Čeka ih i tužba

Jedna od najboljih pjesama svih vremena je plagijat?!

showbuzz showbuzz Foto: DNEVNIK.hr

Megapopularna pjesma Led Zeppelina, 'Stairway to heaven', koja se često spominje u kontekstu jedne od najboljih pjesama svih vremena, je plagijat, tvrdi odvjetnik pokojnog gitarista benda 'Spirit'.

Engleski rokeri Led Zeppelini mogli bi se uskoro mogli naći pred sudom zbog tvrdnji da je njihova pjesma iz 1971. "Stairway To Heaven" kopija pjesme "Taurus" američkog benda Spirit, piše Rolling Stone.

Pogledaj i ovo showbuzz susjedi se pobunili Zvuči poznato? Pjesma koja će predstavljati Španjolsku na Eurosongu neodoljivo podsjeća na hit srpske folk zvijezde

Odvjetnik koji zastupa pokojnog gitarista Spirita Randyja Californiu tvrdi da su hard-rock legende ukrale intro Spiritove pjesme iz 1968. te je najavio tužbu za kršenje autorskih prava.

Odvjetnik Francis Alexander Molofiy pokušava blokirati i nadolazeće reizdanje albuma "Led Zeppelin IV". Tvrdi da bi njegov klijent trebao dobiti pisano priznanje za pjesmu.

"Ideja iza svega ovoga je da Randy California dobije pismenu potvrdu za "Stairway to Heaven"", rekao je, dodavši da se to već duže vrijeme sprema.

Steven Tyler tvrdi da je odbio Led Zeppeline

Mark Andes iz Spirita kazao je da su Zepellini mogli čuti "Taurus" kada su ta dva benda bili zajedno na turneji u kasnim 60-ima, ocjenivši da je pjesma uvijek imala dobar i velik odaziv, piše časopis Uncut.

U intervjuu za časopis "Listener", objavljenom one godine kada je preminuo (1997.), California je kazao da ima osjećaj da je "Stairway to Heaven" ukraden.

"Dečki su zaradili milijune dolara na njoj i nikada nisu rekli hvala niti me pitali da mi daju dio novaca za to. To mi je bolna točka. Možda će ih njihova savjest jednog dana natjerati da poduzmu nešto", rekao je.

Californijeva obitelj ustvrdila je da prije nisu poduzimali nikakve pravne akcije jer si to nisu mogli priuštiti. Naime, California je kraj svog života proveo svirajući sitar u indijskom restoranu u zamjenu za hranu.

Zeppelinov glasnogovornik odbio je komentirati slučaj.

Bend će izdati reizdanje prva tri albuma idući mjesec. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene