442123
442123
442123
442123
442123

Preminuo jedan od najvećih američkih filmskih redatelja

  • , 03.07.2016., 09:07
  • Autor:
  • komentara

Američki scenarist i redatelj Michael Cimino, koji je preminuo u subotu, obilježio je kinematografiju svojim filmom 'Lovac na jelene' o ratu u Vijetnamu, dobitnikom pet Oscara 1979. godine.

 
 
 
 
Michael Cimino (Foto: AFP)
Michael Cimino (Foto: AFP)

Rođen u New Yorku 3. veljače 1939., Michael Cimino, od oca glazbenog urednika i majke dizajnerice, studirao je slikarstvo na sveučilištima Yale i New Haven, a potom radio televizijske reklame.

Godine 1971. nastanjuje se u Los Angelesu i piše scenarije poput "Tihog bijega", "Klopke za inspektora Callahana" te režira 1974. "Thunderbolt and Lightfoot" s Jeffom Bridgesom i Clintom Eastwoodom, koji ujedno producira film.

Pravi uspjeh doživljava s "Lovcem na jelene" iz 1978., trosatnim filmom i jednim od prvih koji progovara o ratu u Vijetnamu kroz život trojice prijatelja.

Uz Oscara za najbolji film, "Lovac na jelene" osvaja Oscara za najboljeg sporednog glumca (Christopher Walken), najboljeg redatelja, najbolju montažu i najbolji zvuk, uz još četiri nominacije.

Suprotno tome, "Vrata raja" iz 1980. ostaju na kino programu tek tjedan dana. Kritička epopeja o nastanku SAD-a financijski je fijasko, fatalan za United Artists koji je puno uložio u njegovu skoro četverosatnu projekciju.

Čak skraćen za sat vremena, ostaje neuspjeh do kolovoza 2012. kad Cimino otkriva njegovu integralnu verziju koja konačna nalazi svoju publiku. Direktor venecijanske Mostre Alberto Barber naziva ga čak "apsolutnim remek-djelom".

Cimino mora čekati pet godina da ponovno dođe u milost 1985. s "Godinom zmaja", filmom o kineskoj mafiji s Mickeyjem Rourkeom u glavnoj ulozi, no azijska zajednica ga optužuje za rasizam.

Slijede tri komercijalna neuspjeha: "The Sicilian" iz 1987., "Desperate Hours" 1990. i "The Sunchaser" 1996.

Godine 2001. Francuska, gdje je volio boraviti, dodijelila je Michaelu Ciminu odličje viteza umjetnosti i književnosti, priznanje koje ga je po vlastitim riječima dirnulo više od svih drugih. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se