442817
442817
442817
442817
442817

U PRVOM PLANU Pulski festival okupirale žene

  • , 09.07.2016., 17:30
  • Autor:
  • komentara

Program ove godine u Pulu donosi najbolje od hrvatskog, europskog i svjetskog filma.

 
 
 
 
Marta Meszaros (FOTO: Matija Šćulac)
Marta Meszaros (FOTO: Matija Šćulac)

Zadnje tri godine od kad je direktorica Festivala Gordana Restović i od kada postoji Umjetnički savjet s predsjednikom Hrvojem Pukšecom na čelu i članovima Tanja Miličić i Mike Downey, Festival bilježi značajne pomake. Prema riječima direktorice Festivala Gordane Restović, 70 000 posjetitelja prošle godine govori tome u prilog, a i ove godine Pula će donijeti čak 135 filmskih projekcija i 50 premijera, 9 filmskih programa, 6 predavanja, 4 okrugla stola, 5 predstavljanja knjiga, 6 izložbi, 8 koncerata, radionice i mnoštvo drugih popratnih programa na na 15 lokacija.

Program ove godine u Pulu donosi najbolje od hrvatskog, europskog i svjetskog filma. Kako je istaknuo Pukšec, na 63. Pulu se prijavilo više od 105 hrvatskih filmova što dokazuje da je ovo dobra godina za film. Pula je prije dvije godine dobila nove filmske programe Dizalicu, Kinoteku te Studentski program, a i novi pogram za filmske profesionalce Pula PROfessional te je internacionalizirala ocjenjivačke sudove. Ove godine posebna se pozornost daje scenariju kao osnovi za izradu filma, pa će upravo većina predavanja Pula PROfessionala baviti se važnošću scenarija u filmskoj umjetnosti. Tako pulski festival nije samo mjesto gledanja filmova već, uvelike zahvaljujući programu Pula PROfessional te ostalim dodatnim programima i mjesto umrežavanja, edukacije, ali i druženja, zabave.

Marta Meszaros (FOTO: Matija Šćulac)

U potragu za filmovima, kako je rekao Mike Downey, krenuli su netom nakon prošlogodišnjeg Festivala i obišli su gotovo 30 filmskih festivala u potrazi za filmovima koje publika inače nema prilike vidjeti. “Naša selekcija je put otkrivenja nekih posebnih tema i ideja što Pulu čini posebnim festivalom”, naglasio je.

Na večerašnjem svečanom otvaranju Festivala uručit će se i Zlatna Arena za životno djelo jednoj od najcjenjenijih svjetskih filmskih redateljica i scenaristica Marti Mészáros, a upravo će njoj pripasti čast da otvori ovogodišnji 63. Pulski filmski festival.

Filmska ekipa filma „Sve najbolje“ u razgovoru s Boškom Piculom predstavila je rad na tom božićnom filmu, romantičnoj komediji autorice Snježane Tribuson koji otvara ovogodišnji Festival.

I ono što je iznimno zanimljivo, ovogodišnji Pula film festival u znaku je žene. Žena ga otvara i zatvara, žena će dobiti nagradu za životno djelo, a i većinu filmova iz međunarodnog programa režirale su upravo žene.

Ekipa filma Sve najbolje (FOTO: PR)


 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se