Making of

Najveći filmski spektakl bivše Jugoslavije ušao je u povijest kao 'film nad filmovima'

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Film je u originalu trajao 175 minuta, ali su ga američki distributeri skratili na 102 minute prije puštanja u američka kina.

Uz novi termin održavanja, ovogodišnji Zagreb Film Festival donosi još jednu novost - dokumentarni filmovi više se ne prikazuju u natjecateljskom programu s igranima, već kroz druge programe, među kojima je i novi, "Making Of" s filmovima koji otkrivaju što se sve događalo tijekom snimanja 'iza kamera' nekih od najvažnijih filmskih djela.

Pogledaj i ovo showbuzz Povijesni spektakl Najskuplji hrvatski film svih vremena rame uz rame sa 'Spartakom'

U neke se stvari ne treba dirati - oni su to naučili na teži način

Kako je na zahtjev samog redatelja na setu bila kamera nezavisnog filmskog dvojca Fultona i Pepea, cijela je kalvarija ostala zabilježena za povijest, a Gilliam je pristao tijekom cijelog trajanja snimanja biti ozvučen bežičnim mikrofonom.

Pozadinu kultnog filma "Fitzcarraldo" Wernera Herzoga prikazuje dokumentarac "Teret snova" Lesa Blanka. S obzirom na niz opasnih i nevjerojatnih prepreka s kojima se suočila filmska ekipa, snimanje "Fitzcarralda" daleko od civilizacije, u džunglama Južne Amerike, ostalo je zapamćeno kao jedno od najzanimljivijih u povijesti filmske produkcije.

Teorija zavjere - filmom 'Isijavanje' priznao je lažiranje slijetanja na Mjesec

Herzog je želio snimiti film bez specijalnih efekata, što se pokazalo osobito zahtjevnim u sceni u kojoj stotine Indijanaca preko malene planine vuku parni brod težak 320 tona.

"Making Of" donosi i američki film "Iza kamere: ET" Laurenta Bouzereaua, s originalnim snimkama sa seta i izbrisanim scenama, a sastoji se od intervjua s filmskom ekipom, redateljem Stevenom Spielbergom, koproducenticom Kathleen Kennedy, dizajnerom zvuka Benom Burttom, skladateljem Johnom Williamsom. Bouzereau je i autor dokumentaraca o snimanju "Američkih grafita", "Ralja", "Specijalnog izvještaja", "Terminala".

JEZIVO Strašna priča o filmu koji nikada nije snimljen

Bit će tu i polusatni film novinarske ekipe RTV Zagreb iz 1968., o snimanju Bulajićeve "Bitke na Neretvi", koja je ušla u povijest kao najveći filmski spektakl bivše države, nazivan "filmom nad filmovima“.

Redatelj Veljko Bulajić uhvaćen je u trenucima dok je snimao govor četničkog vojvode (O. Welles), miner Vlado (Yul Bryner) objašnjavao je Titovu taktiku pri prelasku rijeke, no reportere je najviše zanimalo kako vrijeme krate statisti, regruti JNA i kako na snimanje gledaju svjedoci prave bitke na Neretvi.

Zagreb Film Festival ove će se godine prvi put održati u studenome, od subote, 14. do nedjelje, 22. studenoga u kinima Europa i Tuškanac te nizu drugih gradskih lokacija. U glavni natjecateljski program uvršteno je četrnaest filmova te njih još stotinjak filmova u ukupno dvanaest programa. (Hina)

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene