Otkrio tajne

Fotograf slavnih progovorio: 'Njezine grudi podsjećaju na seljanke koje doje'

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Modni fotograf Cecil Beaton progovorio o svom iskustvu s poznatima!

Cecil je neponovljivo je zabilježio karizmu i glamur nekih od najpoznatijih ličnosti našega doba, a što je doista mislio o bogatima i slavnima koje je pola stoljeća nastojao šarmirati iza objektiva svojeg fotoaparata otkriva nova knjiga koja kombinira njegove slavne fotografske portrete sa sadržajem njegovih privatnih dnevnika.

Pogledaj i ovo showbuzz Legendarni Malkovich FOTO Svi pričaju o ovim fotografijama!

Grace Kelly ima lice poput teleta, a 'kad ne bi bila toliko fotogenična, jedva da bismo ju pogledali na ulici', piše Beaton u jednom od svojih dnevničkih zapisa objavljenih u knjizi "Cecil Beaton: Portreti i profili" koja izlazi početkom rujna u Velikoj Britaniji u izdanju nakladnika Frances Lincoln. Uredio ju je novinar i pisac Hugo Vickers, a, kako piše britanski Telegraph, knjiga nudi jedinstven i neočekivano brutalno iskren pogled na neke od Beatonovih najslavnijih modela.

Salvador Dali ima strašan zadah i neobične navike, zaključio je slavni fotograf na foto sessionu u njujorškom hotelu St Regis 1937., a Audrey Hepburn, koju je fotografirao 1960., 'unutarnju' kvalitetu zvijezde, ali 'pretanki vrat, preisturenu bradu i predugačak nos'.

Glumicu Marilyn Monroe portretirao je 1956. prateći je po hotelskoj sobi, iz čega je zaključio da 'se kreće kao pomahnitali bazilisk, gazeći sve što joj se nađe na putu'. 'Zbunjujuća je istina da je Monroe kao sirena iz bajke, nesofisticirana poput Renske nimfe i nedužna poput mjesečara', ocijenio je.

Za Micka Jaggera, kojeg je fotografirao 1968., Beaton piše da ima 'nevjerojatno žensku senzibilnost; izgleda kao samosvjesna mlada žena iz predgrađa. Seksi je, a opet posve aseksualan. Mogao bi biti eunuh'.

Elizabeth Taylor je 1957. opisao kao vulgarnu ženu bez ukusa. 'Ona predstavlja sve ono što ja ne volim. Oduvijek prezirem Burtonove zbog njihove vulgarnosti, običnosti i lošeg ukusa. Postavio sam se kao autoritet, rekao sam joj da ne pudra nos, da stane pred fotoaparat takva kakva je. Očekivala je komplimente, ali nije ih dobila. Njezine grudi, ogromne i obješene, podsjećaju na mlade peruanske seljanke koje doje. U usporedbi s njom, sve žene izgledaju kao dame', napisao je Beaton.

Dok mnoge slavne neštedimice kritizira, pun je hvale za kraljicu Elizabetu, koju opisuje kao 'mirnu, magnetičnu osobu punu nježnog suosjećanja'. Kraljicu je portretirao kao mladu princezu 1943. i potom sedam godina kasnije s malim princom Charlesom. "Na fotografijama je prisutna određena težina koje nema u stvarnosti, a istodobno se ne vidi zasljepljujuće svjež ten, jasan pogled stakleno plavih očiju i nježna slatkoća njezina osmjeha", piše Beaton.

Dojam je na njega ostavila i kraljičina sestra princeza Margaret, za koju kaže da djeluje zabavno i oštroumno a opisuje ju kao "jako slatku s dosta šminke".

Julie Andrews je 'nevjerojatno naivna', Marlene Dietrich 'tako bijela da bi se i Mjesec posramio', Winston Churchill je 'usamljen', Francis Bacon "pun šarma i razumijevanja", a Fred Astaire "čist, svjež i divan".

Cecil Beaton (1904.-1980.) bio je engleski modni i ratni fotograf i portretist, slikar, dizajner interijera i Oscarom nagrađeni kazališni i filmski kostimograf i scenograf. Godine 1937. postao je dvorski fotograf britanske kraljevske obitelji. Beaton je također bio i poznati kroničar te je za života objavio šest knjiga svojih dnevničkih zapisa. Posljednjih su se godina počela pojavljivati nepročišćena izdanja njegovih dnevnika koja se sadržajem prilično razlikuju od Beatonovih ranijih publikacija, koje su bile sadržajem daleko umjerenije u opservacijama.

(Hina)

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene