Cannes 2014

VIDEO Zvijezda otvaranja: Svi pogledi uprti su u nju!

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Poznate zvijezde pristižu na crveni tepih filmskog festivala u Cannesu.

Filmom 'Grace de Monaco' Oliviera Dahana večeras je započeo filmski festival u Cannesu, u okviru kojeg će se za Zlatne palme ove godine natjecati osamnaest filmova već afirmiranih redatelja, među kojima su i Jean-Luc Godard, braća Dardenne, Ken Loach, David Cronenberg, Mike Leigh.

Pogledaj i ovo showbuzz Prestižni festival Film o Grace Kelly večeras otvara filmski festival u Cannesu

Dahanov film, koji se prikazuje izvan konkurencije, priča je o manje glamuroznim danima braka bivše holivudske zvijezde Grace Kelly i princa od Monaka Rainiera, s Nicole Kidman i Timom Rothom u glavnim ulogama.

Unatoč skandalu koji je izazvao, njezin film je zvijezda večeri!

Legenda europskog filma Jean-Luc Godard, koji je prvi put na Canneskom festivalu bio prije više od pedeset godina, natjecat će se ove godine sa svojim 39. igranim filmom, dramom o životu i ljubavi 'Adieu au langage'.

Braća Dardenne dolaze s filmom 'Deux jours, une nuit', u kojem Marion Cotillard glumi ženu koja ima samo jedan vikend da uvjeri svoje kolege da se odreknu bonusa kako bi zadržala posao.

Britanski redatelj Ken Loach u konkurenciji sudjeluje s novim filmom, 'Jimmy's Hall', pričom smještenom u Irskoj u kojoj jedna plesna dvorana dvadesetih godina postaje simbolom slobodoumlja, a David Cronenberg s 'Maps to the Stars' u kojem nastupa zvjezdana glumačka ekipa, Julianne Moore, Mia Wasikowska, John Cusask, Robert Pattinson i drugi.

Mike Leigh, koji se proslavio suvremenim tragikomedijama, u novom se filmu 'Mr. Turner' vraća u povijest i prikazuje posljednje godine života jednog od najvažnijih britanskih slikara J.M.W. Turnera, kojeg glumi Timothy Spall.

Talijanski film 'Le Meraviglie' Alice Rohrwacher priča je o Gelsomini i njezine tri sestre, ruski 'Leviathan' Andreya Zvyagintseva biblijska je prerada smještena u suvremenu Rusiju, kanadski 'Mommy' Xaviera Dolana prati borbu samohrane majke da izvede na pravi put 15-godišnjeg hiperaktivnog sina, a argentinski 'Relatos Salvajes' Damiana Szifrona bavi se gubitkom kontrole kroz ljubavnu izdaju, tragedije, nasilje, vraćanje u prošlost.

Western drama 'Homesman' u režiji američkog glumca Tommyja Leea Jonesa, temelji se na istoimenom romanu Glendona Swarthouta, a osim njega u glavnim ulogama su Hilary Swank, Meryl Streep i Hailee Steinfeld.

U sekciji 'Izvjestan pogled' te drugim programima izvan konkurencije i posebnim projekcijama prikazat će se, među ostalim, redateljski prvijenac Ryana Goslinga 'Lost River' te novi uratci Wima Wendersa ('The Salt of the Earth'), Zhanga Yimoua ('Gui Lai') i drugi.

Posebna gošća ovogodišnjeg festivala je proslavljena glumica Sophia Loren, osamdesetogodišnja Oskarovka koja će predstaviti kratkih film svog sina 'La voce umana', koji označava i njezin povratak na film nakon 2009.

Ovogodišnjim, pretežno ženskim žirijem predsjedava Jane Campion, osvajačica Zlatne palme za 'Piano' (1993.), a uz nju su još američka redateljica Sofia Coppola, tri glumice - iranska Leila Hatami, francuska Carole Bouquet i južnokorejska Jeon Do-yeon te glumac Willem Dafoe, meksički glumac Gael Garcia Bernal, kineski redatelj Jia Zhangke i danski Nicolas Winding Refn.

Uz crveni tepih na svečanom otvorenju, najočekivaniji trenutak proslavljenog festivala u Cannesu, bit će u subotu, 24. svibnja, kada će se dodijeliti nagrade najboljim filmovima. Nakon toga prikazat će se restaurirana verzija filma 'Za šaku dolara' Sergia Leonea, čime će se proslaviti 50. rođendan špageti-vesterna, a počast dat će im Quentin Tarantino, koji u svom radu nikada nije skrivao utjecaj tog žanra.

Tko je od poznatih prošetao crvenim tepihom, pogledajte u fotogaleriji. (HINA)

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene