Uklonjeni plakati za 'Fine mrtve djevojke'!

'Govorimo protiv mržnje, tako je nešto i Isus govorio'

showbuzz showbuzz Foto: DNEVNIK.hr

Uprava Gradskog dramskog kazališta 'Gavella' odlučila je 'zbog neviđenog pritiska' iz upotrebe povući kazališni plakat za predstavu 'Fine mrtve djevojke'.

Prozujite s nama kroz sve showbizz vijesti dana – Lajkajte Showbuzz!

Pogledaj i ovo Ecija Ojdanić Iskrice na filmskom setu! Koje glumačke zvijezde nisu odoljele redateljskom šarmu? Ove su priče dokaz da iza kamera život piše još romantičnije scenarije!

O promjenama je izvijestio ravnatelj kazališta Darko Stazić te se javno ispričao svima koji su se osjetili uvrijeđenima spornim plakatom.

'Neviđeni pritisak, potaknut od strane jedne udruge, koja preko svojih internetskih stranica poziva na masovni protest zbog kazališnog plakata za predstavu 'Fine mrtve djevojke', po tekstu Mate Matišića, u režiji Dalibora Matanića, a koji se ne vrši samo na Gradsko dramsko kazalište 'Gavella', već i na s kazalištem povezane institucije, kao i na naše suradnike i sponzore, doveo je do toga da je uprava Gradskog dramskog kazališta 'Gavella' donijela odluku da sporni plakat povuče iz upotrebe', stoji u Stazićevu priopćenju na Gavellinoj službenoj stranici. 

O svemu smo pitali i redatelja Dalibora Matanića što misi o svemu.

'Mislim da je ta neka sloboda koju svi zazivamo dosta narušena ali pritom ono što je bitnije od toga uvijek pozivam ljude da odu vidjet našu predstavu mislim da su u predstavi puno neke humanije note. Prije svega predstava govori protiv mržnje, protiv koda mržnje u Hrvatsko', kaže Matanić. 

'Kad bi se barem jedan čovjek zapitao, ako se barem jedan zapita uspjeli smo. A mislim da se već dosta ljudi zapitalo. Humanost je tu prije svega broj jedan. Kad netko počinje govor mržnje protiv drugoga, to je nešto što se mene kao čovjeka ne tiče. Tako je nešto i Isus govorio', zaključio je Matanić.
 

Sriopćenje i isprika Stazića iz Gavelle

'Skretanje pozornosti s kazališne predstave, koja je svojom kvalitetom već osigurala interes ogromnog broja kazališnih poklonika, kao i naišla na odlične kritike najvećeg dijela stručne javnosti, na sredstvo oglašavanja predstave nije dobrodošlo nikome, a najmanje kazalištu', navodi Stazić dodajući da namjera kazališta nije bila ikoga povrijediti.

Stoga se, u osobno ime i u ime kazališta "Gavella", ispričao svima koji su se osjetili uvrijeđenima. 'Iskreno se nadam da će svi oni koji su poslali svoju poruku nezadovoljstva plakatom, pogledati predstavu i osobno se uvjeriti u plemenitost poruka koje prenosi, kao i u njenu kazališnu kvalitetu. Zahvaljujemo svima onima koji su nam u raspravama na portalima i društvenim mrežama pružili podršku tijekom kampanje koja se vodila, i za koju se nadam da će ovime završiti', poručio je Stazić.



Udruga Vigilare, naime, zatražila je uklanjanje plakata 'zbog uvredljivog i difamatornog prikaza Presvete Bogorodice Marije s aluzijom na lezbijsku tematiku predstave' navodeći da će u protivnom 'pozvati građane na bojkot odlazaka u kazalište 'Gavella' i podnijeti sudsku tužbu'.

>> Dolazi glazbena komedija kakvu publika još nije imala priliku vidjeti!

Udruga je, ne ulazeći u sadržaj predstave, izrazila 'najdublji protest, povrijeđenost i zgražanje zbog uvredljivog i difamatornog prikaza' kojim je, navode, nanesena uvreda svim kršćanskim vjernicima koji žive u Republici Hrvatskoj i koji čine većinu njezinih građana (više od 90 posto), te od kazališta zatražila javnu ispriku svim kršćanima (katolicima, pravoslavcima i ostalima) i trenutno uklanjanje plakata. Na bopkot su pozvali i branitelji preko svog portala. Poručili su kako branitelji žele zaustaviti, kako su je nazvali, 'kršćanofobiju', želeći da građani protestiraju zbog plakata.

Kazalište Gavella, dodaju, tim je plakatom prekršilo Zakon o suzbijanju diskriminacije, Kazneni zakon te više međunarodnih dokumenata, temeljem kojih, ističu, mogu biti tuženi. Kako javlja Večernji list, gradonačelnik Milan Bandić danas je naložio uklanjanje spornih plakata sa svih javnih površina.

'Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport izražava žaljenje što je ovim nepromišljenim činom Gradsko dramsko kazalište Gavella povrijedilo osjećaje vjernika', piše u priopćenju koje potpisuje pročelnik navedenog ureda Ivica Lovrić, a prenosi Večernji list.

O predstavi

'Problemi na koje su Matišić i Matanić tada upozoravali i dalje su, možda još intenzivnije, tu, od malograđanskog licemjerja i dvostrukog morala, do šovinizma i homofobije.

Priča o dvije zaljubljenje studentice, koje ne žele ništa drugo osim da im se dopusti da se na miru vole, na melodramatskom zapletu gradi opasnu i duhovitu, zastrašujuću i na trenutke apsurdnu, no prije svega upozoravajuću priču o tome što smo sve spremni učiniti jedni drugima, uvjereni da različitost ugrožava spokoj naših naoko skladnih života', stoji o predstavi na stranicama Gavelle. Glavne uloge igraju Ivana Roščić i Nataša Janjić Lokas.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene