Nevjerojatna priča

U 97. godini preminula jedna od bolje čuvanih tajni kraljevske obitelji

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

O životu Lilian mogao bi se snimiti ne samo zanimljiv, već nevjerojatan film za sve generacije!

Švedska princeza Lilian, čija je veza s voljenim princem Bertilom doživljena kao prijetnja dinastiji Bernadotte, preminula je jučer u Stockholmu u 97. godini života.

Pogledaj i ovo Ecija Ivušić i Nikola Pokrivač (Foto: Instagram) Sretna je! Ecija Ivušić priznala vezu s bivšim nogometašem: "Mislila sam da se nikada nećeš pojaviti"

Kraljevska palača nije otkrila razlog smrti no poznato je kako je Lilian bolovala od Alzheimerove bolesti i bila u lošem zdravstvenom stanju posljednjih nekoliko godina.

Upravo je Lilian bila jedna od bolje čuvanih tajni švedske kraljevske obitelji: u dirljivoj kraljevskoj romansi u Wallesu rođena Lilian i njezin švedski princ Bertil neslužbeno su uživali u svojoj ljubavi desetljećima i bili su u svojim 60-im godinama kad su napokon dobili kraljev blagoslov da se mogu vjenčati.

Ljubav na prvi pogled

Lilian je upoznala švedskog princa Bertila 1943. godine no njegove obveze prema tronu te njezin status razvedene žene bili su razlog zbog kojeg svoju ljubav nisu učinili javnom. Njihova međusobna požrtvovnost i cjeloživotna predanost osvojile su srca Šveđana.

>> Nekad zabranjena fotka princeze Di prodana za 18 tisuća dolara

>> 'Princeza je bila paranoična i usamljena'

Lilian Davies je rođena u Swanseai u Walesu, 30. kolovoza 1915. godine. Kao 16-godišnjakinja preselila se u London kako bi se bavila poslom modela i glumice. 1940. godine upoznala je britanskog glumca Ivana Craiga za kojeg se ubrzo i udala.

Nakon izbijanja drugog svjetskog rata, Craig je otišao na bojište u sklopu britanske vojske, a Lilian je ostala u Londonu radeći u tvornici za izradu radijskih setova za britanske trgovačke flote te je posluživala u bolnici za ranjene vojnike.

U to vrijeme je princ Bertil bio stacioniran u švedskom veleposlanstvu u britanskoj prijestolnici kao pomorski ataše.

Par se prvi put ugledao na jednoj humanitarnoj večeri u klubu Les Ambassadeurs ubrzo nakon što je Lilian napunila 28 godina, 1943. godine. Pozvala ga je na koktel party u svoj londonski stan. Tada je još uvijek bila udana za Craiga. No, kao i ona, i njezin suprug je pronašao novu ljubav na bojišnici te se par uskoro razveo i ostao u prijateljskim odnosima.

Vjenčanje nakon 33 godine!

Bertil je postao mogući nasljednik nakon što je njegov stariji brat poginuo u zrakoplovnoj nesreći, ostavljajući iza sebe malenog sinčića - današnjeg kralja Carla XVI Gustafa. Preostala dvojica braće ispala su iz linije nasljeđivanja zbog ženidbe za pučanke.

Bertilov otac, kralj Gustaf VI Adolf, naredio mu je da odustane od namjere da oženi Lilian, opravdavši svoju zabranu mogućnošću da njihov čin ugrozi opstanak dinastije Bernadotte. No, svima je bilo poznato kako Lilian i Bartil žive zajedno desetljećima u izvanbračnoj zajednici i uživaju jedno u drugom.

Najprije su živjeli u kući u Sainte-Maximeu u Francuskoj, a nakon toga su vrijeme provodili između tog francuskog sela i Stockholma, gdje je Lilian ostala godinama u pozadini.

1976. godine, 33 godine nakon što su se prvi put vidjeli, novi kralj im je napokon dozvolio da se vjenčaju. U prosincu iste godine Lilian je postala princeza od Švedske i vojvotkinja od južne pokrajine Halland na ceremoniji u kapeli Drottningholm Palace izvan Stockholma.

Mladenka je tada imala 61, a mladoženja 64 godine. Par nije imao djece. Princ Bertil je preminuo 1997. godine u Stockholmu nakon problema s plućima.

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene