Tužna obljetnica

Cijeli život pripremana je na visoko društvo: Donijelo joj je samo patnju i bol

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Princeza Diana poginula je u Parizu prije točno 20 godina. Lijepa Diana rođena je u aristokratskoj obitelji, a od djetinjstva je pripremana na drugačiji život... U početku plaha i uplašena, Diana je nadišla granice kraljevske obitelji.

Današnji dan britanski prinčevi William i Harry provest će bez pompe, u privatnosti Kensingtonske palače, gdje su s majkom proveli djetinjstvo. Obilježava se naime 20 godina otkako je princeza Diana tragično poginula u prometnoj nesreći u Parizu. Bio je to dan kada je cijeli svijet nakratko utihnuo odavajući počast miljenici, princezi iz naroda, voljenoj humanitarki Diani.

Pogledaj i ovo Princ Harry i Meghan Markle Iznenađeni? Evo kako su i kada Meghan Markle i princ Harry saznali da je Kate Middleton bolesna: "Nekoliko izvora potvrđuje da..."

A Diana je otpočetka znala da njezin životni put neće biti ni sličan onom kakav žive njezine vršnjakinje. Rođena 1. srpnja 1961. godine u aristokratskoj obitelji, Diana je od malih nogu pripremana na život u visokom društvu. Tako je 1978. godine u Švicarskoj boravila u posebnoj ustanovi namijenjenoj mladim ženama iz visokog društva, a sve kako bi se naučila ponašati kao dama. Ubrzo joj je to znanje dobro došlo. Naime, sa svega 16 godina upoznaje princa Charlesa, koji ju je vrlo brzo zaprosio.

OVDJE pročitajte kako bi Dijanin život izgledao danas da je živa.

Bilo joj je tek 20 godina kada se udala za njega. Charlesu se žurilo pronaći suprugu i dobiti nasljednike pa je Diana već iduće godine rodila princa Williama. Dobili su nakon toga i princa Harryja, a britanska je javnost slavila i pratila svaki korak lijepe princeze. Ipak, ona je tiho patila, boreći se s depresijom i bulimijom. Veliku ulogu u njezinim bolestima imao je princ Charles i njegovo ponašanje tijekom braka. Volio je Camillu Parker Bowles, a Diana je toga bila bolno svjesna. Da se rastaju, objavili su 1992. godine, a tek 1996. razvod je bio finaliziran, a Diani oduzete sve kraljevske titule.

Pozornost medija i dalje je privlačila, pratili su svaki njezin korak, pogotovo na ljubavnom planu. Diana se žestoko borila da u fokus stavi svoj humanitarni rad, borbu protiv AIDS-a, epidemija i pješačkih mina. Negdje u međuvremenu, mlada i neiskusna princeza odrasla je i stasala u samopouzdanu mladu ženu, svjesnu svog utjecaja i mogućnosti. Pred smrt, zbog medijske pompe koju je izazivala u Velikoj Britaniji, planirala se odseliti iz te zemlje. Privlačila ju je ideja o životu negdje drugdje, gdje bi se možda bar malo distancirala i pronašla mir. No, to nije bilo moguće. Želja joj se nije ostvarila jer je poginula uz sina egipatskog multimilijunaša Dodija Al-Fayeda. Bježeći od paparazza, poginuli su u pariškom tunelu.

Britanska javnost u tuzi se okrenula protiv kraljevske obitelji, prozivajući ih za neprimjerenu reakciju. Mediji su Dianu prozvali sveticom, a milijuni cvjetova ostavljeni su pred Kensingtonskom palačom. Pogreb je na televiziji pratilo 2,5 milijardi ljudi, a od Diane su se oprostili uglednici iz cijelog svijeta. Najteže je bilo gledati njezine maloljetne sinove kako hodaju šutke iza lijesa govoreći majci posljednje zbogom. S njezinom smrti, priznali su nedavno, dugo se nisu mogli nositi.

A upravo su oni njezino veliko naslijeđe. Na puno načina princeza Diana promijenila je britansku kraljevsku obitelj. Modernizirala ih je, približila narodu, nemoćnima, potlačenima... Velik trud uložila je u odgoj prinčeva, koji danas itekako pokazuju kakvim ih je vrijednostima majka naučila. Svakog dana govorila im je da ih voli, hraneći ih beskonačnom ljubavlju. Nije hranila samo svoju djecu, širila je princeza ljubav diljem svijeta – dajući pozornost onima kojima je zaista najpotrebnija. I zato nikad neće biti zaboravljena.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene