447801
447801
447801
447801
447801

STO VELIČANSTVENIH Najbolji filmovi 21. stoljeća

  • , 24.08.2016., 17:14
  • Autor:
  • komentara

Koji film zaslužuje titulu najboljeg?

 
 
 
 
Laura Elena Harring, Justin Theroux, Naomi Watts (Foto: Getty)
Laura Elena Harring, Justin Theroux, Naomi Watts (Foto: Getty)

U posljednje vrijeme jedna od glavnih rasprava na debatama je i svakako ona o budućnosti kino projekcija filmova. TV kritičari smatraju da se to nikako ne može dogoditi iako priznaju strah prema novim tehnologijama. Svjetska kina nastoje pratiti takve stope razvoja i nude svojim gledateljima nevjerojatna iskustva gledanja filma. Svakako se možemo složiti kako je 3D već odavno prošlost, tako da nas sada u kinima može dočekati magla, prskanje vode ili pak puhanje vjetra u nas.

Medijska kuća BBC odlučila je provjeriti koji se filmovi mogu zvati klasicima. U stvaranju popisa sudjelovalo je 177 kritičara diljem svijeta. Svi se oni pitaju koji to filmovi mogu stajati bok uz bok sa Kumom, Pravilima igre, Tragačima, Sedam samuraja ili Građaninom Kaneom?

Među 100 odabranih, ocjenjivao se gotovo svaki detalj. Kostimografija, scena, rasvjeta, produkcija i još mnogo toga što stoji iza svakog dobrog filma, a zaključak je još bolji. Kino ne umire, ono se razvija.


1. 'Mulholland Drive' je nadrealni, američki noir film iz 2001. godine. Glavne uloge igrali su Justin Theroux, Naomi Watts i Laura Elena Harring.


 

 2.'In the Mood for Love', film u kojemu su glavne uloge igrali Maggie Cheung i Tony Leung.


 

3. 'There Will Be Blood' je povijesna drama Paula Thomasa Andersona iz 2007. godine. Film govori o pohlepnom naftašu u potrazi za još većim bogatstvom.

 

 

4. 'Spirited Away' je slavljeni fantastični anime film iz 2001. godine.

 

 

 

5. 'Boyhood' je svakako američki klasik. Glavne uloge igrali su Patricia Arquette, Ellar Coltrane i Ethan Hawke.


 

6. 'Eternal Sunshine of Spotless Mind' je američki SF film. Scenarij potpisuje Charlie Kaufman, a režira Michael Gondry.


 

 7. 'The Tree of Life' je američka drama s nadrealnim i eksperimentalnim elementima. Glavne uloge ostvarili su Brad Pitt, Sean Penn i Jessica Chastain.


 

8. 'Yi Yi' je tajvansko – japanski film producenta Edwarda Yanga.

 

 

9. 'A Separation' je iranski dramski film iz 2011. godine u režiji i produkciji Asgara Farhadija s Lejlom Hatami, Pejmanom Maodijem i Šahabom Hoseinijem.


 

 

10. 'No country for Old Men' je film Joela i Ethana Coena s Tommyjem Lee Jonesom, Joshom Brolinom i Javierom Bardemom.

 

 

I za kraj smo vam pripremili posljednji, dakle 100. na ljestvici.


100. 'Toni Erdmann' je njemačka komedija redatelja Marena Adea.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se