Odlazak legende

Kemo izgubio bitku, Tereza u suzama: 'Njegove plave oči uvijek su sjale'

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Sarajevski glazbenik Kemal Monteno preminuo je u 67. godini života.

Danas je u bolnici na Rebru od jake upale pluća i komplikacija nakon transplatacije bubrega preminuo sarajevski glazbenik Kemal Monteno.

Pogledaj i ovo Rutger Hauer (Foto: Getty Images) Počivao u miru U 75. godini preminuo legendarni zlikovac iz "Blade Runnera"

FOTO Preminuo Kemal Monteno, legendarni glazbenik i kantautor

Kemal Monteno opet u bolnici nakon transplatacije bubrega

Kemal Monteno preminuo je u 66. godini u Zagrebu. Kemo je nakon operacije prije dva tjedna opet završio u bolnici zbog visoke temperature i oslabljenog imuniteta. Naime, 16. studenog prošle godine sarajevski pjevač bio je na operaciji kojom su mu transplantirali bubreg. Nakon poziva liječnika da su mu pronašli odgovarajući bubreg, Kemo se razveselio što će konačno doći kraj odlascima na dijalizu. Operacija je prošla bez komplikacija, a glazbenik je neko vrijeme bio u izolaciji na odjelu intenzivne njege. Tri tjedna nakon transplantacije bubrega, pjevača su liječnici pustili kući.

Njegove pjesme jednako su aktualne kao i kod prvog objavljivanja. Osvajao je publiku. Ali privatno... Privatno je, kažu, bio deset puta bolji nego na pozornici. Bio je obožavan od strane kolega. 'Od kada ga znam, i za onih ratnih dana... uvijek je čuvao onu radost djeteta u sebi... Sa upalim obrazima, njegove plave oči su sjale', rekla je Tereza Kesovija u suzama. 

Kemal Monteno rođen je 17. rujna 1948. u Sarajevu, a posljednjih petnaestak godina živio je u Zagrebu.

Njegov otac bio je talijanski vojnik koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata došao u Sarajevo i zaljubio se u Kemalovu majku, a zbog te je ljubavi odlučio ostati u novoj domovini.

Zbog talijanskog prezimena otac je želio da sin ima bosansko ime, a upravo ta bosansko-talijanska podjela osim u nazivu utjecala je i na Montenov stvaralački rad. S mediteranskim štihom i bosanskom dušom koju je unio u svoje pjesme, Monteno je stvorio svoj glazbeni izričaj koji ga je pratio tijekom više od 40 godina karijere, stoji u njegovom životopisu.

Ljubavne pjesme bile su njegov nepresušan izvor i njegova iskrena ispovijed u kojoj je opisivao životne situacije u kojima su se našli on ili njemu bliski ljudi. Ljubavnu priču svojih roditelja opjevao je tek u pjesmi 'Šta je život', po kojoj je nazvao svoj zadnji album. U svojim šansonama se rijetko ponavljao, a svoj vrhunski kantautorski rukopis dokazivao je vještim pretapanjem ljubavnog motiva u jednostavan izraz s mediteranskim šarmom talijanske kancone.

Bogatu karijeru Monteno počinje graditi 60-ih godina prošlog stoljeća na festivalu 'Vaš šlager sezone' na kojem nastupa s pjesmom 'Lidija'. Krajem sedamdesetih publiku osvaja pjesmama 'Zemljo moja' i 'Sarajevo, ljubavi moja', a tijekom karijere objavio je ukupno 15 albuma: 'Muziko, ljubavi moja', 'Žene, žene', 'Moje pjesme, moji snovi', 'Za svoju dušu', 'Dolly Bell', 'Uvijek ti se vraćam', 'Moje najdraže pjesme', 'Romantična ploča', 'Kako da te zaboravim', 'Pjesme zaljubljenika', 'Hvala svima. Kemo i prijatelji', 'Dunje i kolači', 'Zlatna kolekcija', 'Samo malo ljubavi' i 'Šta je život'.

Surađivao je s brojnim poznatim domaćim imenima kao što su Arsen Dedić, Zdravko Čolić, Oliver Dragojević, Tereza Kesovija, Gabi Novak, Dražen Žerić i drugi.

Njegov zadnji studijski album Šta je život objavljen je 2013. godine, a pjesme Jesen je, Malo mir, malo rat uz naslovnu pjesmu koja se gotovo odmah nametnula kao hit i dalje su dio radijskog i tv etera.

Kemal Monteno je sa suprugom Brankom bio u dugom i sretnom braku više od 40 godina. Otac je Adrijane i Đanija te djed unukama Lajli i Lori. Odrastajući u skromnoj obitelji naučio je cijeniti ljude, a iako je bio jedna od najvećih glazbenih zvijezda u regiji, krasila ga je nesebičnost i duhovitost zbog čega je među kolegama bio i ostat će omiljen i svima drag, jedinstveni i neponovljivi, Kemo.
 

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene