Opsjednut duhovima

Patio je od manične depresije, imao slom živaca, a žene su ga obožavale

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Imao je 17 godina kada je Dioru zapeo za oko, već u 21. preuzeo je vodeću ulogu modne imperije.

Sinonim za stil, ljepotu i glamur Yves Saint Laurent zauvijek će zlatnim slovima ostati upisan u povijest mode. Rođen je 1. kolovoza 1936. u Alžiru. Već sa 17 godina osvojio je nagradu za skice večernje haljine na međunarodnom natjecanju. Tada je zapeo za oko slavnom Christianu Dioru koji ga je odmah angažirao kao suradnika u svom kreativnom timu.

Pogledaj i ovo Severina i Igor Kojić (Foto: Instagram) Kakvo izdanje! Severina s dekolteom do pupka čestitala Igoru četvrtu godišnjicu: "Tebi godine ne mogu ništa"

 

Yves je jedenom prilikom rekao, 'Nikada nisam mogao govoriti ispred Diora. On me naučio osnove mog zanata. Zauvijek ću pamtiti godine provedene uz njega'. Dior je preminuo 1957. a tada je na čelo njegovog modnog carstva zasjeo mladi Yves.

Dior proslavio 60. rođendan

Tri godine proveo je vodeći kompaniju, a onda su ga pozvali na služenje vojnog roka što je za njega predstavljalo pravu mučenje. Činjenica da je homoseksualac zagorčavala mu je život i tijekom školovanja. Za vrijeme služenja vojnog roka, Yves je doživio slom živaca i tri je mjeseca proveo u bolnici. Jedan njegov prijatelj ga je opisao kao introvertnog, stidljivog mladića koji se skrivao od svijeta. isti taj prijatelj pomogao mu je pomoći financijera kako bi pokrenuo posao 1962. Njegova modna kuća te je godine predstavila prvu kolekciju. Bio je to početak modnog carstva sa znakom YSL. Parfemi, nakit i odjevni predmeti s njegovim imenom postali su stvar prestiža. On je na sve to skromno rekao, ' Služio sam ženama, njihovim tijelima i stavovima'.

Ekonomska kriza devedesetih godina zaustavila je rast njegovog posla, bio je u dugovima, pa je njegovu modnu marku 1999. kupila modna kuća Gucci. 2002. godine Yves se povukao iz javnog života. Bio je vrlo bolestan. Većinu života borio se s maničnom depresijom i bio ovisan o opijatima.

'Opraštam se od zanimanja koje toliko volim. Istovremeno se opraštam od estetskih duhova kojima sam bio opsjednut od djetinjstva i zbog kojih sam odabrao ovaj božanstveni posao. Zahvaljujući njima stekao sam obitelj koja me voljela, pomagala mi i štitila me', tom je prilikom rekao Laurent. Objasnio je i kako je svojim kreacijama želio pomoći emancipaciju žena, a one su mu zbog toga bile beskrajno zahvalne.

Prošlo je deset godina od kako je napusti svijet mode, ali će u njemu njegovo ime i njegov duh ostati zauvijek. Preminuo je 1. lipnja 2008. u 71. godini. Vijest o smrti objavio je Pierre Bergé koji je bio Yvesov životni partner. Samo nekoliko dana prije smrti Yves i Pierre sklopili su građanski brak.

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene