Prava rijetkost

LP ploče na kojima možete zaraditi - provjerite imate li koju od njih kod kuće

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Ponovno je u trendu slušanje glazbe na pločama, a ako možda posjedujete jednu od ovih, to bi vam se moglo i više nego isplatiti.

Nije neka tajna da se trendovi s vremena na vrijeme 'recikliraju', a tako je zadnjih godina došao na red i vinil. Naime, za razliku od CD-a sve više se slušaju ploče. Osim što mnogi tvrde da je zvuk puno bolji, postoji još jedna dobra vijest za dosadašnje vlasnike ploča, a to je da se mogu i obogatiti. Ovo su neke od najisplativijih ploča svih vremena.

Pogledaj i ovo Branimir Mihaljević I naše razmišljaju o tome! Zvijezde na rasprodaji: Tina Turner, Bob Dylan, Shakira! Zašto prodaju prava na svoje pjesme?

The Freewheelin' Bob Dylan

Radi se o drugom albumu legendarnog Boba Dylana, iz 1963. godine. Netom prije izlaska albuma, četiri pjesme su zamijenjene, no određen broj albuma je već bio otisnut sa starim pjesmama. Jedna takva 'pogrešna' ploča prodana je za 35 tisuća dolara i smatra se jednom od najvrjednijih ploča na svijetu.

The Beatles

Kultni britanski bend The Beatles su 1968. izdali istoimeni album, koji je poznat i kao 'White Album'. Zanimljivo je kako nisu svi primjerci ovog albuma isti. Članovi benda i direktori diskografske kuće dobili su ploče sa serijskim brojevima koji počinju s A00000 (A000001, A000002, …). Prvi takav primjerak prodan je prije tri godine za 35 tisuća dolara, dok je primjerak s brojem A0000023 prodan za skoro 14 tisuća dolara.

God Save the Queen/No Feelings

Šest dana nakon što su Sex Pistolsi 1977. potpisali ugovor s diskografskom kućom, suradnja je otkazana zbog ponašanja benda. Do tad su uspjeli već otisnuti 25 tisuća kopija njihovog poznatog singla 'God Save the Queen'. Ploče su trebale sve biti uništene, no neke kopije su se tijekom godina pojavile, te su prodane za više od 8 600 dolara.

Street Fighting Man/No Expectations

Legendarni Rolling Stonesi su 1968. na originalnom omotu američkog izdanja ovog singla imali fotografiju muškarca kojeg je pretukla policija na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji u Chicagu te godine. Omot je proglašen kontroverznim, a ploča je povučena. Procjenjuje se kako ovih kopija ima između 10 i 18, a jedna je prodana za 17 tisuća dolara.

Bleach

Bio je to prvi album grupe Nirvana izdan 1989., a tri godine kasnije izašlo je i posebno izdanje ovog albuma, koje je vrijedno zbog eksperimentalne tehnike tiska koju je primijenila njihova diskografska kuća za ponovno izdavanje. Samo je 500 primjeraka otisnuto, a neki su dosegli i cijenu iznad 1 500 dolara, što nije loše s obzirom na to da ovo ni nije njihov najpoznatiji album.
 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene