio s Arsenom na njegove koncerte. Pamtim samo lijepe dane u tome posebnom gradu. No, imam i pomalo tremu jer u Šibeniku većina publike ljepše pjeva od izvođača. Miroslav i ja ćemo izvoditi uglavnom pjesme s naša dva albuma koja smo prije par godina snimili, ali i neke Arsenove pjesme, koje posebno osjećamo, jer smo obadvojica veliki poklonici njegove glazbe i poezije. I naravno par makedonskih pjesama koje Miroslav i ja obožavamo.

Vaše zajedničke nastupe redovito opisuju kao čarobno putovanje. Koja je to kemija koja veže vas i gitarskog virtuoza Tadića?

Kad se nastupa s takvim majstorom kakav je Tadić sve postaje lako i jednostavno. Njegova gitara te nosi u predjele nestvarnoga svijeta i osjećaja. I ne postoji pogrešan ton. Sve mora biti skladno i posebno. Miroslav ne voli ni u čemu pretjerivati. Njegova glazba je ubitačno točna i posebna.

Kako je započela ta suradnja?

Najprije smo se sprijateljili kada sam došao u Ameriku. Družili smo se. Ponekad bi Miroslav nešto zasvirao i ja bih nešto otpjevušio. Onda je Miroslav jednoga dana rekao da to zvuči super i da snimimo neku pjesmu kod njega u studiju. To je bilo vrijeme kada se Arsen ozbiljno razbolio. Tugovali smo uz njegove pjesme. Zatim smo, kada je izašao iz bolnice oporavljen i spašen, snimili par pjesama i poslali mu. Rekao je da ove visoke zvuče grozno, ali da su ove duboke dobre. Nasmijali smo se i izbacili ove visoke da ga ne živciramo, dodali još nekoliko romskih, neku moju i jednu Zlajinu i snimili naš prvi album 'Imam pjesmu za tebe'. Nakon što je album jako dobro prošao i kod publike i kod kritike, snimili smo i drugi album 'Ponekad dolazim, ponekad odlazim'. Miroslav je sastavio fantastičan orkestar od američkih glazbenika, s kojima je on ponekad svirao. Bili su to takvi velikani, među njima i bas gitarist iz orkestra Franka Zappe, čuveni Roy Estrada. Album je bio uistinu super, a te smo godine dobili i Porin za najbolji album godine u konkurenciji zabavne glazbe.

Vaš glumački poziv, kao i onaj glazbeni, traje preko četiri desetljeća. Također, napisali ste i nekoliko zbirki pjesama. Koliko se te profesije međusobno razlikuju ili vi u njima vidite i velike sličnosti?

Sve je to bavljenje umjetnosću. Ja nisam profesionalni pjesnik, ali pišem poeziju. Nisam ni pjevač, ali pjevam. Čovjek u sebi ima više talenata. Meni bi bilo dosadno u životu da se bavim samo glumom. Sada mi je upravo izašla zbirka izabranih pjesama u izdanju VBZ iz Zagreba. Knjiga se zove 'Stranac', a pjesme je izabrao i na svoj način dramaturški složio naš poznati pjesnik i književni teoretičar Nikola Petković.

Ove godine, kao i svake do sada, vaše kazalište Ulysses na Brijune dovodi neke od svjetski poznatih predstava i glumaca. Ovog će ljeta posjetitelji gledati Shakespeareovu predstavu "Richard III" s Vanessom Redgrave i Ralphom Finnesom u glavnim ulogama. Koliko je teško dogovarati takve projekte?

To je gotovo 'nemoguća misija' što smo mi učinili. To je gostovanje jednog od najvećih kazališnih projekata u Londonu, s takvim mega zvijezdama kao što su Vanessa Redgrave i Ralph Fines. Oni su moji i Lenkini bliski prijatelji i naravno da se to ne bi dogodilo da oboje nisu bili privatno kod nas na Brijunima i zaljubili se u te magične otoke. Ali i u atmosferu našega kazališta 'Ulysses'. No da nije bilo našeg svemogućeg Duška Ljuštine, teško da bi se takav pothvat mogao realizirati. Moram naravno i pohvaliti našu ekipu iz Ulysses international odjela koji su učinili veliki posao pregovarajući sa upravom kazališta Almeida iz Londona.

Profesor ste na poslijediplomskom studiju glume. Koliko vam znači rad s mladim glumcima kojima pomažete u njihovom životnom i profesionalnom opredjeljenju?

Naš studij glume na riječkom Sveučilistu je sada dodiplomski, a otvaramo ove jeseni i diplomski. Uspjeli smo organizirati uz mnogo muke, uspješan i zanimljiv studij, ali nam treba veća pomoć županije, Grada i Sveučilista, da bismo učinili Studij još interesantnijim i profesionalnijim. Znam da je doba štednje u kulturi i prosvijeti, ali moramo činiti sve da pronađemo načine da se takvi projekti održavaju, jer time održavamo vitalnost i duhovnu snagu našega naroda.

Posljednjih ste godina svoj dom pronašli u Rijeci. Što vas je to privuklo u gradu na Rječini?

More i ljudi.

Postoji li vrijeme u vašem životu u kojem imate mgućnost potpunog odmaka od kazališta i umjetnosti, obzirom da je i dobar dio vaše obitelji u istoj profesiji? Što vas opušta ili zabavlja izvan tog kruga?

Prijateljstva, tenis, ribolov, istarska Malvazija, hvarski Plavac, muzika, moji studenti, moja djeca i moja Lenka.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se