biografija glazbene legende

Prince – životni put velikog virtuoza koji je prerano otišao

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Prince je preminuo u 57. godini života, a njegovi će hitovi i život ostati zauvijek zapamćeni.

Prince je, punim imenom Prince Rogers Nelson, rođen 7. lipnja 1958. u Minneapolisu, a njegov je rad utjecao na živote mnogih. Još od malih nogu znao je koja je njegova prava ljubav, a tokom svoje bogate karijere Prince je itekako zaslužio titulu jednog od najpopularanijih i najutjecajanijih glazbenika našeg doba.

Pogledaj i ovo showbuzz Biografija slavuja Vinko Coce obilježio je hrvatsku glazbenu scenu

Njegovim glazbenim stilom dominirali su pop, R&B, funk i soul s primjesama drugih stilova (novi val, rock, blues, jazz i hip-hop), a u svojoj je dugoj i bogatoj karijeri napisao preko tisuću pjesama.

 

Glazbeni virtuoz sam je pisao, skladao i producirao potpuno samostalno, a poznat je i po tome što je tijekom snimanja sam odsvirao većinu instrumenata.

Status svjetske zvijezde stekao je nakon što je 1982. godine objavio album '1999'. Tijekom karijere prodao je više od 100 milijuna ploča, a dobitnik je Oscara u kategoriji 'Best Original Score za Purple Rain 1985. godine. Dobitnik je sedam Grammyja i jednog Zlatnog globusa. Godine 2007. nastupao je na Super Bowlu što je bila jedna od najvećih izvedbi uživo ikada. Godine 2004. uvršten je u Rock and Roll Hall of Fame, a Rolling Stone ga je na listi 100 najboljih umjetnika svih vremena uvrstio na 27. mjesto.

Prince je početkom ove godine najavio objavu svoju autobiografsku knjigu, a šuškalo se da će biti izdana pod nazivom 'The Beautiful Ones' po jednoj od njegovih pjesama koja je objavljena na njegovom albumu 'Purple Rain' iz 1984. godine.

Neki od hitova po kojima ćemo ga zauvijek pamtiti su When Doves Cry, Kiss, Let's Go Crazy, Purple Rain, The Most Beautiful Girl in the World, U Got the Look i mnogi, mnogi drugi. Zbogom Legendo.

Vijest o smrti odjeknula je svijetom, a brojna se slavna imena putem društvenih mreža opraštaju s Legendom.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene