Nova predviđanja

Matematička formula pokazala - Tko će umrijeti, a tko preživjeti u Igri prijestolja?

showbuzz showbuzz Foto: DNEVNIK.hr

Svi imaju svoje omiljene likove iz serije 'Igra prijestolja' i ne žele da oni umru, no što Martin sprema teško je pogoditi... No, ovaj je čovjek to pokušao predvidjeti!

Obožavatelji serije 'Igra prijestolja' nagađaju što će se dogoditi u nasilnom, izrazito seksualnom fantastičnom romanu Georgea R.R. Martina. I dok većina predviđa nastavak događaja sukladno raspletu u knjizi i vlastitoj mašti, Richard Vale sa sveučilišta Canterbury ima vlastitu teoriju.

Pogledaj i ovo showbuzz Sada - iznenađenje Namjerno šokirao gledatelje diljem svijeta: 'Htio sam da se boje!'

Koristeći Baysian statistiku, polje matematike koje se često koristi za procjenu vjerojatnosti budućih događaja, on pokušava predvidjeti koji će likovi dobiti najviše pozornosti u iduće dvije knjige, analizirajući broj poglavlja posvećen svakom od njih u prethodnim knjigama.

Počelo je snimanje serije 'Igra prijestolja' u Dubrovniku - Lena Headey uživan na zidinama!

Svako poglavlje u prvim nastavcima'Pjesme leda i vatre' ispričano je iz perspektive određenog lika, a Vale koristi broj poglavlja posvećenih svakom liku u svakoj knjizi te je stvorio jednostavan matematički model za predviđanje koliko će poglavlja biti posvećeno kojem liku u iduće dvije knjige. Naravno, ova metoda ne može predvidjeti specifične priče i zaplete.

No, to nije tako jednostavno. 5 216 stranica pet knjiga ne omogućuje Valeu da ide pretjerano daleko. Ne postoji ni opravdani razlog za vjerovanje da postoji predvidljiv obrazac koji otkriva koliko poglavlja će lik preživjeti prije nego što bude ubijen. Model ne uzima u obzir sadržaj prethodnih knjiga pa to dovodi do nekih očito pogrešnih predviđanja.

Model tvrdi da postoji vjerojatnost da će neka poglavlja biti posvećena mrtvim likovima, a, na primjer, tvrdi i da se neki likovi, koji su još živi, ne mogu pojaviti u bilo kojim poglavljima. 'Najbolja predviđanja dobivena su kombinacijom modeliranja i zdravog razuma', tvrdi Vale.

Jedna od velikih ideja Bayesian statistike je ta da može ažurirati svoja predviđanja kad novi podaci postanu dostupni. No, Vale se boji da bi se glasine o tome da će Martin napustiti praksu pisanja svakog poglavlja iz gledišta svakog drugog lika, pokazati točnima te da će to razbiti cijeli model.

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene